Så slipper ni fuktskador hemma - 5 bästa tipsen

Så slipper ni fuktskador hemma – 5 bästa tipsen

Att få fuktskador är värsta mardrömmen för alla hus- och villaägare. Inte bara på grund av att de kan vara dyra att åtgärda utan det kan även vara en hälsofara i längden. Ett välkänt hyresbolag i Göteborg har haft stora fukt/mögel problem med ett flertal hyres fastigheter, vilket i sin tur gjort flera hyresgäster både arga och sjuka. Det finns många fuktfällor att falla i  och en vattenskada kan uppstå i flera olika områden i huset.

LÄS MER: Är inredning lika bra som terapi? – en djup analys av det ytliga

Här får ni några smarta tips och fakta om hur ni kan undvika fuktskador i fem av de vanligaste problemområdena hemma: badrummet, köket, taket, källaren och fasaden!

Fuktskador tips

Foto: Ikea.com

Tips 1 – Badrummet

Ett verkligt problemområde av naturliga skäl – det är ju mycket vatten och fukt i omlopp i badrummet. Det kommer därför inte som någon överraskning att just badrummet är den plats där fuktskador är mest förekommande. Ett bra grundarbete är nyckeln till att undvika fuktskada i badrummet. Se över ytorna i rummet regelbundet och var uppmärksam på om det uppstår sprickor i materialen eller skarvarna. Täta trasiga fogar med fogmassa eventuella platsmattor i rummet med öppna fogar (utan skada bakom) kan tätas med svetsning.

Det finns även några andra viktiga saker att tänka på för att undvika vattenskada i badrummet:

 • Rensa golvbrunnen regelbundet. Detta bör åtminstone göras några gånger per år.
 • Ha rejäl frånluftsventilation i badrummet. Denna ska placeras i taket eller högt upp på väggen.
 • Testa ventilationen regelbundet.

LÄS MER: En personlig intervju med Maria på Inredningsvis

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Tips 2 – Köket

Köket är ett annat rum i huset där fuktskador lätt kan uppstå, och kanske den plats där man minst av allt vill ha dem. Området kring diskbänk, kylskåp och frys är allra känsligast, och det är läckande slangar och rör som allt som oftast är boven i dramat. Det finns dock en hel del man kan göra för att förebygga fuktskador i köket. Här är några praktiska tips:

 • Sätt fast ledningarna under diskbänken ordentligt. De ska inte röra på sig varje gång vattnet slås av eller på.
 • Känn efter så att det inte är fuktigt under diskmaskinen efter att den körts. Är den det är risken stor att det finns en läcka.
 • Ha läckageskydd under diskbänksskåpet och under samtliga dina vitvaror.

Foto: byggahus.se

LÄS MER: 5 diy tips för ett lyxigt sovrum snabbt och billigt 

Tips 3 – Källaren

Alla har förstås inte en källare i sitt hus, men de som har det har all anledning att vara uppmärksamma på fuktskador. Detta utrymme är av naturliga skäl extra utsatt då det ligger under jord, vilket innebär att det alltid fukt under golvet och utanför väggarna. Och den fukten vill gärna tränga in. Det är komplicerat att skydda källaren från fuktskador. Här är några av sakerna man bör tänka på:

 • Se till att husets avvattning- och dräneringssystem fungerar som det ska.
 • Behandla väggarna i källaren med kallasfalt och isolera från utsidan med cellplastskivor.
 • Se till att ha bra ventilation i källaren
 • Ta hand om källargolvet. Isolera det och lufta golvet undertill.
 • Byggs träreglar in är det mycket viktigt att dessa inte kommer i kontakt med ytor i källaren som är fuktiga.

foto: viivilla.se

Tips 4 – Taket

Ett läckande tak är kanske den värsta mardrömmen av alla för många husägare, eftersom en sådan kan läcka kan orsaka rejäl skada. Således är en noggrann översikt av taket såväl före som efter vintersäsongen är en absolut nödvändigt. Vissa områden på taket är extra känsliga: runt skorstenen, takfönster, takkupor, ränndalar och ventilationshuvar. Här är ytterligare ett par handfasta tips för att förhindra tackläckor:

 • Kolla stuprännorna. Se till att vattnet verkligen rinner bort.
 • Rensa hängrännorna från löv och annat material. Speciellt efter hösten kan det ligga mycket skräp i rännorna som gör att vattnet inte leds bort.

Foto: rm.se

Tips 5 – Fasaden

Fasaden skyddar ditt hus mot väder och vind och det är mycket viktigt att hålla den i gott skick. Man bör inspektera sin fasad minst engång om året och vara uppmärksam på allt typer av ojämnheter, hål och sprickor. Många planterar buskar och/eller andra växter intill och direkt mot husets fasad men det bör undvikas eftersom risken för fuktskador ökar avsevärt när så är fallet. Här är några andra saker att tänka på när det gäller fasaden:

 • Träfasader är extra sårbara, framförallt långt ner. Se därför till att hålla dem ordentligt målade eller inoljade.
 • Håll koll på fönsterbläcken. De ska vara tätt uppvikta på sidan för att hindra vatten från att rinna in i väggen.

LÄS MER: Dagens dekor crush på ett makalöst drömhem i Linné

Dessa tips kommer definitivt hjälpa er att förhindra fuktskador i huset. Men skulle det trots allt uppstå en svår typ av fuktskada är det mycket viktigt att få den snabbt åtgärdat. Tveka inte att kontakta professionell hjälp, att vänta och hoppas på det bästa blir vanligen betydligt dyrare i längden.

Ett tips för alla Göre-det-självare som vill ha en lämplig skyddsutrustning vid renovering och bygge är engelbert-strauss.se, som specialiserat sig på att tillhandahålla varaktigta arbetskläder och verktyg för all typ av renovering.

Har ni råkat ut för fuktskador? Och har ni några andra tips för att undvika fuktskador?  dela gärna mer er.

 1. Vilka toppen tips! jag ska hälsa gubben att vi måste se över källaren så tackar:) /AL

 2. Känslan när man inser att man inte gjort något av det här… aaah! Men jag får väl lägga mina Louboutins åt sidan och ta tag i golvbrunnen! :) Mycket bra tips!

  • haha underbart! ibland måste även en sann fashionista komma ur garderoben och agera #HANDYWOMAN :) hur hårt det än månne vara:) LOL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024