Skydda ditt hem – utan att kompromissa med stilen

Skydda ditt hem – utan att kompromissa med stilen

Innehållsförteckning

Det är lätt att prioritera estetik över funktion. Detta gäller oavsett om du står i begrepp att inreda ditt hem eller framför spegeln för att välja ut morgondagens outfit. Men vem sa att man behöver välja det ena eller det andra? Estetik och funktion kan faktiskt passa väldigt bra ihop.

Funktionell inredning är ett brett begrepp. Det kan handla om allt från att göra plats för skåp, hyllor och lådor för att maximera förvaringen. Men en än viktigare aspekt att ta hänsyn till är säkerheten. Detsamma gäller när du ska välja funktionella kläder. I den här artikeln kommer vi ge dig tips på hur du kan bibehålla en förstklassig stil, samtidigt som du gör dig och ditt hem så säkert som möjligt.

Smidig skottsäker väst för personlig säkerhet

Enligt Brottsförebyggande rådets årliga nationella trygghetsundersökning 2022 var det 46 procent av befolkningen i åldrarna 18–84 som i stor utsträckning oroade sig över brottsligheten i samhället. Att känna sig otrygg tar mycket energi, och livskvaliteten påverkas negativt. Men det finns faktiskt åtgärder att vidta.

Ett exempel är att köpa en skottsäker väst, eller skyddsväst som är det korrekta namnet. I dag finns en lång rad skottsäkra västar på marknaden, och de olika alternativen har olika användningsområden. Exempelvis kan somliga skydda bra mot kulor från skjutvapen, medan andra skyddar bättre mot slag eller attacker med kniv.

Det finns en uppfattning om att en skottsäker väst är stor, klumpig och otymplig. Visst finns det sådana alternativ på marknaden, men de bästa västarna är utformade med funktion i fokus. Exempelvis bör en skottsäker väst vara tillräckligt mobil för att du ska kunna röra dig fritt i den.

Därtill är många av de bästa västarna smala och nätta, vilket gör att du enkelt kan bära en under kläderna. Om du enbart har en t-shirt ovanpå kommer västen sannolikt synas, men drar du på dig ett tjockare plagg, exempelvis en sweatshirt, är det inte säkert att det märks att du bär väst. På så sätt kan du enkelt bibehålla din stil på en hög nivå, samtidigt som du kan känna dig trygg och säker.

Utöver skottsäkra västar kan du höja din personliga säkerhet genom produkter som försvarsspray och överfallslarm. Dessa är små och får plats i en handväska, om du bär med dig en sådan.

Säkerhet i hemmet

Vad gäller säker inredning finns även här många aspekter att ta hänsyn till och många alternativ att välja bland. Ett av de viktigaste säkerhetsområdena gäller brand, där det är viktigt att du har rätt utrustning hemma.

Den viktigaste brandskyddsprodukten att ha hemma är utan tvekan en brandvarnare. Här behöver du sällan tänka på estetiken när du ska välja modell, då du hänger upp den i taket och den inte drar till sig särskilt stor uppmärksamhet.

Stilrena brandsläckare och -filtar

När det kommer till brandsläckare, däremot, kan estetiken bli desto viktigare. De traditionella pulversläckarna är oftast inte utformade för att vara så snygga som möjligt. Dessa vill man inte sällan gömma undan i ett hörn, men det är viktigt att ha släckaren nära till hands.

I dag finns flertalet moderna modeller som du till och med kan ha framme som en inredningsdetalj. Det kan antingen handla om att de är små och nätta, eller att de är i diskreta, snygga färger, såsom svart och guld eller vit och silver.

För största möjliga brandskydd är det därtill viktigt att ha en brandfilt i närheten. Vanligt är att placera en i köket. Själva filten syns inte förrän den används, och utseendet är därför av mindre vikt. Däremot vill du sannolikt ha ett snyggt yttre. Ett av de mer populära alternativen är en låda av stål som du kan hänga på väggen – både praktiskt och snyggt.

Två flugor i en smäll

Som du ser finns många sätt på vilka du kan känna dig mer trygg och säker, oavsett om du är hemma eller ute på gatan. Och genom att välja rätt produkter behöver du inte kompromissa med stilen, utan kan enkelt slå två flugor i en smäll.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024