Avokadoträd - skötsel och planteringstips

Avokadoträd – skötsel Och planteringstips

Innehållsförteckning

Avokadoträd är kända för sina hälsosamma och läckra gröna frukter. De kan växa till imponerande höjder och är också dekorativa på grund av sin tjocka och intensiva vegetation. Att odla avokadoträd kan vara en rolig och belönande upplevelse, men det är viktigt att förstå att det kan ta flera år innan trädet börjar bära frukt. Dessutom är det viktigt att notera att alla delar av avokadoträdet, inklusive frukten, är giftiga för husdjur. Så om du har husdjur måste du vara försiktig med var du planterar ditt avokadoträd eller hanterar dess frukt.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

För att få avokadoträdet att bära frukt krävs det rätt växtförhållanden och tålamod. Utomhus måste du se till att trädet får tillräckligt med värme och utrymme för att fruktan ska trivas. Inomhus, om du försöker odla det i en kruka, måste du skapa rätt klimat för att uppmuntra fruktproduktion.

Hur man planterar ett avokadoträd

Det är klokt att plantera avokadoträd utomhus på våren. På det viset får trädet tillräckligt med tid att utvecklas innan de kyligare vintertemperaturerna anländer. Detta är särskilt viktigt i de norra delarna av avokadoträdets växtområden. När du väljer en plats att plantera på, se till att den ger gott om utrymme för dessa höga träd att expandera. Plantera dem minst 3 meter ifrån strukturer och lämna åtminstone 9 meter mellan varje avokadoträd om du planterar fler än ett.

Tänk på att avokadoträdets rotsystem är ganska känsligt, så undvik onödig störning under planeringsprocessen. Gräv ett hål som är bredare än rotsystemet. Djupet på hålet bör normalt matcha höjden på rotsystemet, eftersom att plantera trädet för djupt eller grunt kan skapa problem.

Dessa träd är känsliga för starka vindar, så unga och omogna träd kan dra nytta av stöd. Att välja ett planteringsområde som ger skydd mot vinden kommer att hjälpa till att hålla ditt träd upprätt och friskt. Se bara till att ditt träd får tillräckligt med solsken och att jorden har god dränering. Om jordens dränering är mindre än optimal kan du byta ut jorden med sand eller annat väldränerade material innan du planterar. Avokadoträd kan också odlas i krukor, även om detta i slutändan kommer att påverka deras tillväxt.

Ljus

Som många exotiska växter trivs avokadoträdet med mycket solsken. Plantera detta träd i ett område där det kan få minst 8 timmars solljus varje dag. Dessa träd kan uthärda delvis färg, men växer finast och producerar ännu mer frukt när de förvaras i fullt solljus.

Jord

Avokadoträd trivs i rik, bördig och väldränerade jord. Det är avgörande att jorden är väl syresatt och inte behåller överflödigt vatten, eftersom fuktig jord kan leda till rotröta. Det optimala pH-värdet för jorden är surt till neutralt, mellan 5 och 7, eftersom dessa träd är känsliga för alkalisk jord.

Att lägga ett lager kompost runt trädet kan bidra till att bibehålla rätt fuktnivå i jorden och ge skydd åt avokadoträdets grunda rotsystem. Var noga med att hålla komposten cirka 15 centimeter bort från stammens bas för att undvika att kväva rötterna eller orsaka krage röta.

Vattning

Avokadoträd trivs i rik, bördig och väldränerande jord. Det är avgörande att jorden är väl syresatt och inte behåller överflödigt vatten, eftersom fuktig jord kan leda till rotröta. Det optimala pH-värdet för jorden är surt till neutralt, mellan 5 och 7, eftersom dessa träd är känsliga för alkalisk jord.

Att lägga ett lager kompost runt trädet kan bidra till att bibehålla rätt fuktnivå i jorden och ge skydd åt avokadoträdets grunda rotsystem. Var noga med att hålla komposten cirka 15 centimeter bort från stammens bas för att undvika att kväva rötterna eller orsaka krage röta.

