6 saker som din sommarstuga måste ha

6 saker som din sommarstuga måste ha

Innehållsförteckning

Den första trippen till sommarstugan kan vara en av hela årets största höjdpunkter. Det är som att återse en vän som har varit borta på en lång resa. Äntligen är man tillbaka på en plats där avkoppling och glädje står i fokus. Men det finns sätt att förhöja upplevelsen ännu mer.

 Det är något alldeles speciellt med de minnen som skapas i en sommarstuga. På sätt och vis är det som en kapsel för en särskild sorts nostalgi. Forna somrars dagar sätter sig i målarfärgen på fasaden och slår rot i gräset. Om man blundar kan man nästan höra ljudet från tv-apparaten från några år tidigare, när ett stort fotbollsmästerskap höll alla inomhus med spännande betting på minst lika spännande matcher.

Med den där nostalgin i bröstet förvandlas resan mot sommarstugan till en trumvirvel. Det spelar egentligen ingen roll hur platsen ser ut – så mycket sitter i vad som har hänt och kommer hända just där. Detta till trots är det aldrig fel att ge stället det där lilla extra. Här är sex saker som din sommarstuga inte kan vara utan.

Värme till uteplatsen

I Sverige finns över en halv miljon fritidshus och sommarstugor. Oavsett hur man använder sin sommarstuga är nog de flesta överens om att detta ska vara en plats för avkoppling och nöje – en kontrast mot vardagens ibland lite för stressig livspussel.

Att bara sitta och njuta av sommaren på altanen kan vara bland det bästa som finns. När kvällen sedan faller vill man gärna inte flytta in. För att kunna stanna ute även när solen har gått ner är det ett hett tips att installera någon form av värme på uteplatsen.

Vissa installerar värmeslingor i taket medan andra bygger utomhuskaminer. Oavsett vilken väg du går kommer denna lilla lyx att förgylla mer än en sommarkväll. Anpassa vad du väljer utefter vilken budget du har att röra dig med. Billiga lösningar är bara en sökning bort.

Underhållning för alla åldrar

Lugn och ro kan dock inte alltid vara den enda ingrediensen för en bra vistelse i sommarstugan. För de lite mer rastlösa i sällskapet är det bra att se till så att det finns tillgång till olika sorters underhållning – för alla åldrar. Plocka med de där sällskapsspelen som ni aldrig spelar hemma. Kanske blir de en succé i fritidshuset.

Det är även en god idé att ha en bra tv-apparat för regniga dagar eller mästerskapssomrar. Ibland finns det inget bättre än att följa en Sverigematch inne framför tv-apparaten samtidigt som solen gassar på andra sidan fönsterrutan.

En spelkonsol av något slag kan även vara bra. Det behöver inte vara den nyaste modellen. En gammal konsol i sommarstugan blir en källa till nostalgi när man återupptäcker spelen som nästa hade glömts bort. Kubb ska heller aldrig underskattas för att förgylla en sommardag.

Robotgräsklippare

När man kommer fram till stugan är det inte helt ovanligt att vissa ger ifrån sig en djup suck. ”Just det, gräset”, mumlar någon för sig själv. Sedan ni senast var där har gräset växt flera decimeter och är i stort behov av en snaggning. En del människor tycker om att klippa mattan själva och det är självfallet helt okej. Men det finns också en lösning för de som helst undviker detta.

En robotgräsklippare ser till så att det allt är snyggt och jämnt klippt. Medan den puttrar runt på gården har du tid med andra, roligare aktiviteter. Många moderna gräsklippare av det här slaget kan dessutom aktiveras på distans. Du kan därför be den börja klippa innan ni anländer till sommarstugan.

Väl framme välkomnas ni av den lilla roboten som i lugn och ro gör paradiset på jorden lite extra fint. Man pratar ofta om vardagslyx, men semesterlyx är minsann minst lika viktigt.

Det växande biblioteket

 

”Den ska jag läsa på semestern”, är nog en av de meningar som oftast yttras när människor pratar om böcker. Det finns så mycket att välja mellan att många skapar en enorm lista med böcker som de någon gång, kanske, eventuellt, troligen kommer att läsa.

Ofta slutar det dock med att man inte läser något alls. För att råda bot på detta kan ni starta ett så kallat växande bibliotek i sommarstugan. Gör plats i en hylla där ni ställer böcker som någon har läst ut. På det sättet växer det i takt med hur mycket ni läser och blir ett slags kvitto för hur många böcker som har betats av.

Dessutom innebär ett växande bibliotek att du alltid kan få en personlig recension eftersom någon annan i din närhet redan har läst boken du är nyfiken på. Läsning lir helt plötsligt ett sätt att komma varandra närmare.

Odling – stort som smått

Ibland vill man sätta kroppen i arbete. Särskilt om man till vardags har ett jobb där man sitter framför en skärm hela dagarna. Att börja syssla med odling är både ett test för musklerna och tålamodet. Välj själv hur stort projekt du vill göra av saken. Räcker det kanske med några blomlådor eller är det dags att bygga ett eget växthus? Gröna fingrar färgas på många sätt!

Den perfekta grillen

Ingen lista med tips för vad som behövs för sommarstugan är komplett utan en den perfekta grillen. Få lukter hör så mycket sommaren till som doften av en grill som står och jobbar. Grillkvällar i goda vänners lag är något som man sällan ångrar. Grillen blir en slags lägereld att samlas runt när sommarkvällen knackar på dörren och middagen närmar sig.

Alla känner nog någon som står fastklistrat framför gallret och petar på majskolvarna, köttet eller grillspetten. Grillen är ett perfekt sätt att ge den rastlöse något att göra, samtidigt som en utsökt måltid förbereds.

Vilken typ av grill man ska ha beror lite på hur ofta man ska använda sig av den och vad man brukar tillaga på den. Det är ingen idé att ha något vräkigt rymdskepp till grill om den används sporadiskt, medan det kan vara värt några extra tusenlappar om den går varm mest hela tiden.

 

 

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024