Skapa en en uteplats som minskar stressnivåerna

Skapa en en uteplats som minskar stressnivåerna

Innehållsförteckning

(Den här artikeln är sponsrad)

Stress. Blotta ordet kan få den starkaste att rygga tillbaka. Vi har alla perioder när vi får vår beskärda del av stress. Men om det är något som vi på Inredningsvis är övertygade om så är det att miljöerna vi vistas i påverkar hur vi känner oss. Och på senare år har alltfler fått upp ögonen för att växter och grönska i kombination med frisk luft är ett riktigt glädjepiller. Därför ska vi nu dela med oss av några av våra bästa tips för att forma din uteplats eller lilla trädgård till en oas där du kan ladda batterierna och bekämpa stressen.

Börja med växtligheten

Om du inte har gröna fingrar och redan har koll på hur man odlar, planterar och designar en trädgård kan du behöva göra lite extra research. Vissa växter kan vara ganska petiga med var de trivs någonstans, vissa grönsaker behöver förodlas inomhus ett par månader innan de får komma ut, och en del växter måste övervintra inomhus för att klara sig. Förutsätt inte att ”det ordnar sig säkert”. Med det sagt kommer här några generella tips:

 • Testa att odla. Att odla dina egna grönsaker eller bara få några fina påskliljor att titta upp ur jorden är väldigt avstressande och får oss att må bra. Dessutom tvingar de små plantorna oss att ta en paus för att vattna, plantera om i större krukor och göra diverse småsaker för att de ska må bra. Och ju fler pauser vi får in i vardagen, desto mindre stress.
 • Välj rätt växter. När du köper växter är det oerhört viktigt att läsa på lapparna och se under vilka förhållanden de trivs. Stekande sol kan torka ut och döda vissa växter, medan andra tynar bort om de står i skuggan. Tänk också på att vissa växter behöver särskild jord. Om du till exempel planterar en blåbärsbuske eller en rhododendron behöver du en surare jord än till många andra växter.
 • Bestäm hur mycket jobb du är villig att lägga ner. När tanken är att du ska bli mindre stressad är det så klart bäst att inte skapa en uteplats som kräver att du lägger ner en massa jobb. Försök att inte skaffa fler växter och projekt än du kan klara av. Och välj gärna växter som inte kräver särskilt mycket omsorg för att må bra.
 • Plantera växter som blommar vid olika tider. Genom att plantera växter som blommar vid olika tider under sommarhalvåret kan du se till att din uteplats alltid är en fröjd att vistas på, och att det alltid händer något nytt.

Skapa en mysig miljö på din uteplats

Det är så klart inte bara växter som behövs för att din uteplats ska bli ett mysigt ställe att hänga på. Genom att möblera den med bekväma utemöbler och fina tillbehör kan du skapa en miljö du verkligen vill vara i och som ger dig ny energi.

Köp möbler som passar din uteplats. Det finns hur mycket möbler för utomhusbruk som helst. Du kan till exempel köpa loungegrupper, caféset och andra möbler från vidaXL. När du köper dina möbler är det bra att tänka på vad du kommer att göra på uteplatsen. Vill du ha en skön soffa att ta en tupplur i, eller kommer du mest att sitta och äta lunch där? Anpassa möblemanget efter vad som både blir praktiskt och snyggt, annars kanske du inte kommer känna dig så frestad att gå ut.

Bygg i nivåer. Försök att bygga olika höjder med möbler, krukor, hyllor och allt annat. På så sätt skapar du ett stilleben som är mer intressant för ögat och mysigare än om allt bara har exakt samma höjd.

Glöm inte hur stor effekt belysningen kan ge även utomhus. Om du satsar på fina lampor blir det roligare att vara på uteplatsen även på kvällen. Blanda ljusslingor med lampor i rabatten och ljuslyktor. Lampor som går på solenergi är perfekta om du har mycket sol på uteplatsen – du behöver aldrig byta batteri i dem eller dra sladdar.

 Ge din uteplats det där lilla extra

När du väl har valt och planterat dina växter och placerat ut möbler och lampor är det bara detaljerna kvar – men de är nästan det roligaste. Ös på med fina dynor, gulliga små prydnadssaker och ett ordentligt parasoll så att du kan sitta ute även när solen är som hetast.

Välj gärna trädgårdsredskap som matchar och använd dem som inredningsdetaljer för en autentisk look som dessutom är funktionell. Det är skönt att slippa lägga in redskapen i förrådet mellan användningarna. Satsa på en fin, men rejäl vattenkanna till dina nya växter, och komplettera med mönstrade trädgårdshandskar som kan ligga slarvigt på planteringsbordet och ändå se ut som ett konstverk. Nu är det dags att njuta av din nya uteplats!

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024