Temperaturnivå och luftfuktighet

Avokadoträd i kruka kan bara odlas utomhus i USDA-härdighetszonerna 9–11. Detta innebär att avokadoträdet är begränsat till exotiska och subtropiska klimat om det inte odlas som en krukväxt inomhus. Dessa träd är känsliga för frost och trivs bäst vid temperaturer mellan 10 och 30 grader Celsius (50–85 grader Fahrenheit). Även om de kan tåla tillfälliga temperaturer ner till ungefär -1 grader Celsius (30 grader Fahrenheit), är det bäst om de undviks längre perioder av kyla och frost.

Gödsling

Att gödsla ett avokadoträd under tillväxtsäsongen hjälper till att främja en hälsosam tillväxt och fruktproduktion. Börja gödsla sent på vintern till tidig vår och fortsätt fram till hösten, i enlighet med de specifika anvisningar som finns på gödselmedlet du väljer. Kväve är ett viktigt näringsämne för detta träd, så se till att ditt gödselmedel innehåller en betydande mängd kväve. Gödselmedel som är särskilt utformade för avokado- eller citrusträd fungerar bra för detta ändamål.

Pollinering

Att pollinera ett avokadoträd kan vara en utmaning. Dessa träd har “bästa” blommor, vilket innebär att varje blomma har både kvinnliga och manliga delar. Men avokadoträden öppnar sina kvinnliga och manliga delar vid olika tidpunkter, vilket gör att självpollinering kan vara möjlig men inte alltid så effektiv. För att uppnå maximal pollinering är det idealiskt att ha två avokadoträd.

Avokadoträd klassificeras antingen som typ A eller typ B. Typ A-träd öppnar sina kvinnliga delar tidigt på morgonen första dagen och sina manliga delar på eftermiddagen andra dagen. Typ B-träd öppnar sina kvinnliga delar på eftermiddagen första dagen och sina manliga delar på morgonen andra dagen. Dessa olika blomningstider möjliggör korspollinering mellan de två typerna. När du väljer vilka träd du ska plantera, se till att du har både typ A och typ B för bästa resultat.

Hur man odlar avokadoträd från frö

Att starta ett avokadoträd från ett frö är ett roligt och enkelt projekt. Det är viktigt att komma ihåg att träd som växer från frön vanligtvis inte kommer att likna moderträdet. För att komma igång behöver du ett avokadofrö, en burk med vatten, tandpetare, en vass kniv, en liten kruka och väldränerande jord. Följ sedan dessa anvisningar:

Använd en vass kniv och gör tre eller fyra snitt runt omkretsen av avokadofröet. Sätt in tandpetarna i hålen för att skapa stöd så att fröet kan sättas i vattnet. Sänk den tjocka eller nedre delen av fröet i vattnet så att ungefär en tredjedel av fröet är nedsänkt.

Placera fröet på en ljus plats och byt vatten dagligen. Efter några veckor bör rötter utvecklas, och blad kommer att börja växa ovanför fröet. När detta sker kan du försiktigt plantera fröet i väldränerande jord.

Typer av avokadoträd

Alla avokadoträd härrör från tre stora urval: mexikanska, västindiska och guatemalanska.

Hass: En av de mest populära avokadosorterna är Hass-avokado, som ofta finns i mataffärer. Det är en hybrid av guatemalanska och mexikanska avokadosorter. Hass är en typ A-avokado som producerar tjocka, ojämna skal och frukter som är rika och sammetsslena. Det är något känsligare för värme än andra sorter. Hass-avokadoträd anses generellt ge en medelstor avkastning när de odlas ensamma.

Fuerte: Fuerte-avokado är också en välkänd avokadosort, ett typ B-träd som ofta odlas tillsammans med Hass-avokado. Denna sort är också en korsning mellan guatemalanska och mexikanska sorter. Träden producerar stora, ovala frukter med relativt slät och tunt skal som enkelt kan skalas. Frukterna har mindre oljigt kött än Hass-avokado. Dessa träd är också mer tåliga mot värme, vilket gör dem lämpliga för de norra gränserna av avokadons odlingsskala.

Pinkerton: Detta guatemalanska träd av typ A är populärt för sin mindre storlek och stora fruktskörd. Det genererar långsträckta frukter med kött som liknar Hass-avokado – rik och läcker. För att få en betydande fruktavkastning behöver dessa träd ett avokadoträd av typ B som pollinerare.

