Så tar ni bort kakelfog enkelt & snabbt

Att ta bort keramiska plattor är anmärkningsvärt enkelt, snyggt och snabbt. Även om det kan verka skrämmande, kan det här jobbet ta så lite som mitt på dagen, beroende på storleken på plattan.

Även om du kan bli av med injekteringsbruk manuellt, gör ett oscillerande multiverktyg utrustat med ett cementelimineringsblad uppgiften betydligt snabbare och enklare. Med den här bekväma enheten kan du bli av med 15 kvadratmeter injekteringsbruk på 4 x 4-tums keramiska plattor på cirka en timme.

Varför eliminera kakelfog?

Mögel och mögel samt mögel: Det gamla injekteringsbruket kan vara unket och går inte att rengöra. I de flesta fall går det snabbare och dessutom mycket lättare att ta bort cementen än att rengöra den.

LÄS MER: Ta bort tapet – 3 bästa tips

Den befintliga kakelfog färgen är inte längre tilltalande för dig, och du vill också ändra den. En metod för att ändra fogfärgen är att färga befintlig fog. Men det mer effektiva sättet är att använda helt ny färgad kakelfog.

Cementen i fogen är sprucken och faller ut. Att täcka in med ny cement fungerar inte bra; det är mycket bättre att ta bort allt och även cementera det en gång till.
Reparera ytan av keramiska plattor: Injekteringsbruk från otillräckligt kakelarbete som faktiskt har fått torka utvändigt på plattan bör bli av med.

DETTA BEHÖVER NI:

Utrustning / Verktyg
Skyddsglasögon
Oscillerande verktyg och blad för borttagning av kakelfog
Verktyg för borttagning av kakelfog
Brukskniv med matt blad
Shoppa vakuum

Material
Soppåse

TA BORT KAKELFOG – GÖR SÅ HÄR

1. Arbeta kakelfogen

Sätt på skyddsglasögon för att skydda dina ögon. Montera den oscillerande enheten med ett blad som är avsett för att eliminera golvplattor. Börja med att hålla verktyget horisontellt (eller upp och ner när det gäller upprättstående skarvar), aktivera kraften och tryck även försiktigt bladet mot cementen.

Låt elverktyget göra jobbet; tvinga den inte. Bladet bör bekvämt ätas via cementen. När du arbetar, placera bara stora delar av cement i papperskorgen. Du kommer att ha möjligheten att dammsuga upp mindre bitar senare.

2. Slipa cementen i en vinkel

Så snart du har eliminerat så mycket cement som möjligt genom att hålla enheten platt, är det dags att försiktigt vinkla bladet för att bli av med ännu mer kakelfog . Jobba långsamt och även tålmodigt för att se till att du inte skadar kanterna på ditt golv.

En metod är att stödja armen på en verktygssats, så att den inte blir trött under processen. Eller så kan du hålla verktyget mestadels med din starka hand och sedan hålla enheten nedanför med din andra hand.

3. Skrapa med verktyg

Efter att du faktiskt har tagit bort så mycket kakelfog som möjligt med kraftenheten, är din nästa attacklinje den lilla enheten för borttagning av  av kakelfogen. Huvudet kommer att passa in i lederna och gör att du kan skrapa ut ihållande bitar av injekteringsbruk. Försök inte att ta bort varenda liten bit; det är för följande åtgärd. Din avsikt är att slå ut bitar som det oscillerande verktyget kan ha lossnat men inte tagit bort helt.

TIPS
Akta dig för att inte bända cementelimineringsanordningen mot kakelsidorna, eftersom detta snabbt kan flisa dem.

4. Städa upp med en kakelkniv

Om du fortfarande hittar bitar av fogen som inte kommer ut, byt till en verktygskniv med ett slö blad. Du vill ha ett tråkigt blad av flera skäl: För det första är det ingen mening att använda ett snyggt, vasst blad på kakelbruk. Använd det vassa bladet till något annat först. För det andra vill du inte riskera att knäppa av den vassa spetsen på brukskniven och bli skadad.

5. Dammsug sist

Använd en verkstadsdammsugare för att ofta rengöra fogarna medan du arbetar. Detta hjälper dig att se vad du gör och hjälper till att dra ut löst material ur lederna. Det minimerar också röran i ditt arbetsområde. När du är klar med att ta bort injekteringsbruket, ge alla fogar en sista passage med vakuumet för att ta bort allt löst skräp.

Tips för borttagning

 • Se till att du använder ett murverksblad på det oscillerande verktyget. Metall- eller träblad är olämpliga och kräver mer ansträngning.
  För känsliga kakelområden, kör en remsa målartejp eller eltejp längs sidan av kakelsömmen för att skydda plattan.
  För att skydda ytan på plattan, tejpa ned kartong.
  Om du kan ta bort fogmassan hela vägen ner är det bra. Men om du bara kan ta bort så långt som 1/8-tum, kommer det att fungera också. Vid omfogning behöver man inte nödvändigtvis ta bort fogmassa ända ner till underlaget.
  Om du använder ett batteridrivet oscillerande verktyg kan du lägga till vatten för att hålla ner dammet. Dimma lätt kakelytan med en sprayflaska. Av säkerhetsskäl, använd inte vatten med ett oscillerande verktyg med sladd.
  Om du har svårt att se arbetet på grund av kakeldamm, sätt på butiksdammsugaren och håll munstycket bredvid kakelsömmen medan du arbetar. Se till att utrusta dammsugaren med ett HEPA-filter för att undvika att sprutdamm sprids i hela huset.

Slutsummering – ta bort kakelfog

Att ta bort kakelfog och ersätta den med ny, kan göra mirakel i kök och badrum. Det ger ett renare fräschare intryck i rummet. Vill ni inte ta bort fogen, kan ni testa fogtvätt via en städfirma. De hårdtvättar med redskap alla fogar så de blir rena från smuts och avlagringar.

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

11 kommentarer

Sara fredag, september 28, 2018 - 10:34

Så himla mycket snyggt! :)

Svara
Maria Ljungström fredag, september 28, 2018 - 21:18

TACK för fina ord :) Happy helg!

Svara
Amanda fredag, september 28, 2018 - 11:41

Alltså wow så dröm, sjukt underbar inspo vill bara köra copy and paste <3

Svara
Maria Ljungström fredag, september 28, 2018 - 21:18

AWWW tack Amanda vad kul att du gillar det och hoppas du fixar en fin arbetsplats av inspon :) Happy helg!

Svara
Frida fredag, september 28, 2018 - 19:18

Mycket fint alltså!

Svara
Tess lördag, september 29, 2018 - 12:27

En kompis till mig har precis köpt en såndär ”puff”, superfina verkligen! :D

Svara
Emma lördag, september 29, 2018 - 18:15

Så himla fint. Tack för tipsen.

Svara
Maria Ljungström lördag, september 29, 2018 - 18:20

Tack fina du vad kul du gillar :) Kram Maria

Svara
Emelie Andersson lördag, september 29, 2018 - 18:46

så snyggt! :)

Svara
Evelina söndag, september 30, 2018 - 09:38

Åh vad fin inspo :D

Svara
Maria Ljungström måndag, oktober 1, 2018 - 12:12

Jättetack till dig :)

Svara

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

11 kommentarer 292 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis