10 bästa astrid lindgren-böcker nånsin

10 bästa Astrid Lindgren-böcker nånsin

Astrid Lindgren är en av vår tids mest folkkära barnboksförfattare, efter att ha gett ut många böcker för barn som läses än idag. Hon skrev totalt  34 kapitelböcker och 41 bilderböcker under sin livstid. Dessutom finns det många fler böcker av Astrid Lindgren, då vi inte räknar med alla samlingsböcker som publicerats genom åren. Efter hennes död ges fortfarande böcker med nya illustrationer och berättelser ut under hennes namn och är fortfarande mycket omtyckta av såväl unga som äldre.

Astrid Lindgren-böcker

Vilken bok gjorde Astrid Lindgren känd?

Den första boken om Pippi Långstrump kom ut i Sverige 1945 och gjorde Astrid Lindgren känd i Sverige. Pippi Långstrump var banbrytande vid utgivningstillfället och var långt ifrån hur andra barnböcker var på den tiden. Boken blev ett stort genombrott för Astrid och sålde slut i bokhandlar över hela Sverige. Men Astrid fick inte bara beröm, en professor i barnpedagogik tyckte att Pippi var “uppträdde galet”. Den diskussionen om Pippi bidrog säkert till att Astrid Lindgren blev ännu mer känd.

LÄS MER: Sveriges mest kända svenska designers

Kändaste Astrid Lindgren-böcker

Vilka är då Astrid Lindgrens kändaste böcker? Förutom klassiker om Pippi som gjorde Astrid känd, så skrev hon många andra böcker, bland annat:

 • Emil i Lönneberga
 • Karlsson på taket
 • Bröderna Lejonhjärta
 • Barnen i Bullerbyn
 • Mio min Mio
 • Ronja Rövardotter
 • Madicken
 • Lotta på Bråkmakargatan
 • Nils Karlsson pyssling

Det är aldrig lätt att säga vilka Astrid Lindgren-böcker som är mest kända, men vi har valt ut de mest omtalade och mest sålda böckerna i Sverige. Alla Astrid Lindgrens böcker blev inte kända, men väldigt många blev det och flera har även filmatiserats och blivit tv-serier, här är de!

Pippi Långstrump

1945 revolutionerade Pippi Långstrump barnens sovrum. Sedan dess har de hisnande roliga, snabba och mycket underhållande berättelserna lästs och älskats av många generationer runt om i världen. Pippi Långstrump är den första boken någonsin om Pippi Långstrump, den starkaste, snällaste, roligaste och rikaste tjejen i världen. Hon bor i Villa Villekulla med hästen Lilla Gubben och apan Herr Nilsson. Hon har också en resväska full med guldmynt som hon fått av sin pappa. Tommy och Annika bor i huset bredvid och blir snabbt vänner med Pippi.

Emil i Lönneberga

Historien om busiga Emil är en klassisk barnbok som de flesta har sett minst en gång.

Emil hette en pojke som bodde i Lönneberga. Han hade runda blå ögon, ett runt ansikte och ljust hår. Han såg ut som en liten ängel, men han var vild, envis och stark som en oxe. Det han gillade bäst var att göra hyss, som att hissa upp sin lillasyster i flaggstången, fastna med huvudet i soppskålen och mycket annat. Emil ville väl, men det blev oftast fel. I snickerboa spenderade han tiden med att tälja trägubbar.

Alla vi barn i Bullerbyn

De tre gårdarna Norrgården, Sörgården och Mellangården finns i  Bullerbyn. Där bor det sex barn med sina familjer; Lisa, Lasse, Bosse, Olle, Britta och Anna. De går i skolan, leker, sover på höskullen, och hjälper till med hushållssysslor på gården. De träffar på skomakare Snäll, men han är en vresig och sur gammal man, när han en dag gör sig illa får Olle ta hand om hans hund och lyckan är total på gården.

Madicken

Madicken bor i det röda huset vid ån, i Junibacken. Där bor också mamma, pappa, lillasyster Lisabet och husfrun Alva. Man kan se in i Nilssons kök, där Abbe brukar stå och baka kringlor. Det vet Madicken, för hon brukar göra det ibland. Kringlorna säjer han på marknaden. Hon är lite förtjust i Abbe, men han hittar på och ljuger ganska mycket. I trädgården sitter ofta farbror Nilsson och funderar, ofta är han berusad, men han är snäll.

