Förvaring för små sovrum - 6 bästa tips

Förvaring för små sovrum – 6 bästa tips

Innehållsförteckning

Hur kan jag få till bra förvaring i sovrum? Har ni svårt att få utrymmet att räcka i ert lilla sovrum? Här kommer bästa svaren och 6 bra förvaringstips för litet sovrum, som garanterat kommer hjälpa er förvara smart. Det kommer allt fler snygg och praktisk förvaring för små rum. Det är i skuggan av att allt fler lever i sk. compact living boende. Denna utveckling har med att storstäderna har allt färre bostäder.

Vilket gör att man får maximera små ytor bäst det går. Hyllor i olika former är ett sätt att förvara smart i små hem. När det kommer till små sovrum gäller det att hålla det lugnt och stilrent, ihop med smart förvaring. Gärna genom dold förvaring på olika ställen.

LÄS MER: INREDNINGSTRENDER 2024 – 10 största trender

Ställen att förvara i sovrummet är:

 • Garderoben: En garderob är den vanligaste typen av förvaring i sovrummet. Den ger dig gott om utrymme för kläder, sängkläder och andra saker.
 • Klädskåp: Klädskåpet är ett bra alternativ om du behöver mycket förvaring. Det finns klädskåp i olika storlekar och stilar, så du kan hitta ett som passar ditt behov.
 • Byrå: Byrån är ett bra alternativ för förvaring av småsaker, till exempel smycken, smink och accessoarer.
 • Hylla: Hyllan är ett bra alternativ för förvaring av böcker, tidningar och andra föremål som inte behöver låsas in.
 • Förvaring under sängen: Förvaring under sängen är ett bra sätt att utnyttja utrymmet under sängen. Du kan hitta sängar med förvaringsutrymme under i olika storlekar och stilar.

Här får ni nu 6 smarta förvaringstips för litet sovrum…..Enjoy!

Förvaring sovrum

1. Hur får jag ett litet sovrum att se större ut?

Ha öppen förvaring och strunta i garderoben

Glöm det klumpiga garderoben och ha öppen förvaring för era kläder ist. Detta är både ett snyggt, trendigt och modernt sätt att förvara skor och kläder på. Öppna försvaringslösningar för sovrum är även snyggt och trendigt. Sedan kan ni även hänga upp snygg tyg och ha det istället för garderobsdörrar. Sätt upp en gardinskena i taket och skaffa ett tillräckligt långt tyg, från tak till golv.

LÄS MER: Så inreder ni en lång hall

Hur får jag ett litet sovrum att se större ut?

 1. Välj rätt säng: För att maximera utrymmet kan du välja en säng med förvaring under, som lådor eller hyllor. Du kan också överväga en bäddsoffa eller en hopfällbar säng om du inte behöver en permanent sovplats.
 2. Fokusera på förvaring: Skapa smart förvaring för att undvika röran. Använd dig av vägghyllor, bokhyllor eller inbyggda garderober. Du kan också använda dig av sänglådor eller sängkappor med förvaring.
 3. Använd ljusa färger: Mörka färger kan få rummet att verka ännu mindre, så använd ljusa färger på väggarna och möblerna för att skapa en luftigare känsla. Du kan också använda speglar för att reflektera ljuset och skapa illusionen av mer utrymme.
 4. Undvik överbelastning: Håll inredningen minimalistisk och undvik överflödiga möbler och dekorationer. Välj enkla och funktionella möbler som inte tar upp för mycket plats.
 5. Skapa en enhetlig stil: Håll dig till en enhetlig stil och färgskala i rummet för att skapa en känsla av harmoni och sammanhang. Undvik att använda för många olika mönster och färger som kan göra rummet rörigt.

2. Ha en skohylla hängande på dörr

Har ni många skor med liten hall och sovrum? Här är bästa lösningen, en smart hängande skohylla på dörren. Denna skohylla kan ni tex ha på insidan av garderobsdörren.

LÄS MER: 10 tips för ett perfekt sovrum

3. Utnyttja spacen bakom sängen

Att utnyttja spacen bakom sängen är ett smart drag i det lilla sovrumme! Jag måste medge att varianten ovan inte är enligt Feng Shui. Då man alltid ska sova med en stabil sänggavel bakom sängen enligt denna Kinesiska inredningslära. Men ibland har man varken ork eller tid för komplicerade läror, speciellt om prylarna är för många och plasten för liten.

4. Ha hyllor på höjden

När man har många saker men liten space, då är hyllor en av de abs bästa lösningarna. Här ovan har man placerat flera hyllor ovanför sängen. Detta är ett bra knep om man har få andra väggar att utnyttja. Ett annat hylltips är att sätta upp hyllor ovanför dörren eller ovanför fönster som inte är nära taket. Testa er fram se vart hyllorna känns bäst, utan att det känns rörigt.

Säng med förvaring ovan finns HÄR

5. Förvaring under sängen

Att förvara saker under sängen är ett av de smartaste sätten att förvara grejer på i sovrum. Just för att ytan under sängen är stor och man får plats med massa olika saker. Ha gärna lådsäng som den ovan eller ha lösa boxar som ni enkelt skjuter in/ut under sängen.

Jag får inte plats med sängbord Vad kan jag göra?

En bokhylla fungerar också bra som nattduksbord, eftersom du kan ställa saker både inuti och ovanpå hyllan. Om du inte ens får plats med ett litet sängbord, då är att sätta upp hyllor istället ett bra val. Testa även att ha hyllor byggda runt om sängen.

6. Ha skrivbord istället för sängbord

Jobbar man hemma men inte har plats för hemmakontor i nåt annat rum. Då är att ha skrivbord istället för sängbord en ypperlig idé. Se ovan hur snyggt arbetsplatsen smälter in i sovrumsmiljön.

Sängbänk med förvaring ovan finns HÄR

7. Förvaring inuti sängbänk

Jag har massa prylar men vet inte vart jag ska förvara dem?

Ha så kallade multitaskingmöbler med förvaring inuti. Sittpallar och sittbänkar med förvaring är superbra. Det är jätte är inne med att ha en snygg sängbänk framför sängen. Har ni liten space så köp en sängbänk med inbyggd förvaring. Inuti sängbänken får ni plats med tex. sänglakan och andra prylar.

Slutsummering – förvaring sovrum

Där har ni mina bästa förvaringstips för litet sovrum. Det finns massa andra tips men dessa är de som sparar mest plats enligt mig. Jag älskar att tipsa för små hem och rum. Och stay tuned för snart kommer ännu mer smarta tips för små ytor och lågt i tak.

Har ni själva några förstorande tips att dela med er av så maila mig gärna bilder, det kan bli att jag tar med det här på bloggen.

Live small dream big!

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024