Fikonträd - skötsel och planteringstips

Fikonträd – skötsel och planteringstips

Fikonträd (Ficus lyrata) är ett framträdande träd med stora, kraftiga bladådror och glänsande violinformade nedfallna löv som expanderar upprätt på en slät stam. Ett fikonträd är utmärkt som en grön golvväxt och placera den på ett ställe i rummet där växten tillåts expandera och växa. (Många ex. blir över 3 m höga.) Trädet är relativt snabbväxande och kan planteras på alla möjliga tider under året.

VARNING: Kom ihåg att denna underbara gröna växt är giftig för kattdjur såväl som hundar.

Fikonträd fakta

Dessa växter är inhemska i exotiska delar av Afrika, där de trivs i varma och även fuktiga problem. Detta gör dem ganska utmanande för hemmabrukaren, som med största sannolikhet har problem med att duplicera dessa ångande förhållanden. Det är dock lagom tuffa växter som tål en mindre än perfekt miljö under relativt lång tid.

Fiolbladsfikon är inte särskilt krävande växter så länge du kan få rätt utvidgningsförhållanden. När den odlas som krukväxt, var beredd att rotera ditt fiolblad med några dagars mellanrum så att en annan del vetter mot solskenskällan. På så sätt kommer den att expandera jämnt, snarare än att luta sig mot ljuset.

Också varje vecka eller mer smuts de fallna löven med ett vått tyg. Detta gör inte bara att de fallna löven blir blankare och även mycket mer tilltalande, men det tillåter också ännu mer solljus att träffa löven för fotosyntes. Dessutom kan du skära bort eventuella skadade eller döda löv när de utvecklas, eftersom de inte längre gynnar växten. Och om du vill kan du beskära toppen av primärstammen för en buskig växtvana.

Fikonträd skötsel

Ljus

Fiolbladsfikon kräver starkt, filtrerat ljus för att växa och se bäst ut. Direkt solljus kan bränna löven, särskilt exponering för varm eftermiddagssol.2 Och växter som hålls i mycket svaga ljusförhållanden kommer inte att växa snabbt.

Jord

Varje krukväxtblandning av hög kvalitet inomhus bör vara lämplig för ett fiolblad. Se till att jorden dränerar väl.

Vatten

Fiolbladsfikon gillar en måttlig mängd fukt i jorden. Om växten inte får tillräckligt med vatten kommer bladen att vissna och förlora sin klargröna färg. Och om den får för mycket vatten kan växten tappa sina blad och drabbas av rotröta, vilket i slutändan kan döda den. Under växtsäsongen (vår till höst), vattna ditt fiolbladsfikon när den översta tum av jorden känns torr. Och under vintermånaderna, vattna något mindre.

Dessutom är dessa växter känsliga för höga saltnivåer i jorden.3 Så det är idealiskt att spola jorden tills vatten kommer ut från krukan minst en gång i månaden. Detta hjälper till att förhindra saltuppbyggnad.

Temperatur och luftfuktighet

Fiolbladsfikon gillar inte extrema temperaturfluktuationer. Ett rum som är mellan 60 och 85 grader Fahrenheit är vanligtvis bra, även om du måste placera växten borta från dragiga områden, såväl som luftkonditionering och värmeventiler. Dessa kan orsaka plötsliga temperaturväxlingar.

Sikta på en luftfuktighet mellan 30 och 65 procent. Om du behöver komplettera luftfuktigheten, dimma din planta med rent vatten i en sprayflaska dagligen. Eller så kan du placera den på en bricka med småsten fylld med vatten, så länge som botten av krukan inte rör vid vattnet. Dessutom kan fiolbladsfikon dra nytta av att vara i ett rum med en luftfuktare.

Gödselmedel

Tillsätt gödningsmedel under hela växtsäsongen med växtfoder med hög kvävehalt, följ instruktionerna på etiketten. Det finns gödselmedel speciellt gjorda för fiolbladsfikon tillgängliga. Du behöver vanligtvis inte mata din planta över vintern.

Typer av fikonträd

De viktigaste typerna, Ficus lyrata, är en av de mest typiska fiolbladsfikonväxterna som trädgårdsmästare expanderar. Ändå finns det flera sorter som erbjuds också, inklusive:

Ficus lyrata ‘Bambino’: Detta är en dvärgsort som bara blir några meter lång.

Ficus lyrata ‘Compacta’: Denna sort kan nå upp till 5 fot hög samt inkluderar mindre storlek, mycket mer hopklumpade fallna löv än den primära arten.
Variegata’Ficus lyrata: Detta är ett ovanligt urval med pråliga blad som är en blandning av grönt och även lotion.

Trimning

Ett fiolbladsfikon dra fördel av att få sina blad trimmade då och då. Klipp ner alla skadade fallna löv, överväxt eller gå över grenar för att låta plantan ta ett andetag. Gör några snitt som rör en tum långt från stammen för att undvika alla typer av skador. Om du tar av en död brunaktig nedfallen löv, dra i den extremt försiktigt innan du försöker räcka eftersom den kan lossna av sig själv.

Förökande av fikonträd

Det är enkelt att cirkulera fiolbladsfikon med stamsticklingar, och också mycket utmanande att göra med frön. Att arbeta med en skärning är praktiskt taget felsäkert.

