Ästad vingård – är det värt hypen?

Ästad vingård – är det värt hypen?

Ästad vingård är nu en av de största och mest kända vingårdarna i Sverige. Här produceras framför allt mousserande vin och på ägorna finns också boende, restaurang, spa och en hel del annat. Ett givet besöksmål för både vinälskare och för dem som vill koppla av en stund alltså! Vingården uppskattas av besökare från hela Sverige, men är Ästad så fantastiskt som betygen ger sken av? Det ska vi ta reda på i den här artikeln. Här får du svart på vitt så du kan se om vingården är värd hypen.

Ästad vingård ligger i landskapet Halland. Det är en anrik gård med en historia som går långt tillbaka i tiden. Den första drycken som producerades var mjölk och gården var pionjärer inom ekologisk mjölk i Sverige. Ungefär samtidigt som man började med EKO-mjölk började ägarna med en satsning på turism med övernattning, restaurang och café.

LÄS MER: Top 10 bästa restauranger i Stockholm

Ästad vingård & spa – en lång historia

Den moderna historien börjar 2010 då planer för vinodling och fler turister började ta form. Anläggningen har expanderat kraftigt och har numera spa, flera restauranger och över 50 hotellrum. Idag produceras ingen mjölk på gården, men väl vin av olika slag. Den första skörden skedde 2014 och då liksom nu var fokus på mousserande vin.

Finns det erbjudanden att utnyttja på Ästad vingård?

Vingården har ofta olika typer av erbjudanden. Till exempel är det vanligt med sista minuten-paket med rabatter. Även rabatterade paket med exempelvis spa, middag och övernattning är vanliga.

I detta inlägg går vi igenom:

 • Historien bakom Ärsta vingård
 • Är det värt ett besök
 • Deras unika spa avdelning
 • Är det barnvänligt ?

Unik resort med vin i centrum

Vingårdar finns det verkligen inte många av i Sverige, och bara det gör att ett besök på Ästad kan vara intressant. Här kan du som besökare få vandra mellan vinrankorna och sedan se hur allt fungerar med druvpressar, tankar och fat i vineriet. Som en klassisk vinvandring utomlands alltså.

Vinprovning finns givetvis också med i utbudet av aktiviteter på gården. Under ledning av en erfaren sommelier från gården lotsas du genom olika smak- och doftsensationer. Du får självklart också all möjlig information om vinerna du får uppleva och smaka.

Ästad har något för de flesta smaker

Är du ute efter en möjlighet till total avkoppling i avslappnad lyx? Söker du en dag eller två med spa och bastubad för ro för både kropp och själ? Vill du istället vandra och vara aktiv i skog och mark? På Ästad vingård spa finns lite av varje när det gäller aktiviteter, vilket givetvis är en fördel.

Även när det gäller mat och dryck finns det variation. På anläggningen ligger till och med en restaurang med en stjärna i ansedda Guide Michelin, nämligen restaurangen Äng. Sammanlagt finns fyra restauranger, varav två som ligger inne i själva spaavdelningen!

Vad kan man göra på Ästad vingård på vintern?

Av naturliga skäl blir aktiviteter i vingården mindre aktuella vintertid. Spaavdelningen och restaurangerna håller dock givetvis öppet. Dessutom går det att boka vinprovning.

Helt unikt spa för maximal avkoppling

Ett besök på ett riktigt bra spa gör underverk för både kropp och knopp. Sinnenas Spa på Ästad gård är ett spa i toppklass som erbjuder maximal avslappning. Här är allt genomtänkt in i minsta detalj. Det är till och med så att varje rum och miljö har en egen doft hämtad från naturen samt autentiska ljud.

Vad finns då i spaavdelningen? Här är några exempel:

 • Kallbad med källvatten
 • Uppvärmd utomhuspool
 • Flera duschmiljöer och bastur
 • Undervattensbastu med panoramafönster

Endast för vuxna

Något som måste ses som en nackdel med Ästad vingård är att allt fokus är på vuxna. Visst, fokus är på vin, spaupplevelser, avkoppling och lite lyxigare mat – aktiviteter som definitivt främst lockar vuxna – men det finns verkligen ingenting för barn och ungdomar. Hit reser man med sin partner eller kanske en eller ett par goda vänner, inte med barn.

Var ligger Ästad vingård?

Vingården ligger i den lilla orten med samma namn i Halland. Avståndet från Göteborg är cirka 10 mil. Gården ligger nära Ullared, vilket kan vara intressant för den som vill kombinera en lyxig hotellupplevelse med shopping.

Ett lyxigare alternativ för större plånböcker

Ästad vingård spa är ett lite lyxigare alternativ. Med ett spa som är något extra, en restaurang med en stjärna i Guide Michelin och ett unikt utbud av vingårdsvandringar och vinprovning sticker gården ut från mängden. Den lite större lyxen återspeglas i priserna.

Det är inte billigt att boka en dag eller två på Ästad och det är nog ett måste att vilja ta del av alla specialiteter för att en övernattning ska kännas prisvärd (dock har ju alla olika stora plånböcker)! Ett sätt att komma undan lite billigare är att boka färdiga paket med exempelvis aktiviteter på vingården och mat.

Foto: astadvingard.se

Sammanfattning – Ästad vingård

Infriar Ästad vingård förväntningarna? Lever gården upp till hypen? Vi tycker det. Det här är verkligen en speciell plats i Sverige, en plats där man kan få en stunds lyx och avkoppling i vardagen. Visst finns det också några nackdelar, men överlag är Ästad väl värt ett besök.

 

Foto längst upp: astadvingard.se

 1. Ser helt underbart ut!

  Sv: tack! Vi hade en helt UNDERBAR semester i tältet och med orienteringen!

 2. Jag har haft en riktigt härlig sommar tack=) sj då?
  Det ser riktigt härligt ut på bilderna!

 3. Mysigt ställe! Älskar det vackra Skåne med alla fina fält, kram Suss

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024