Montera innerdörrar med karm - så gör du

Montera innerdörrar med karm – så gör du

Det kan finnas flera tillfällen då du behöver bygga en karm för innerdörr. Kanske har du fått tag på en fin gammal dörr med gammal standard som du vill ge nytt liv? Kanske är din karm skadad och behöver bytas ut eller så vill du byta ut både dörr och karmar i en större renovering?

LÄS MER: Bygga damm – bästa tips och inspiration

Det är en viss process att bygga en karm för innerdörrar, men det är långt ifrån ett omöjligt uppdrag. I den här artikeln får du alla fakta du behöver kring att montera innerdörrar med karm. Följ vår steg för steg-guide för att få ett bra resultat.

Fixa innerdörrar med karm – så här gör du

Innerdörren ska passa i karmen och karmen ska passa i dörröppningen. Dörren ska gå att öppna utan problem och det ska samtidigt inte finnas några glipor. Detta är grundförutsättningarna som hela byggandet så att säga bygger på!

Självklart finns flera sätt att montera innerdörrar med karm, men den här guiden i steg för steg ger en stabil grund.

Vilka verktyg behövs? Några speciella verktyg behövs inte, men om du ska göra egna falsar för att passa en gammal dörr, till exempel en innerdörr med gammal standard, kan du behöva en cirkelsåg eller liknande.

Ni hittar slät innerdörr ovan HÄR

Detta behöver du för att bygga:

  • Bock
  • Tumstock
  • Vattenpass
  • Såg
  • Skruvdragare
  • Gummihammare
  • Skruv (6 x 80 mm)
  • Trälim

Köp virke

För att bygga behöver du givetvis trä. Du kan idag köpa färdigt karmvirke på metervara hos de flesta byggvaruhus, både fysiska sådana och byggvaruhus på nätet. Det finns metervara för de allra flesta storlekar. Här finns självklart också billiga innerdörrar.

Om du inte hittar virke som passar din dörr får du köpa vanliga reglar, till exempel 45 x 120 mm, och fräsa ut falsarna på egen hand. Allt beror på hur din dörr ser ut. Dörrbladet ska helt enkelt passa i falsarna.

Vänster eller höger dörr – hur vet jag vad jag har?

Du kan enkelt se om du har en högerhängd respektive vänsterhängd dörr genom att stå mot dörren på den sida där du ser gångjärnen. Om du då har gångjärnen på vänster sida är dörren vänsterhängd. Är gångjärnen istället på höger sida har du en högerhängd dörr.

Mät dörröppningens storlek och såga ut sidostycken

Nu är det dags att mäta dörröppningen. Den bör vara 15–20 mm större än karmen för att du ska kunna justera läget horisontellt och vertikalt.

När du vet hur hög karmen ska vara kan du börja med att såga ut sidostyckena. OBS! Kom ihåg att ta höjd för eventuell tröskel när du mäter och sågar.

Ni hittar skjut innerdörr ovan HÄR

Såga till överstycke

En karm har också en överdel, nämligen ett överstycke. Även detta ska ha en fals för dörren och den ska vara likadan som falsen för sidostyckena.

För överliggaren kan du välja mellan att lägga den över de två sidostyckena eller mellan dem. Vanligast är att montera över sidostyckena eftersom det är enklare att sätta ihop alla stycken på det viset. Kom ihåg att hela karmen blir högre med den här tekniken.

Vad är livslängden på en innerdörr med karm?

Livslängden avgörs av materialets kvalitet och mängden slitage. I genomsnitt bör en innerdörr hålla minst 20 år innan den kan behöva bytas. Här finns ett tydligt förhållande mellan billiga innerdörrar och livslängd. Ju högre kvalitet, desto längre livslängd.

Limma och skruva

När överliggaren är klar är det dags för montering. Här använder du trälim och skruvar. Första steget är att applicera trälim och förborra. Därefter skruvar du fast delarna i varandra med träskruv. Se hela tiden till att kontrollmäta så att karmens delar är raka.

Montera karmen

Placera därefter karmen i dörröppningen. Kontrollera så att den står rakt och använd eventuellt kilar för att justera. Var flitig med vattenpasset och använd dig av diagonalmätning.

Vilken typ av skruv du ska använda är beroende av väggens material. I de allra flesta fall använder du karmskruv eller vanlig träskruv. Om väggen är i betong eller något annat material krävs borrning och pluggning. Fortsätt att mäta för att se till att karmen är helt rak.

Vad betyder ”gammal standard” när det gäller innerdörrar?

Om du har dörrar installerade mellan 1962 och 1972 har dörrbladen mått av ”gammal standard”. De måtten är 2025 mm respektive 1925 mm. Nuvarande standard är 2040 mm respektive 1940 mm. Det är givetvis bra att veta hur just dina dörrar ser ut om du ska byta dörr och karm.

Ni hittar dörr ovan HÄR

Sätt fast gångjärn

Dörrkarmen ska naturligtvis också förses med gångjärn. Här börjar du med att borra hål i karmens sida för att sedan sätta fast gångjärnen på rätt höjd. Nu sätter du också fast motsvarande del på dörrbladet. Om dörre

behöver nytt handtag och liknande kan du också göra det i det här skedet.

Montera lister och foder

Det sista steget i arbetet med att montera innerdörr på karm är att eventuellt komplettera med lister och foder runt dörröppningen. Kanske återanvänder du gamla lister, kanske väljer du nya.

Sammanfattning

Den här guiden innehåller en steg för steg-genomgång av de huvudsakliga momenten när du ska montera innerdörrar med karm. Vi hoppas att den ger dig den kunskap du behöver för ditt projekt hemma. Svårighetsgraden är kanske något högre jämfört med de flesta andra hobbyprojekt, men med god planering, lämpliga verktyg och lite tålamod kan du med all säkerhet klara uppgiften.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024