5 tips på hållbara julklappar inför jul

5 tips på hållbara julklappar inför jul

Innehållsförteckning

Letar du efter hållbara julklappar? Julen närmar sig och det är nu högsäsong för shopping och konsumtion. Men allt eftersom vi blivit mer medvetna om vår egen konsumtion och hur våra val påverkar miljön, har också hållbara alternativ för julklappar hamnat högt upp på önskelistorna. Därför ska vi nu presentera 5 grymma tips på julklappar som lämnar minimalt avtryck på miljön.

LÄS MER: 10 snyggaste konst och plastgranar som ser äkta ut

Att producera nya produkter skapar visserligen tillväxt och är bra för ekonomin, men för miljön är det inte lika bra. Därför kan man som konsument hjälpa till att minska efterfrågan på nyproducerade varor genom att handla alternativa produkter.

Våra tips inrymmer allt från begagnat till egenproducerade julklappar – så häng med!

Fördelar med hållbara Julklappar:

 • De är bra för miljön att inte köpa nytt
 • Det är kul göra klappar själv
 • Vänner uppskattar DIY mer än köpt
 • Det går att återanvända klappar nästa år

Hållbara julklappar tips

 

1 Handla på Blocket

På Blocket kan man hitta i princip allt och lite till. Här finns det mesta du hittar i butikerna, men med den skillnaden att det är begagnat och inte helt nytt. Genom att handla på Blocket är du med och ser till att produkter kommer till användning istället för att slängas. Dessutom behöver produkten inte produceras på nytt, vilket så klart är mycket bra för miljön.

Tänk på att kolla omdömen på säljaren på Blocket för att försäkra dig om att personen i fråga är seriös och har levererat bra produkter till andra användare.

2 DIY – Do it yourself

För dig med en kreativ ådra är DIY-projekt ett självklart alternativ inför julen. Vem skulle inte uppskatta att få någonting som man vet att det ligger mycket jobb bakom? Nätet fullkomligen kryllar av olika guider och tips för hur man kan producera saker på egen hand. Här finns alltid någonting för alla och med olika svårighetsgrader.

Varför inte köpa en väl använd möbel och restaurera den genom att slipa och måla? Det här är ett exempel på ett ganska enkelt projekt, som belastar miljön minimalt och som uppskattas av de flesta som present eller julklapp.

3 Handla på second hand

Fördelen med att besöka en second hand-butik är man får möjligheten att klämma och känna på julklapparna innan man köper dom. Dessutom är man med och bidrar till second hand-butikernas överlevnad, vilket är nog så viktigt. Dessa butiker gör stora insatser för miljön genom att se till så att kläder och annat kan återanvändas istället för att slängas.

För att lyckas hitta bra klappar på second hand, kan man behöva lägga lite mer tid än om man exempelvis handlar på nätet, men fördelen är som sagt att man kan se produkten och försäkra sig om att kvaliteten är bra.

4 Handla lokalproducerat

Det finns många eldsjälar i vårt avlånga land, som kämpar med att producera allt från sylt till mejeriprodukter och charkuterier. Att handla lokalproducerat innebär att man minskar antalet transporter som annars krävs för mer kommersiella produkter. Många gånger har råvarorna till produkter i dagligvaruhandeln transporterats i flera olika led och dessutom ofta producerats med ganska liten hänsyn till miljön.

Utöver matvaror finns det också mycket hemslöjd att botanisera bland. Ofta säljs detta på lokala marknader eller i gårdsbutiker. Se efter vad som finns i ditt eget närområde. Hemslöjd är unika produkter som garanterat uppskattas som julklappar och det är 100% hållbart.

5 Ge bort välgörenhet

Man kan faktiskt ge bort saker som istället för att belasta miljön, gynnar den. Det här gör man genom att ge bort en gåva till välgörenhet i någon annans namn. Man kan till exempel bidra till arbetet mot skövlingen av regnskogen. Det här ger en direkt effekt på miljöarbetet och det är många gånger en uppskattad gåva att få i julklapp. Den här julklappen passar särskilt bra om man vill ge bort någonting till någon som står en mycket nära och där man känner att personen “ändå redan har allt”.

Vad ni än väljer att ge bort i Jul, så är det alltid tanken som räknas. Och är den tanken bakom julklappen, att spara planeten från överkonsumtion, ja då är det bara en bonus.

Handla hållbart!

/Maria

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024