Lisabet är också väldigt påhittig, som när hon lyckas pilla in en ärta i näsan som fastnar.

Lotta på Bråkmakargatan

Lotta bor med sin familj på Bråkmakargatan, egentligen heter den inte så, men med tanke på allt ståhej så kallar dom den så. Lotta är arg och envis och säger att hon kan allt; Cykla, åka skidor och till och med flytta hemifrån. Lotta hälsar ofta på hos Tant Berg som bor intill, Lotta tycker om henne, nästan lika mycket som gosedjuret Bamsen. Trots att han är en gris så fick han heta Bamsen. Historien om Lotta är älskad av många, stora och små.

Bröderna Lejonhjärta

Bröderna Lejonhjärta är ett spännande äventyr för hela familjen om två unga bröder när de kämpar mot det onda med magi och spänning. De kommer vi till Körsbärsdalen och Törnrosdalen i Nangijala. Där träffar vi bland andra duvdrottningen Sophia, den bästa bågskytten Hubert, den kloke farfar Matthias och charmiga Jussi. En av fyra är förrädare, vem?

I kampen för frihet måste de två bröderna möta Tengil och Katla, en skräckinjagande drake  som andas förlamande eld och skrämmer alla. Liksom flera av Lindgrens andra böcker behandlar den här boken teman som är ovanligt tunga och mörka, såsom; sjukdom, död, självmord, förtryck, svek och förtryck.

Mio, min Mio

Nioårige Bo Wilhelm Olsson (Bosse) bor hos sina fosterföräldrar, moster Edra och farbror Sixten, på Upplandsgatan, Stockholm. De tycker att han är klumpig och irriterande. Bosse önskar att han hade en pappa som vännen Benka, som bygger modellflygplan med sin pappa. Bosses biologiska mamma dog när han var nyfödd. Genom tant Lundin, en fruktförsäljare, ett magiskt gyllene äpple och en ande i en tom flaska, reser Bosse till den avlägsna ön Gröna ängars ö.

På stranden hittar Bosse sin far, kungen, som han har letat efter  i nio år. Det visar sig att han inte  heter Bosse, utan Mio. Från ön finns en bro till de yttre länderna, där den grymme riddaren Cato bor. Där är nästan allt svart och människorna är eländiga och svälter. Mio och vännen Jum Jum åtar sig ett uppdrag för att bekämpa Cato och befria de yttre länderna.

En stor, vacker äventyrshistoria om övergivenhet, små saker och  stort ansvar, relationer mellan föräldrar och barn, gott och ont och kärlekens kraft.

Ronja Rövardotter

Natten då Ronja föddes mullrade åskan i bergen Allt levande i Mattisskogen flydde genom att krypa ner i hål och gömställen. Bara de grymma vildvittrorna föredrog åskväder framför allt annat väder och flög med tjut och skrik runt Mattisbergets borg. När Mattis visar dottern för sitt rövarband slår en gigantisk blixt ner i borgen och klyver den och hela berget till två delar.

Ronjas barndom hade en underbar början. Därför blir det  en kamp för fred och rättvisa, och hon leder den tillsammans med rövarsonen Birk Borkason. Det gäller dock att se upp för alla faror; Vidldvittrorna, helvetespaget, grådvärgarna, vargpasset och inte minst Borkarövarna. Ronja och Birk tycker mycket om varandra, vilket inte deras pappor gör. De flyr till skogs och bor i en björngrotta. Mamma Lovis skickar ditt rövare med bröd och söker sedan själv efter Ronja. Hon vill inte gå hem om inte hennes pappa ber henne om det. Mattis kommer en dag och de förenas.

Slutsummering – Astrid Lindgren-böcker

Detta var bara några av de otroligt kända böckerna som Astrid Lindgren skrivit om. Hon har verkligen lämnat bakom sig en otrolig svensk litteraturskatt. Astrids sagor lever vidare långt efter vi har gått in i landet Nangijala. Astrid Lindgren och Ingvar Kamprad är två svenska ikoner som för alltid lever i våra hjärtan. De kommer från en helt annan generation, långt borta från selfie Tik Toks. Detta ska vi bevara som den mest värdefulla skatt.

Vilken är din Astrid Lindgren bok favorit?

 

 

Foto längst upp: astridlindgrensnas.se

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024