fbpx

Inred ditt hem med en strikt budget

I bistra ekonomiska tider är det många svenskar som tvingas dra in på saker som inte är livsnödvändiga för att överleva. När inflationen stiger, räntorna blir allt högre och priserna på bland annat mat eller andra förnödenheter skjuter i höjden behöver många prioritera för att få månadsbudgeten att gå ihop på sista raden. Samtidigt finns det fortfarande många som drömmer om att göra det fint hemma, för att på det sättet öka trivseln när man väl är hemma i sin egen bostad. Men vad ska man tänka på när man ska försöka inreda med en strikt budget?

Att inreda sitt hem är något som många ser som en rolig och personlig sysselsättning. En del skulle rent av kalla det ett intresse, likt att spela på odds, gå på bio eller titta på fotboll. Vissa gillar också utmaningen att försöka inreda och renovera ett hem på en strikt budget, för att se vad man kan göra med små medel. Faktum är att det finns flera enkla knep för att snabbt få till en ny känsla i ett rum eller i ett helt hem.

Självklart är det pengar till bostadskostnaderna, eventuellt bostadslån, kläder och annat till barnen, samt mat till hela familjen som måste prioriteras. Då passar det också bra att inte bränna för mycket pengar på inredning och renovering, utan försöka hålla sig till den där strikta budgeten. En del väljer dock att spara inredningspengarna helt, för att kunna hantera eventuellt ännu tuffare tider vad det lider. Vem vet exempelvis hur hög elräkningen kommer att bli denna eller nästa vinter?

Samtidigt finns det många som har väsentligt bättre koll på sin ekonomi och på ett tydligt sätt har valt att planera densamma. Då finns det ingenting att skämmas över om man har pengar över i slutet av månaden och vill spendera dessa på någonting som gör en glad. För många människor är det en ordentlig guldkant i livet att kunna inreda fint på hemmaplan. Det blir extra viktigt när julen flygs ut och man vill återgå till en annan typ av inredning.

Men hur ska man då tänka om man vill inreda och designa sitt hem, samtidigt som man är på en strikt budget och inte har hur mycket pengar som helst att röra sig med? Låt oss peka på ett antal viktiga tips.

  • Håll koll på rean – men undvik bluffarna

En vanlig svensk tradition är att det i mellandagarna erbjuds rea på många olika produkter och det är inte ovanligt att det är en rea som fortsätter långt in i januari. Då är det många som vill byta sina julklappar, använda sina presentkort som man har fått i julklapp eller helt enkelt bara unna sig någonting som gör en glad.

Ett bra tips för att hålla budgeten är att därför studera rean noga. För den som varit ute i god tid går det att planera sina reaköp. Ett exempel är att man redan på förhand gjort en lista över vilka saker som behöver inhandlas på rean, för att man ska undvika spontanköpa och fokusera på det man faktiskt behöver. Ofta finns det till ett lägre pris då.

Samtidigt behöver man ha koll på det som brukar kallas bluffreor. Det har på senare år införts ett antal olika lagändringar som har haft i syfte att komma åt dessa problem, men det finns fortfarande företag som tänjer på gränserna med sina reor. Ett exempel är att man höjer sina priser innan rean och sedan sänker tillbaka priset till det ursprungliga, men ändå målar upp det som en prissänkning för konsumenten.

Kom ihåg att studera reorna innan du köper någonting, för att undvika att gå i fällorna. Det kommer bara att innebära att du betalar onödigt mycket för en sak som du hade kunnat få billigare, eller som du kanske skulle bytt ut mot något annat.

  • Undvik renovering – men fundera på ytskikt

Har ni en strikt budget att leva efter? Då kan det vara dålig timing att göra större renovering. Dels är det projekt som ofta kostar stora pengar, men framför allt är det projekt som är svårbedömda när det gäller slutnotan. Det är inte ovanligt att en renovering blir dyrare än vad man har tänkt sig.

Men det behöver inte vara superdyrt att renovera ett badrum eller liknande. I slutändan kokar det ned till förväntningar och var man lägger sin ribba. Att fokusera på ytskikt är en billig lösning, som snabbt får ett starkt resultat. Nymålade väggar behöver inte kosta många tusen, men ger ett lyft till hela bostaden.

På samma sätt går det att lokalisera de stora problemområdena i bostaden och fokusera på dessa. I stället för att genomgå kostsamma och energikrävande renoveringar går det ibland att höja helhetskänslan bara genom att möblera om. Då blir det betydligt enklare att hålla sig på rätt sida budgettaket.

  • Inred för att lyfta fram din personlighet

Många svenskar följer influencers och andra inflytelserika människor eller kändisar på sociala medier, eller i klassiska mediala reportage. Det kan vara ett bra sätt att få inspiration, men det kan också vara ett sätt att få orimliga förväntningar och en bild av verkligheten som inte alltid rimmar med ens egna ekonomiska förutsättningar.

Inredning ska vara roligt, men en vanlig missuppfattning är att det måste vara dyrt. Självklart är det vackert med klassiska möbler eller tidlösa inredningsprylar från kända designers, men det går att lyfta hela sin bostad på ett betydligt billigare sätt än att köpa dyra prylar. Ett viktigt sätt att försöka tänka på när man ska inreda och designa sin bostad med en strikt budget i åtanke är att fokusera på det som är personligt.

För vissa handlar det om att pyssla och göra egna inredningsdetaljer, för andra handlar det om att möblera om på ett visst sätt eller sätta upp nya tavlor på väggarna. Om man försöker ha med sig att inredningen ska ha en personlig touch kommer man att kunna förändra helhetskänslan i ett rum snabbt, utan att det behöver kosta skjortan.

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis