redovisningstips inredare

Bästa redovisningstips för inredningsarkitekter

Innehållsförteckning

Bästa redovisningstips för inredningsarkitekter som inte gillar bokföring

Vi förstår, det är inte särskilt lockande att sätta sig ner med Excel-ark och kvitton. Men när arbetet med ekonomin flyter på utan större motstånd är det lättare att vara kreativ. Här är tips och erfarenheter som bygger på många år i branschen.  

Apparna du inte visste att du behövde

Istället för att gräva i högar av papper kan du, med rätt verktyg, samla allt som är viktigt på ett ställe. QuickBooks och Xero är två appar som hjälper dig att hålla koll på dina projektkostnader, hur många timmar du lägger och vad du tjänat. Toggle är ett verktyg som förenklar tidrapporteringen och Studio Designer är en app särskilt framtagen för inredningsarkitekter med många skräddarsydda funktioner.  

Bokför utgifter direkt

Vänta inte med att bokföra utgifter utan gör det i farten. Skapa mappar med namn som är tydliga för dig, så att du kan kategorisera olika utgifter. Ditt framtida jag kommer att älska dig eftersom det blir mycket mindre att göra i samband med bokföringen.  

Skjut på kostnaden genom avskrivningar

Ska du köpa en ny laptop eller ett annat lite dyrare specialverktyg? Du behöver inte ta hela kostnaden på en gång, utan den kan spridas ut över flera år. Pro tip: Bestämmelserna kring detta kan kännas krångliga. Boka en fika med en redovisningsexpert och se till att få detta förklarat en gång för alla. Skatteverket erbjuder detta gratis!  

Faktureringsrutin som funkar även när kunderna inte betalar

Känner du igen det där svajiga kassaflödet som så många i kreativa branscher hela tiden får brottas med? Ett smart knep som verkligen kan göra skillnad är progressiv fakturering. Istället för att skicka en enda stor faktura när allt är klart, delar du helt enkelt upp betalningen. Ett vanligt upplägg är att fakturera 30 procent när projektet drar igång, 40 procent någonstans i mitten och de sista 30 procenten efter slutleveransen.

Det är ett enkelt grepp som minskar risken för att du ska hamna i en knivig likviditetssituation. Kom ihåg att du behöver vara väldigt tydlig med dina betalningsvillkor redan från början.  

Budgetposten som verkligen kan rädda dig (och din kund)

15 procent av projektbudgeten bör vara “shit happens”-pengar. Tänk leverans av en soffa som inte går in genom dörren eller något annat misstag som gjorts under planeringen. Eller en kund som precis innan deadline ångrar ett beslut.  

Logga timmar – även när du har fast pris

Det kan kännas onödigt att logga timmar om du inte tar betalt per timme utan har fast pris för ett uppdrag. Att dokumentera tid ger dig dock viktig insikt i hur snabbt du arbetar med en viss uppgift. Det hjälper dig att sätta rätt pris på dina framtida fakturor.  

När är det dags att kasta in handduken och anlita hjälp?

Att sköta sin bokföring själv kan kännas som en smart idé, särskilt i början när du vill hålla alla utgifter på en så låg nivå som möjligt. Men för att göra det behöver du lägga en hel del tid på att sätta dig in i gällande regler. Tid som du kanske hellre borde ha lagt på att utöva ditt yrke. En firma som Redovisningskompaniet, som har kontor i Nacka men som också jobbar digitalt, så du kan få hjälp var du än befinner dig. En bokföringsbyrå kan ta hand om allt från momsdeklarationer till lönehantering och löpande redovisning, utan att du behöver lyfta ett finger.  

Gör redovisningen till en designuppgift

Bjud på dig själv och skapa din egen visuella ekonomi-dashboard. Färgkoda kategorier, använd moodboards för budgetar – gör det till en kreativ utmaning.  

Avslutningsvis

Redovisning handlar inte om att älska siffror. Det handlar om att skapa ett ekonomiskt system som funkar, utan att du dräneras på din kreativa energi.  

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

    Maria Ljungström
    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Kontakta oss

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024