fbpx

Fördelarna med anodisering och varför man gör det

Detta inlägg är sponsrat.

Först och främst, vad är anodisering? Anodisering är en ytbehandling av metaller. Om aluminium inte behandlas kommer metallen att korrodera. I branschen kallas detta för vitrost och det är nästintill omöjligt att få bort. När du behandlar aluminium genom att anodisera den, ser du till att färgen behålls och vitrost hålls borta.

Anodisering är alltså en process för att behandla metallen. Processen sker på så vis att metallen oxideras i en sur elektrolyt med hjälp av likström. Hela processen består av flera steg. Metallen rengörs först för att sedan flyttas till andra bad för att etsas. Metallen sköljs sedan och efter etsas i avjoniserat vatten för att sedan torkas.

Fördelarna med behandlade metaller

Huvudanledningen till anodisering är att göra metallen mer hållbar. Aluminium används på många olika sätt och ställen. Vi hittar aluminium på husfasad, i butiksinredningar, prydnadslister på bilar och i mastar på segelbåtar. Alla dessa användningsområden är områden där du inte vill att aluminiumen korroderar. 

När en metall korroderar kan man enkelt förklara det som att metallen löses upp. När metallen finns utomhus, sker denna reaktionen oftas fortare än om den finns inomhus. En mast till en segelbåt utsätts ju för en hel del påfrestning. Det är därför viktigt att denna inte korroderar för att kunna hålla seglet på plats.

Det är ju fler saker som är fördelaktigt med anodisering. Förutom hållbarheten ser ju dessutom anodisering till att skydda mot slitage. Metaller som behandlas ger dessutom mer dekorativa ytor och en yta som dessutom kan dekoreras på olika sätt. Metallen bibehåller sitt utseende i nyskick länge och behandlingen möter höga hygieniska krav. 

Finns det några nackdelar med anodisering?

För metallernas del är det inga nackdelar med anodisering. När man använt denna behandling blir den mer hållbar och du kan känna dig väldigt säker på att livslängden är lång. Om metallen ska användas på exempelvis ett hus blir ytan dekorerbar och skicket på metallen håller länge. 

Nackdelen med anodiserade metaller är i så fall just livslängden. Om en aluminiumburk slängs i naturen är tiden det tar för denna att brytas ner väldigt lång. Det är ju såklart en påverkan på miljön. Därför ska du se till att hantera ditt avfall på rätt sätt. Då kan metallen i stället komma till användning igen. 

Läs mer om anodisering om du har ett projekt eller önskar få hjälp med processen. Anodisering är en ganska omfattande process och det är viktigt att detta görs korrekt.

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis