Höj och sänkbart skrivbord - är det värt att köpa?

Höj och sänkbart skrivbord – är det värt att köpa?

Innehållsförteckning

Under de senaste åren har höj och sänkbart skrivbord blivit en av de vanligaste typerna av skrivbord. I och med pandemin tvingades många av oss börja arbeta hemma, och bristen på att kunna umgås normalt har gjort våra kroppar inaktiva. Vad ligger bakom denna trend? Är det bara på grund av pandemin, eller vilka är fördelarna med att använda ett stående skrivbord?

I den här artikeln kommer vi att ta upp några av de viktigaste fördelarna med att använda ett höj och sänkbart skrivbord, och hur ni kan välja rätt skrivbord för era behov.

Höj och sänkbart skrivbord – Fördelar Vs nackdelar

Höj & sänkbart skrivbord ovan finns HÄR

Även om vi kanske tror att de främsta fördelarna med höj och sänkbart skrivbord bara är relaterade till hälsa och vikt, så är de inte det! Låt oss titta på några av de stora fördelarna med att använda ett höj och sänkbart skrivbord:

Minskad ryggsmärta

En av de stora fördelarna med att använda ett stående skrivbord är att det minskar ryggsmärtor. Eftersom vi är tvingade på grund av vårt jobb att tillbringa flera timmar sittande på en kontorsstol, kan detta orsaka ryggsmärtor lätt. Att ha ett stående skrivbord låter dig styra om du vill stå upp eller sitta ner. Genom att göra det minskar du effektivt onödig ryggsmärta.

Ökad produktivitet

En annan viktig fördel är att arbeta stående faktiskt förbättrar produktiviteten. En studie utförd av Harvard University kom fram till just detta. Det visar sig att stående gör att vi blir mer fokuserade och alerta, vilket leder till att vi får mer arbete gjort på kortare tid.

Bränna kalorier medan du arbetar

Medan sittande kan hjälpa dig att bränna i genomsnitt 80 kalorier, kan stående hjälpa dig att bränna 200 kalorier. Detta kan hjälpa dig att minska din vikt över tid, även om det inte bör ersätta regelbunden träning. Med all denna träning finns det även andra hälsofördelar som följer med det.

Ni hittar skrivbordet ovan HÄR

Minska risken för sjukdomar

Det finns flera fördelar med att stå upp medan du arbetar på ett stående skrivbord, inklusive:

 • Minskar risken för fetma
 • Hjälper till att minska och kontrollera vikten
 • Sänker blodsockernivåerna
 • Minskar risken för diabetes
 • Minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar
 • Hjälper dig att leva längre

Vikt och fetma

En av de största fördelarna med ett höj och sänkbart skrivbord är att den hjälper dig att gå ner i vikt eftersom du bränner fler kalorier än när du sitter ner. Detta kan hjälpa dig att minska din vikt, eller till och med hjälpa dig att kontrollera den. Det minskar också risken för fetma, vilket är mycket positivt.

Sänker blodsockernivåerna

En annan fördel med att arbeta på höj och sänkbart skrivbord är att det sänker sockernivåerna i ditt blod. Detta är en fantastisk fördel och även om du sitter ibland kommer du fortfarande att dra nytta av detta.

Minskar risken för diabetes

Dessutom minskar det också risken för diabetes, vilket är extremt positiva nyheter. Sammantaget kan det vara en bra lösning för att hjälpa dig att bekämpa denna hemska sjukdom.

Minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar

Allt detta stående hjälper dig också att förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Om du använder ett stående skrivbord är sannolikheten mindre att du får några hjärtsjukdomar i framtiden, vilket är en annan stor fördel.

Hjälper dig att leva längre

Med alla dessa fördelar är det svårt att förneka att ett höj och sänkbart skrivbord kan hjälpa dig att leva ett längre och hälsosammare liv.

Nackdelar

Trots alla fördelar finns det några tydliga nackdelar som kanske inte verkar så uppenbara. Här är några av de största nackdelarna med att arbeta vid skrivbordet stående:

 • Kan leda till smärta i ben och fot
 • Ersätter inte träning
 • Beroende på ditt jobb kanske det inte är genomförbart
 • Vissa människor kan inte anpassa sig till det

Kan leda till smärta i ben och fot

En av de uppenbara konsekvenserna av att stå upp i flera timmar är att det kan leda till smärta i ben, fötter och leder. Detta visar att det kan vara en bra idé att växla mellan att stå upp och att sitta, för att förhindra att du får ont i benen eller foten.

Du behöver fortfarande träna

Tro inte att du inte behöver träna bara för att du arbetar vid ett höj och sänkbart skrivbord. Faktum är att du fortfarande behöver göra din rutinträning. Att stå upp i flera timmar är inte tillräckligt med träning för att hjälpa dig att leva ett hälsosammare liv, även om det har tydliga fördelar.

Beroende på ditt jobb kanske det inte är genomförbart

Vissa jobb kräver sittande för att genomföra, därför kanske det inte är den bästa lösningen för professionella som inte kan stå upp medan de arbetar samtidigt. Detta kan vara något att tänka på om du funderar på att skaffa ett stående skrivbord.

Vissa människor kan inte anpassa sig till det

Sanningen är att vi i åratal har vant oss vid att sitta vid ett skrivbord, och vissa människor kan inte anpassa sig till att stå upp. Det betyder att även om du kan göra det ett tag så kommer de alltid att gå tillbaka till sin sittande favoritarbetsställning.

Ni hittar skrivbordet ovan HÄR

Slutsats – Höj och sänkbart skrivbord

Det finns klara fördelar med att använda ett höj och sänkbart skrivbord, och trots de få nackdelarna bör du överväga det. Med den här typen av skrivbord kan du höja och sänka det beroende på ditt humör eller uppgiften. Det är ett bra sätt att bekämpa inaktivitet samtidigt som du fortfarande är högproduktiv. Dessutom sparar denna typen av stående skrivbord plats i ett litet hemmakontor.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024