Att köpa sin första bostad är en av de största ekonomiska händelserna i livet. Det är både spännande och nervkittlande, och som förstagångsköpare finns det mycket att tänka på. Här har vi på Lendo sammanställt det viktigaste att tänka på inför ditt bostadsköp.
En av de första frågorna många ställer sig är: ”Hur mycket kan jag låna?” Här är några viktiga riktlinjer att ha i åtanke när du letar ny bostad:
För att öka chanserna att få ett bolån med bra villkor är det viktigt att vara väl förberedd:
Skaffa ett lånelöfte innan du börjar gå på visningar. Då vet du exakt vad du har att röra dig med när du hittar ditt drömboende. Dessutom är det vanligt att mäklaren kräver ett bolånelöfte innan du börjar buda.
Ett lånelöfte är ett förhandsbesked från banken som visar hur mycket du får låna baserat på din ekonomiska situation. Lånelöftet är vanligtvis giltigt i tre till sex månader, och du kan behöva förnya det om du inte hittar en bostad inom den perioden. Det är viktigt att förstå att ett lånelöfte inte är en garanti för att du faktiskt får låna pengarna. När det är dags att ansöka om själva lånet gör banken en slutgiltig bedömning som inte bara tar hänsyn till din ekonomi utan också till objektet du vill köpa.
Som köpare har du besiktningsplikt. Det betyder att det är ditt ansvar att undersöka bostaden noggrant innan köpet. Många använder sig därför av en besiktningsman i samband med bostadsköp.
En besiktningsman gör en okulär besiktning, det vill säga granskar fastigheten med blotta ögat för att hitta synliga brister och skador. Vanliga områden som undersöks:
Tips: Om du köper en äldre fastighet eller bostadsrätt, överväg att göra en utökad besiktning som inkluderar radonmätning eller energideklaration
Att anlita en egen besiktningsman ger dig som köpare trygghet, eftersom besiktningen då görs med ditt bästa i åtanke. Skulle besiktningsmannen missa en viktig detalj så kan du ställa honom som ansvarig för detta. Därför bör du också se till att besiktningsmannen du anlitar har en ansvarsförsäkring. En besiktningsman som anlitats av säljaren har inte samma ansvar gentemot dig som köpare, vilket kan innebära att vissa brister eller risker inte lyfts fram lika tydligt.
Genom att själv välja en besiktningsman kan du säkerställa en oberoende granskning av fastigheten och ställa frågor direkt till experten om bostadens skick. Besiktningar kan kosta mellan 7 000 och 15 000 kronor, det är en extra kostnad, men kan spara dig stora pengar och problem i längden.
Utöver kontantinsatsen tillkommer kostnader för pantbrev och lagfart vid husköp, något som kan komma som en överraskning för många.
Pantbrev är en säkerhet som används vid bolån, och i många fall finns redan pantbrev utställda på fastigheten från tidigare ägare. Om det befintliga pantbrevsbeloppet inte täcker det nya lånet måste du dock ta ut nya pantbrev för mellanskillnaden.
Exempel: Köper du en fastighet för 3 000 000 kronor och behöver nya pantbrev för 1 000 000 kronor blir kostnaden:
Köper du en bostadsrätt är det viktigt att ta med månadsavgiften i dina beräkningar. Det är en av de viktigaste kostnaderna att ta hänsyn till när du köper en bostadsrätt. Den täcker föreningens gemensamma utgifter, såsom drift och underhåll av fastigheten, uppvärmning, vatten och avlopp, sophantering och föreningens lån. Avgiften sätts av föreningen och kan variera beroende på dess ekonomi, storleken på fastighetens lån och föreningens underhållsbehov.
När du köper en fastighet kan det tillkomma andra avgifter som är viktiga att känna till:
Driftkostnader är en viktig del av boendekostnaden och kan variera beroende på om du köper hus eller bostadsrätt. Här är några exempel:
Tips: Be säljaren om en lista över driftkostnader för att få en tydlig bild av vad boendet kommer att kosta.
Vid köp av fastighet krävs enligt svensk lag ett skriftligt avtal för att köpet ska vara giltigt.
Köpekontraktet måste innehålla information om parterna, fastighetens beteckning, köpeskilling samt båda parters underskrifter. Utan ett skriftligt avtal är köpet ogiltigt, även om muntliga överenskommelser har gjorts.
Köpekontrakt skrivs när köpare och säljare är överens om köpet och är juridiskt bindande från det att båda parter undertecknar. Det innehåller ofta klausuler som villkorar köpet, exempelvis att finansiering beviljas eller att besiktningen godkänns.
Köpebrevet, å andra sidan, skrivs vid tillträdet när köpeskillingen har betalats. Det fungerar som ett kvitto på köpet och används för att registrera lagfarten. Köpebrevet blir bindande när det är undertecknat och hela betalningen är erlagd.
Tips: Läs alltid igenom dokumenten noggrant och rådfråga mäklaren eller en jurist om något är oklart.
Visste du att bolåneräntan ofta är förhandlingsbar? Detta kan spela stor roll för din ekonomi eftersom även en liten sänkning av räntan kan spara tusenlappar varje år.
Många banker erbjuder en ”listprisränta” som du kan få ner genom att förhandla. Här är några sätt att sänka den:
Att köpa bostad innebär alltid oväntade kostnader, särskilt om du köper ett hus. Inspektioner, renoveringar och underhåll kan snabbt dra iväg i kostnader. Sätt därför är det viktigt att du bygger upp en buffert för oförutsedda utgifter. Ett sparkonto med tre till sex månadsinkomster är en bra målsättning. Du behöver en större buffert om du bor i hus och om fastigheten är äldre och kräver renoveringar.
Tänk långsiktigt med bostaden
Det är lätt att bli fokuserad på att hitta den perfekta bostaden just nu, men tänk på framtiden. Är området bra för din livsstil om några år? Kommer bostaden att passa dina framtida behov? Köp en bostad som inte bara passar idag utan även på lång sikt. Detta minskar risken för att behöva sälja och flytta snabbt.
Lycka till med din nya bostad!
Foto i topp: ettelva.se
Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024
Johan says:
Bra och konkreta tips! Tack