Jag minns första gången jag stack ner en mangokärna i en kruka. Det var mitt i vintern, typ februari, och jag hade precis ätit en övermogen mango, som doftade semester i Thailand. Kärnan låg där på diskbänken och jag tänkte bara – varför inte? En vecka senare stod det ett glas med vatten på köksfönstret och i det en hal slick kärna som såg ut som ett litet UFO. Jag hade ingen aning om vad jag höll på med, men något i mig ville bara prova att odla mango hemma.
Och vet du – det funkade. Efter ett par veckor började ett litet grönt skott leta sig upp, som om det ville säga: “hej, jag tänker bo här nu”. Jag hade alltså ett eget litet mangoträd, här i Sverige kan ni tänka er.
Det krävs dock några saker att tänka på när man odlar mango, i detta inlägg går vi igenom steg för steg hur ni kan odla mangoträd hemma!
Jodå, det går. Men inte på det där filmiska sättet där du går ut i trädgården och plockar solmogna frukter i t-shirt. Mango är en riktig värmeälskare. Den vill ha tropisk hetta och fukt, och här hemma får den nöja sig med fönsterljus och elementvärme. Så ja – du kan odla mango, men i kruka. Inomhus.
På sommaren får den gärna flytta ut, förutsatt att nätterna är varma. Mango gillar att känna sol på bladen, men hatar kyla. Så fort temperaturen kryper under tio grader börjar den sura, och bladen kan gulna på bara några dagar. Så tänk på den som en diva – ge den sol, ge den ljus, men låt den aldrig frysa.
Och ljuset, ja. Där har vi kärnan i allt, att mango vill bada i ljus. Ett fönster i söderläge är bra, men på vintern räcker det sällan i Sverige. Jag kör växtlampa från oktober till mars, ungefär tio timmar per dag. Det är skillnaden mellan en ledsen pinne och ett mangoträd som faktiskt trivs.
Det korta svaret: tålamod. Det långa: tålamod, ljus, värme och tur.
Ett träd från kärna kan ta fem till åtta år innan det ens tänker på att blomma. Och ibland blommar det aldrig, särskilt inomhus. Men – det finns hopp. Köper du en ympad planta kan du faktiskt få frukt redan efter två, tre år.
Blomningen triggas av värme och hög luftfuktighet, helst 25–30 grader. Jag brukar spraya bladen varje morgon, det är nästan meditativt. När blommorna kommer (om du har tur) måste de pollineras. Mango är självpollinerande, men om den står inne kan du leka bi med en liten pensel. Bara dutta mellan blommorna. Det låter fånigt men det funkar.
Foto: Wexthuset
Det börjar med en mogen mango. Skär försiktigt bort fruktköttet, tvätta kärnan och låt den torka ett dygn. Sen öppnar du den försiktigt – inuti ligger ett vitt frö som ser ut lite som en platt mandel. Det är där magin finns.
Plantera fröet i en kruka med luftig jord, gärna en blandning av blomjord, sand och lite perlit. Mango gillar inte blöta fötter, så ordentligt dräneringshål är viktigt. Stick ner fröet ett par centimeter, vattna lätt och täck med plastfolie. Det blir som ett litet tropiskt spa där under.
Efter några veckor börjar det hända saker. En spricka, en liten grön böj. Ta bort plasten, ställ den i ljuset och vattna försiktigt. Mango växer fort, nästan för fort ibland. Jag minns att min första planta växte en decimeter på två veckor – jag fick plantera om den direkt.
Mango vill ha ljus. Mycket ljus. Gärna åtta timmar om dagen, minst. Den gillar när jorden är lätt, porös och syresatt – helst med pH mellan 5,5 och 7. Och den vill ha vatten, men inte för mycket.
Ett bra knep: stick ner fingret ett par centimeter i jorden. Känns det torrt? Då vattnar du. Känns det fuktigt? Vänta. Hellre lite för torrt än för blött.
Temperaturen är också viktig. Mellan 20 och 35 grader trivs den som bäst. Under 10 blir den sur och hänger med bladen som en tonåring som fått städa sitt rum.
Under våren och sommaren gödslar jag varannan vecka med citrusnäring. På vintern får den vila – då drar jag ner på vattning och näring.
Det är egentligen barnsligt enkelt, men så roligt att det känns som magi varje gång.
Ta en mogen mango och plocka ut kärnan.
Tvätta den och låt den torka ett dygn.
Öppna den försiktigt och ta ut fröet.
Plantera det i jord, ett par centimeter djupt.
Håll jorden fuktig och varm.
Vänta. Sen händer det.
När plantan blivit cirka 30 cm hög, toppa den. Klipp av översta delen så den förgrenar sig. Då blir den buskigare, snyggare och starkare.
Det finns hundratals sorter, men några är lättare än andra för oss här i Norden.
Alphonso – söt, len, nästan dessertlik. Kallas “mangons kung”.
Nam Dok Mai – thailändsk favorit som trivs i kruka och ger stora frukter.
Kent – kompakt, tålig, perfekt för nybörjare.
Tommy Atkins – robust, klarar lite slarv och ojämnt ljus.
Om du får tag på en ympad planta av någon av dessa har du chans på frukt snabbare än du tror.
Wexthuset
Det är kruka som gäller i Sverige. En rejäl, gärna i terrakotta så jorden andas. Jag planterade min i en gammal lerkruka med sandblandad jord – den älskade det.
Trimma den ibland. När den blir runt 40 cm hög, klipp toppen. Då blir den tätare och växer jämnare. Mango växer snabbt, så du kan behöva plantera om varje år.
På vintern tar mango det lugnt. Bladen kan gulna lite, den växer knappt alls. Ställ den ljust, gärna svalt – runt 15 grader. Vattna bara så jorden inte torkar ut. Inget gödsel då. Den sover liksom, precis som vi vill göra i februari.
Spinn, trips, bladlöss – ja, de kan dyka upp. Jag duschar bladen ibland, bara ljummet vatten, för att hålla dem rena och glada. Hjälper inte det, så en mild såplösning eller neemolja.
Gula blad betyder oftast för mycket vatten. Bruna kanter – torr luft. Slokande blad – för lite ljus. Mango berättar ganska tydligt vad den vill, bara man lär sig läsa signalerna.
Ja, men bara i kruka eller växthus. Den klarar inte kyla.
Från kärna – många år, ibland åtta. Ympad planta – kanske två, tre.
Helst mellan 20 och 35 grader, aldrig under tio.
Foto i topp: Wexhuset
Alla rättigheter reserverade - Copyright 2025