LÄS DETTA om nätmobbning även om jag vet att bilder brukar locka mer !

Allvaret har börjat… med det skola och jobb, men alla återvänder inte med ett glatt hjärta. På sista tiden har fem ungdomar tagit sitt liv på grund av nätmobbning, hatade av flera människor de inte ens träffat live. De var hatade av människor som hatar sig själva allra mest och spyr sitt självförakt på oskyldiga svaga själar. De var offer och martyrer i cyberuniversum med ord som värsta vapen – ORD som skär djupare än en kniv någonsin kan.

Jag brinner för att stoppa nätmobbning och bloggtroll till varje pris och har därför skrivit en artikel som varit publicerad på helsida i DN. Jag ber er nu ta en stund av er dyrbara tid och läsa min artikel om nätmobbning…

Nätmobbing

Vem blir du vid datorn?

(Artikel skriven av mig publicerad i DN)

Hur många av er därute loggar ut samvetet när ni loggar in på nätet?

’Vi som hatar Stina’ – det är namnet på en av alla hatgrupper i facebook. Stina är bara en av många både vuxna och barn i Sverige som dagligen utsätts för dolt trakkasseri via vårt kära nätverk. Antimobbingsajten Friends har gjort en studie att över 50% av nutida mobbing sker via nätet och att siffran bara kommer att öka. Internet har blivit den nye mobbarens våta dröm.

När gick det så fruktansvärt fel i kommunikationssamhället vi lever i ,när blev det okej att såra förnedra och tillintetgöra en annan människa i yttrandefrihetens namn. Ironiskt nog är det ju just friheten som berövas den som utsätts för elektronisk häxjakt. Du kan inte gömma dig för orden hittar dig via nätet, via SMS och MMS. Visst du kan logga ur och stänga av för en stund men sen är dom där igen och mardrömmen börjar om på nytt.

I en tidning stog att det är ingen direkt skillnad mellan mobbare live och via nätet men det är väl en radikal skillnad. Själv var jag trakkasserad som barn och minns den obehagliga rädslan i magen när jag klev på skolbussen och lika stark var känslan av befrielse när jag gick av den då jag åkte hem. Där är skillnaden jag kunde stänga dörren till mina mobbare och hitta ett andrum. Det kan inte de människor som är utsatta idag mobbarna följer med dem hem utan en sekunds frist och det är värre.

Så vem är det då som sitter bakom skärmen och gör andras liv ett helvete? Min teori är att det är fler än vi tror, att det råder ett slags sjudande missnöje i vardagen som i sin tur skapar total brist på empati. Hur många Svenssons förvandlas egentligen till en jävla nätpsykopat när artighetsmasken åker av i farstun? Bakom en datorskärm är ju allt så lätt, ingen ser ingen hör och så har man ju ett nätalterego att gömma sig bakom och i detta egos namn äro ingenting omöjligt. Det är en äcklig syns-det-inte-så-finns-det-inte mentaliet i Sverige.

Men det finns ett ljus i cybermörkret för all som är utsatta. En släkting till 13-åriga Stina har hjälpt till att starta upp internetvandrarna, en sida dit folk kan vända sig när de blir kränkta på nätet. Föreningen Friends finns och stöder alla mobbade som behöver hjälp och ett flertal kända artister stöder just nu Friends i kampen mot näthat.

De fall som uppmärksammats av media är alltså en liten topp av ett väldigt stort isberg och när cyberjättar som facebook gång på gång vägrar ta sitt ansvar behövs fler vanliga människor som agerar. Den lilla människan som står upp mot näthatet är den stora vardagshjälten i min bok.

Maria Ljungström
Göteborg


Nätmobbing

Den största förändringen kan NI därute göra genom att använda datorn till att sprida kärlek istället för hat. Det är ett maktfullt redskap ni har i er hand och Ni har makten att med det förändra och sprida kärlek eller förgöra och sprida svart hat.

Hoppas detta kunde få någon därute att lyssna.

NO TROLLING JUST LOVING !

ps. Stoppa mobbing och stöd Friends HÄR

ps2. Håkan Hellström har gjort det, nu är det er tur….gilla Friends på Facebook HÄR

Författare

Inom inredning älskar jag blandningen av gammalt och nytt, historia gifter sig med nutid, vulgoromantik möter modern stilrenhet. Utöver detta har jag en stor passion för frasiga sidentyger, mörk choklad och långa bad med en doft av lavendel.

4 Comments

  1. Visst är det otroligt hur människor kan bli nättroll när de sitter vid datorn. Saker de aldrig skulle säga face-to-face. Speciellt sårbara är ju barnen och tonåringarna. Jättebra skrivet!!!

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.