Vi Svenskar har verkligen tagit till oss hummus i våra hjärtan! Denna klassiska kikärtsröra med ganska stark vitlökssmak. När det är varmt ute vill man knappast stå och koka över ihop med grytorna. Nej snabbt, lättlagat och gärna kall mat är det som gäller om sommaren.
Hummus funkar bra som sidorätt vid grillningen, att breda på mackan eller bara att avnjutas precis som den är.
Här får ni nu ett urläckert Glutenfri Hummus recept på en annorlunda röd hummus med rostade rödbetor och tahini som bas!
2 mediumstora rödbetor (helst ekologiska)
1 burk inlagda ärtor
1/4 dl tahini (sesampasta )
2 vitlöksklyftor (kan såklart uteslutas om man inte tål vitlök)
3 tsk citronsaft
1/2 tsk kummin frön
1 tsk salt
2-3 matskedar olivolja (börja med lite och prova er fram till rätt konsistens)
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort blad på rödbetorna och skrubba dem helt rena. Vira in var och en rödbeta för sig i folie och rosta dem i ugnen i en timma.
Ta ut rödbetor spola dem med kallt vatten och skala dem.
Mixa alla ingredienser utom olivoljan i en mixer eller med mixerstav. Mixa ordentligt i ca 2 minuter tills allt är en fast smet. Tillsätt olivolja sist sakta i en stråle tills smeten fått den där klassiska hummus fastheten.
KLART! Strö gärna över lite rostade pinjenötter och persilja. Njuuuttttt :)
Perfekt sommarmat och visst är färgen bara helt underbar mmmmm :)
Experimentera mera! (och det gäller både i köket och i sängen:)
Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024