Skörda avokado

Det är tillfredsställande att skörda egna avokados eftersom det tar mycket tid för ett avokadoträd att bära frukt. För träd köpta från plantskolor kan du förvänta dig att se frukt om 3 till 4 år. För avokado som började från frön kan det ta mellan fem och 13 år innan frukt uppstår.

När frukterna dyker upp, bör du vänta tills avokadona når sin mogna storlek. Frukterna mognar inte på trädet, så skörda avokadona så snart de är fullvuxna. Ta med avokadona inomhus och låt dem ligga på en bänk tills de blir mogna. Du kan försiktigt trycka på avokadon för att testa mjukheten. När köttet är mjukt men inte mosigt, är det dags att njuta av frukterna av ditt hårda arbete.

Hur man odlar avokadoträd i krukor

Även om de inte kommer att nå sin fulla höjd, kan avokadoträd odlas i behållare och även överleva inomhus. Detta är särskilt lämpligt för små gårdar eller trädgårdar i närheten av den norra gränsen för avokadons odlingsområden, eftersom krukträd kan flyttas till ett skyddat område när vintern närmar sig.

När du väljer en behållare, se till att den har god dränering och oblockerade dräneringshål. Material som terrakotta är utmärkta val eftersom de tillåter både vatten och luft att passera genom behållaren fritt. Fyll behållaren med väldränerande jord, såsom trädgårdskompost och sand.

Trimning

Att beskära avokadoträd kommer att främja en mer kompakt, buskig tillväxt. Det är bäst att börja beskära när träden är unga. Om du odlar dem från frö, börja beskära när plantan bara är 15 cm lång genom att klippa av toppen på bladen. När den når en höjd av 30 cm, beskär den tillbaka till 15 cm. Efter detta, fortsätt att beskära trädet årligen.

Mogna träd behöver periodisk beskärning för att hålla trädet prydligt och skapa tillräckligt med utrymme för både luft och ljus att nå igenom. Lätt beskärning kan utföras när som helst under året, men kraftig beskärning bör göras tidigt på våren. Ta bort lågt hängande grenar för att hålla trädet rent och lättillgängligt. Beskär tjocka områden för att säkerställa tillräcklig ljus- och luftcirkulation. Ta bort dött trä och skär bort V-formade grenar. Om du vill hålla trädet på den mindre sidan, fortsätt att beskära topparna av grenarna. Kom ihåg att börja försiktigt och inte ta bort mer än en tredjedel av längden på varje gren.

Övervintring

När avokadoträd odlas i lämpliga områden kräver de inte mycket extra vård under vintern, om det inte finns risk för frost. Om ditt tropiska område står inför en kallfront, kan du skydda trädet genom att täcka det med frostskyddsväv och lägga extra jord vid basen av stammen tills frostrisken har passerat. För träd som växer i de norra delarna av deras odlingszoner är det bäst att hålla dem i krukor så att de kan flyttas till en skyddad plats under vintern. Helst bör avokadoträd i krukor flyttas inomhus där de är mest skyddade mot kylan.

Typiska insekter och växtförhållanden

Vanliga insekter som kan störa ett avokadoträd inkluderar termiter, larver, borrare, skosnörsbaggar och trips. Träd kan också drabbas av tillstånd som rotröta, fruktröta, solfläckar och kräftor. Det är viktigt att vara uppmärksam på förekomsten av dessa skadedjur eller tidiga tecken på sjukdom. Snabb åtgärd är den bästa metoden för att hantera eventuella problem innan de påverkar ditt avokadoträds hälsa.

FAQ

Är avokadoträd lätta att föröka?

Även om avokadoträd inte är snabba när det gäller fruktproduktion, är det enkelt att odla trädet för dess prydnadsvärde – förutsatt att du odlar det inom dess växtzoner.

Behöver du två avokadoträd för att skapa frukt?

Medan vissa avokadoträd är självfruktande, som Hass-avokado, kommer dessa träd säkerligen alltid att generera en större avkastning av frukt om två odlas nära varandra. Se till att du odlar ett avokadoträd av typ A och även typ B för bästa resultat.

Hur lång är livslängden för ett avokadoträd?

Livslängden för ett avokadoträd kommer säkert att bero på dess atmosfär. Men friska och balanserade avokadoträd har faktiskt varit kända för att leva i århundraden. Vissa har också rapporterats vara upp till 400 år gamla.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024