Inred med retrostil – 4 tips på hur du kan göra

Inred med retrostil – 4 tips på hur du kan göra

Med retrostil och retroposter avses i de allra flesta fall en stil som för tankarna tillbaka till åren mellan 1950 och 1970-tal. Det gäller både färg och form, när det kommer till posters varierar motiven. Det kan exempelvis vara konstnärlig reklam som var vanlig under någon av årtiondena.

Posters har fördelen att de kan vara relativt billiga i inköp och samtidigt vackra när de ramas in. På så sätt går det att dekorera väggar och skapa sin egen stil utan att det kostar alldeles för mycket. Förutom posters finns det möjlighet att fynda möbler på exempelvis secondhand och experimentera själv.

1. Svenska klassiker som Svenska Tändsticks AB

Det som nu heter Swedish Match och som kanske är mer känt för snus och nikotinpåsar var en gång i tiden Svenska Tändsticks AB. Först på 1980-talet skedde namnbytet till Swedish Match. Det var Ivar Kreuger som lade grunden till den klassiska tändsticksasken.

Asken där det står Three Stars och Safety Matches med de klassiska tre stjärnorna. En poster med motiv som speglar stor del av svensk historia. Det gör att posters med Svenska Tändsticks AB är inte bara snygga, de visar även en bit svensk historia.

2. Matchande retromöbler på secondhand

Inreda i retrostil öppnar upp för att kunna hitta fynd på secondhand och auktioner. Retrostil från Ikea har blivit dyrgripar på auktioner och stilen är riktigt populär. På secondhand går det fortfarande att fynda och inreda till överkomliga priser.

Det kan vara allt från soffor till dekorationsbord och förvaringsmöbler som du kan hitta i retrostil. Att gå på secondhand kombinerar att vara snäll mot plånboken men även miljön. Genom att ta tillvara på möbler går det att spara på resurskrävande tillverkning.

3. Återvinn och skapa egen stil

Tycker du inte att du hittar några riktiga fynd på secondhand kan du experimentera med att bygga eget. Bland annat går det att bygga snygga utemöbler av Europapallar som inte kräver större hantverkskunskaper.

Det går även att skapa läckra sängramar och soffbord med pallar. Tänk bara på att välja pallar inomhus som inte är ytbehandlade. Är pallarna ytbehandlade kan de innehålla gifter som du vill undvika inomhus.

4. Våga experimentera med kombinationer

Att bland retrostil med moderna inslag ger hemmet karaktär. Eftersom retrostilen ofta är ganska stram går det att leka med mjukare moderna linjer. Ett sätt att ge karaktär åt en mer modern stil som är minimalistisk är att våga ta ut svängarna med textilier eller rustik stil.

Det kan även vara inslag av järn och stål som ger en tuffare inramning som dekorationsdetaljer. Det passar även bra ihop med retrostil. Att våga experimentera och hitta sin personliga retrostil i hemmet blir sällan fel.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024