Använd en vass sax för att minska en stjälk som är 12 till 18 tum lång med ett par fallna löv. Nyp bort alla blad utom ett.
Placera sticklingens vas i en behållare eller blomhållare med välvårdat, rumstempererat vatten och ställ den även på en mysig plats med starkt men indirekt ljus.

Byt bara vattnet när det verkar torrt

Om några veckor kommer små vita knölar att dyka upp på stammens bas som ligger i vattnet. Om ett par veckor efter det kommer säkert rötter att växa i vattnet från de platserna.
När ursprunget når 1 till 2 tum lång, plantera sticklingen i en 1-liters kruka laddad med krukjord och vattna även tills den är våt, samt förbli för att hålla jorden fuktig, men inte fuktig eller övervattnad.

HÄR och HÄR

Omplantering av fikonträd

Planerar ni att omplantera ett fikonträd. Välj först en robust behållare som är ungefär 2 tum större än den befintliga. Lossa försiktigt upp plantan från sin nuvarande kruka, lyft upp den samtidigt som den stödjer basen och placera den även i den nya krukan. Fyll ut områdena runt växten med krukblandning.

När växten är mogen kommer den troligen att vara för stor för att planteras om. I den situationen, ta bort de första centimeterna av jord varje vår och byt ut den med färsk smuts.

Dessutom, om du verkligen kommer att göra ingjutningsarbetet utomhus, gör det när temperaturen går till minst 50 grader Fahrenheit. Allt kallare kan utlösa för mycket stress för fiolbladet.

HÄR och HÄR

Vanliga skadedjur och växtsjukdomar

Dessa växter har inga allvarliga parasiter eller tillståndsbekymmer, men de kan vara mottagliga för larvkvalster, skadedjur och även bakteriella eller svampsjukdomar.2 Med dessa problem kan du upptäcka bladskador, såsom områden eller mörka fläckar, tillsammans med små skadedjur på de fallna löven. Behandla problemet så snart som möjligt med en idealisk fungicid, bekämpningsmedel eller annan behandling. Och se till att din växt har tillräckligt med luftflöde och inte sitter i alltför fuktiga förhållanden, vilket kan hjälpa till att undvika framtida problem.

Fikonträd – Vanliga problem

En fikonplanta kan vara medveten om sin atmosfär och vattningsrutin, så när något är avstängt kan du informera om bladens beteende. Växten kan utveckla områden på löv eller tappa nedfallna löv, ibland till ett snabbt pris. Håll utkik efter de allra första tecknen på nöd för fallna löv.

Ljusa fläck blad

Om du ser ljust brunaktiga eller blonda fläckar på toppen av bladen, kan plantan få för mycket direkt solljus. Detta kallas blad solbränna eller fallna löv svedda. När det gäller en fiolbladig fikonplanta kan du trimma det nedfallna lövet med vassa saxar och även flytta din planta långt från att vila nära såväl de raka som grova solljusstrålarna.

Bruna fallna löv

Om dina gröna nedfallna löv utvecklar mörkbruna områden eller bruna kanter, kan växten lida av ursprungsröta på grund av att den är i för mycket vatten. Inspektera rötterna för att se om de är bruna och mosiga. Skär bort de prickiga nedfallna löven och skär även försiktigt av mosiga delar av rötterna. Plantera om och övervaka din vattning för att se till att växten inte övervattnas.

Brunaktiga områden kan dessutom tyda på att växten upplever kraftiga temperatursvängningar, undersök om det finns dragiga fläckar eller värme-/kylsystem eller ventiler och flytta växten bort till en ständigt varmare plats.

Gulnande blad

Om nyare fikonblad gulnar kan det tyda på ett mikrobiellt problem. Det kan vara för sent att bevara växten. Ändå försök att skära av de påverkade nedfallna löven och även plantera om plantan i färsk smuts.

Tappar löv

När ett fikonträd fäller sina fallna löv är det vanligtvis ett tecken på att växten får för mycket eller inte tillräckligt med vatten. Dessutom kan växten avslöjas för allvarliga temperaturförändringar.

FAQ

Är fiolbladsfikon lättskötta?

Fiolbladsfikon kan vara petiga ibland, men de kan lätt trivas med rätt förhållanden och skötsel. De behöver värme, fukt, mycket starkt, indirekt ljus, lite direkt ljus och mycket vatten. Även om de älskar vatten, se upp för övervattning.

Hur snabbt växer fiolbladsfikan?

Denna krukväxt kan växa 2 fot per år och nå cirka 6 till 10 fot i höjd.

Kommer ett fiolblad att växa frukt?

En krukväxt med fiolblad inomhus ger ingen frukt.

 

 

Foto längst upp: Plantagen

 1. seems a great place
  XOXO

 2. Cool pictures! following you in Bloglovin!
  Thank you for your comment
  Kisses
  Aga

  Worlwide GIVEAWAY WITH SHEINSIDE until 4th June!
  Worlwide GIVEAWAY WITH SHEINSIDE until 4th June!
  http://www.agasuitcase.com

 3. I can see why you love Gothenburg! Love Caroline

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024