fbpx

Elefantöra – Skötsel och planteringsråd

Amazonas växten Elefantöra kommer från Sydostasien och är en framstående exotisk växt. Det är en korsningssort som gör en slående och även härlig krukväxt och säljs normalt som sådan. Den kan köpas, planteras och skötas året runt i interiör miljö. Amazonas elefants öra specificeras av dess djupa miljövänliga nedfallna löv, som framhävs av krämig färgade eller ljusa miljövänliga ådror.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

Löven är sågtandade och ibland ser lövens färg ut nästan som lila-grön. Växten kommer att växa snabbt och nå en mogen höjd på ca halv meter. Amazonas elefantöra blommar sällan (särskilt inomhus) och odlas mest för sin attraktiva vegetation.

Elefantöra skötsel

Lyckligtvis är det ganska lätt att odla elefantöra. De gillar filtrerad sol och även riklig, fuktig jord. Liksom de flesta exotiska växter växer bra i temperaturer med hög luftfuktighet och gillar mycket vatten. Dessa växter förökas bäst under hela våren. Skär bort döda och även bortfallna löv för bästa växtresultat.

Ljus

Elefantöronväxter kräver stora mängder indirekt ljus. Se till att inte utsätta växten för grova direkta solstrålar, som kan bleka eller bränna bladen.

Jord

Denna växt växer snabbt i dränerand, välluftad krukväxtjord. En naturlig, lös jord som innehåller en utmärkt mängd torvmossa är lämplig. Om din jordblandning är tyngre kan du lätta upp den med lite sand eller perlit.

Vattning

Håll jorden våt men kom ihåg att Elefantöronväxter inte gillar våta fötter. Om möjligt, vattna din planta tidigt på morgonen enligt listan nedan (vid rotzonen) för att förhindra att bladen blir för blöta. Växten kräver en viloperiod under vintersäsongen, så låt jorden bli praktiskt taget torr mellan vattningarna under dessa månader. Men om den torkar ut helt, kan växten gå i vila.

Temperatur och luftfuktighet

Som en tropisk växt kommer Elefants öra säkerligen att dö helt, om de utsätts för kyliga temperaturnivåer. De gillar att vara i ett klimat som liknar dess inhemska Sydostasien, med temperaturer över genomsnittöver 25 grader varmt. Dessutom gillar växten höga luftfuktighetsnivåer. Du kan börja med att placera din elefantöra i ett vanligt fuktigt rum i ditt hus (som ett badrum), eller köp en bra luftfuktare att ställa bredvid plantan.

Gödselmedel

Elefantöra gillar mycket gödsling under sin växande period och kommer säkerligen att reagera bra på appliceringar av en utspädd välbalanserad växtfoder. Börja på våren, gödsla växten varannan vecka, sluta i slutet av augusti och börja sedan cykeln igen i början av våren. Periodvis kommer växtens nedfallna löv säkert att gulna – om detta inträffar, försök inkludera gödselmedel med mikronäringsämnen, eller spraya Epsom-salter runt basen av växten i ca. en månad.

VARNING: Växten är giftig att förtära, speciellt för husdjur.

Tecken på förgiftning hos djur
Oral inflammation
Obehag och även svullnad av mun, tunga och även läppar
Extremt saliverande
Kräkningar
Svårt att svälja

Omplantering av Elefantöra

När du odlar Elefantöra i en kruka, välj då en stabil behållare med gott om plats för att stödja växtens tillväxt. En välvuxen växt kan behöva planteras om årligen. Tänk dock på att dessa växter gillar att vara lite underkrukade för bästa bladutveckling.

Vanliga skadedjur/sjukdomar

Amazonas elefantöra är vanligtvis inte mottagligt för sjukdomar, men övervattning kan leda till svampinfektioner. Om du märker mörkbruna eller svarta fläckar (ofta åtföljda av en gulaktig kant på bladen), är det ett gott tecken på att en svampinfektion håller på att brygga. För att behandla, ta bort de skadade bladen, flytta växten bort från andra växter och behandla den med en svampdödande spray. Att använda tvålvattenblandning med några veckors mellanrum kan också hjälpa till att avskräcka skadedjur som mjöllöss, spindkvalster och bladlöss – och tjänar till att hålla din Amazonas elefants öra dammfri.

FAQ

Hur ofta ska man vattna elefantöra?
Elefantöra är en lättskött växt som mår bra av ljus men inte direkt solljus. Desto mindre direkt solljus den får desto större blad kommer den att få. Vattna växten 1 till 2 gånger i veckan beroende på säsong och låt den torka upp lätt.
Varför krullar sig bladen på min elefantöra?
Att vattna rätt är A och O, placera den inte heller i full sol utan i ljus halvskugga. Vattna den i kanten av krukan, inte inne i växten eftersom den inte gillar vatten på stjälkarna.

KAKEL SHOPPEN

629 SEK/m2
879 SEK/m2
878 SEK/m2
419 SEK/m2
868 SEK/m2
1079 SEK/m2
469 SEK/m2
629 SEK/m2
Foto längst upp: Plantagen

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis