Juldukning - tips för ett perfekt julbord

Juldukning – tips för ett perfekt Julbord

Att duka upp julbordet är ett snabbt sätt att få en festlig stämning till ditt hem. Oavsett om du är minimalist eller gillar att gå ut finns det obegränsade bordsidéer till jul. Så oavsett om du är värd för brunch med tjejerna, fest eller en familjemiddag, spana in dessa julbordsdekorations. Dessa Juldukning tips och inspiration passa perfekt inför både Jul och Nyårsfirandet.

Ni hittar otrolig vackra jultallrikar ovan HÄR

Välj Juldukning tema

Att välja ett tema till er Juldukning är den första steget att göra inför planering. Tänk på ett tema som matchar din övriga  inredning. Om din inredning tex är lantligt rustik, med rustikt trä, använd då rutiga mönster på bordsduk, furu och rustik inredning för att uppnå ett utomhus Jul-utseende. På samma sätt kommer silverprydnader att vara idealiska om ditt utrymme är markerat med mörka färgscheman. Du kan också använda inredning med glans och varierande toner.

För en matsal med vintertema kan du överväga att lägga till stänk av  ljusblå och silver i ditt pastellfärgade rum. Enfärgade Julmönster är perfekta för ett modernt tema. Du kan heller aldrig gå fel med klassiska djupgröna, röda och guld eller vita om du vill ge din matsal en traditionell atmosfär.

Känn efter och gå efter magkänslan för att hitta just din Jul stil!

En klassisk röd julduk med vackert porslin & guldiga bestick finns HÄR

Använd rätt juldukar

En klassisk vit linnebordslöpare eller duk är en bra idé för att ge ditt middagsbord en mer formell look. Dukar skyddar ditt bord och sätter tonen för din dukning. Vita dukar är idealiska för att skapa ett rent, krispigt utseende. De hjälper också övrig inredning och juldekor att poppa. Starka färger som svart stjäl däremot rampljuset på middagsbordet. Om du bestämmer dig för att välja färgglada alternativ, se till att du har bestick och tallrikar i stilrena vita och beige toner, för rätt bordsbalans.

Även gråvita och beige linnedukar kan funka fint som basen till Julbordet.

Foto Rusta

 

Juldukning i rött

Juldukning i rött är nog så nära Jul man kan komma! Ha en röd Julduk och vitt porslin, för den äkta klassiska julkänslan. Go all in och pynta med gammaldags sexarmade julljusstakar och retro tomtegubbar.

Juldukning i natur

Naturtrenden är populär både i inredning och även i Juldekor i år. Pynta med trädetaljer och gröna kvistar, för ett skogsintryck. Pynta gärna med massor av kottar, det ger en sådan mysig julkänsla.

Foto Ragnar Hartvig

Juldukning i guld & glam

Denna Juldukning stil passar alla som gillar guld och glam. Pynta julbordet med glammiga detaljer i guld. Vill man go all in kan ni duka med tallrikar i guld alá Versace, på ren vit lyxig linneduk.

Vad är vikten av en bordslöpare?

Huvudsakligen lägger det till textur och färg till din Juldukning. Men det skyddar också bordet från droppande vaxljus, varma rätter och glasspill. Det finns många vackra gammaldags Jullöpare, som kan funka perfekt att ha på en vit ren linneduk.

Ni ttar juldukning grejer ovan HÄR

Skapa en unik Julig mittpunkt

En vacker mittpunkt drar ihop ett julbord. Beroende på ditt valda tema kan det komma i olika storlekar, stilar och former. Du kan enkelt köpa en julcentral eller ge dig ut på ett gör-det-själv-projekt för att skapa ett. En lysande idé för en julens mittpunkt är att binda ihop pone och eukalyptus och placera dem på bordet. Detta lägger till en touch av Moder Natur till ditt utrymme. Du kan också lägga till några ornament och komplettera utseendet med skiktade ljus. Alternativt kan du ordna färska blommor i en enkel vas för att höja din dukning.

Anpassa dina platsinställningar

Skapa personliga platsinställningar för att ge din matsal en personlig touch. På så sätt vet dina gäster att du värdesätter deras närvaro.  Börja med att handla bordstabletter som kompletterar ditt julbordstema. Därefter skapar du handskrivna platskort för att indikera varje gästs sittposition vid bordet. Slutligen, avsluta utseendet med en present till varje gäst. Det kan vara en vanlig gåva, eller så kan den skräddarsys för var och en av dem.

Ni hittar dukning ovan HÄR

Är bordstabletter omoderna?

Bordstabletter är fortfarande i stil. Även om det finns flera oattraktiva alternativ kvar, kan du välja mellan lika många härliga alternativ.

Ha alltid levande julljus

Ljus är alltid ovärderliga för alla dukningar, oavsett tema. De lägger till stil och värme till middagsbordet. Höga tunna ljus är idealiska för modern design, medan tjockare ljus passar bra med traditionella arrangemang. Du kan till och med gå vidare för att skapa en elegant mittpunkt med hjälp av värmeljus. Mixa dem mellan eukalyptus och tall, och voila! Medan vita ljus är lämpliga för de flesta mönster, kan ljus med mörkare toner ge Julbordet ett dramatiskt utseende. Släng in några ljusstakar för att komplettera looken.

Ta fram finporslinet

Rätterna är en viktig del av din julbordsdukning. Fina porslins- och porslinsfat kan ge en touch av elegans och en exotisk känsla till ditt matbord. Dra nytta av ditt tema genom att para ihop porslin i enfärgade färger med mönstrade tallrikar. När du ställer in ett formellt matbord, börja med middagsplattan och lägg salladsplattan ovanpå den. Lägg sedan en efterrätt eller brödtallrik längst upp till vänster och ett fatlock längst upp till höger.

På Jul och nyår är det helt enkelt hög tid att ut och vädra finporslinet!

Ordna dricksglas

Att ställa in vin- och vattenglas på ditt julbord kan göra hela skillnaden. Ställ upp ett rött vinglas längst upp till höger på din matplats och placera ett vitt vinglas till vänster. Kom ihåg att alltid ställa ett vattenglas framför vinglasen. Ha gärna vackra kristallglas på Jul och Nyår, de ger en så festlig stäming.

Ni hittar alla glas & dukning ovan HÄR

Var uppmärksam på besticken

Guld- och silverbestick går aldrig ur tiden. De passar perfekt ihop med de flesta julbordsteman. En allmän tumregel är att para ihop guldbestick med varma och silver med svala färger. Om det är djärvt, överväga svart bestick för ditt moderna tema, även om det kommer att se opassande ut i traditionella teman. När du dukar julbordet börjar du med att lägga en salladsgaffel längst till vänster om temposättningen och en middagsgaffel till vänster om tallrikarna. Placera sedan middagskniven på höger sida av tallrikarna och en middagssked till höger innan du lägger soppskeden längst till höger. För brödplattan, se till att du lämnar en smörkniv. Till middagstallrikarna lägger du en dessertsked och gaffel.

Servetter är pricken över Julbordet

Bomulls-, polyester- och linneservetter ger din middag ett elegant utseende. Tänk på vita servetter, eftersom de passar bra med de flesta julbordsdesigner. Å andra sidan är vita linneservetter perfekta för benvita julteman, medan servetter i mörkare nyanser passar bra ihop med vita tallrikar. Om du använder en duk, gå till servetter med samma struktur och färg. Om du gör det får din dukning ett enhetligt utseende samtidigt som du utnyttjar klassiska eller djärva servettringar för att förbättra feststämningen.

Porslin HÄR Tomtegubbar servetter HÄR

Anpassa stolarna

Försök att liva upp saker genom att knyta en vacker julrosett runt dina matstolar. Du kan också lämna en krans bakifrån, för den där juliga känslan. Att ha juliga stolsdynor kan även bli pricken över iet.

Vad är det viktigaste med en juldukning?

Först och främst ska ditt bord ha plats för mat. För det andra bör den ha bestick för att äta maten. För det tredje, förutom tallrikar, bör det ha bestick och glas. Slutligen kan du också kasta in några ljus och lövverk för en festlig stämning.

Vad är viktigast till mitt julbord?

Här är några saker att tänka på när du dekorerar ditt julbord:

  • Var inte rädd för att experimentera
  • Glöm inte att lägga till en mittpunkt
  • Begränsa inte dina dekoridéer till bordet
  • Glöm inte att spela bra musik
  • Var inte så hård mot dig själv!

Röd julduk ovan finns HÄR

Slutsats Juldukning

Om du har gäster över till jul är din middagsdukning bland de  små detaljerna de alltid kommer att komma ihåg. Så se till att du alltid kommer med nya Julidéer varje år. Från ljus till bestick och servetter, dessa julbordsidéer kommer att göra dina gästers matupplevelse minnesvärd.

Lycka till!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024