Yuccapalm – Skötsel och planteringstips

Yucca är ett släkte med över 40 fleråriga växter, buskar och träd. Några få odlas som krukväxter, inklusive Yucca gigantea (även känd som Y. guatemalensis och Y. elephantipes) och Yucca aloifolia. Yuccas är infödda i sydvästra USA, Mexiko och Karibien – de är visuellt intressanta och liknar agave- eller drakväxter. Särskild anmärkning är att dessa växter är inte samma som yuca- eller kassavaväxter – ätbara, stärkelsehaltiga knölar som är vanliga i det latinamerikanska köket.

Vissa är snabbväxande växter som växer upp till två fot per år, medan andra växer långsamt, cirka 5 tum om året. Alla är extremt torktoleranta. De flesta arter av yucca kommer att växa till rumsförtärande monster, men detta tar så lång tid att du kommer att få många års användning som krukväxt innan det överväldigar ditt utrymme. De flesta kan växa utomhus och tåla köldknäppar ner till 5 grader. Vissa sorter kan tom. överleva minusgrader.

LÄS MER: 10 lättskötta träd inomhus

Varning: Djurägare bör vara försiktiga om de lägger till yuccaväxter – alla delar av växten är giftiga för hundar och katter (liksom hästar).

Yucca inomhus skötsel

Under normala inomhus förhållanden är yuccaväxter inte svåra att expandera. De tenderar ofta att blomstra på lite förakt snarare än alldeles för mycket uppmärksamhet. De kan snabbt bli övervattnade. Blötiga stjälkar representerar alldeles för mycket vatten. Under de bästa förhållandena lever de cirka fem år som krukväxter och upp till 20 till 50 år om de odlas utomhus.

Ett ljust hörn med lagom låg luftfuktighet är det allra bästa interiörproblemet för en yuccaväxt. Dessutom är yucca-växter inte mottagliga för många skadedjur, även om insektsinsekter med jämna mellanrum kan vara ett bekymmer.2 Med tiden kommer yucca-växter vanligtvis att fälla sina minskade blad (i naturen hänger de ner, utvecklar en kjol runt stammen), vilket ger växten ett njutbart ”trädliknande” utseende.

Ljus

Yuccaväxter trivs i starkt, indirekt ljus inomhus. Att expandera yucca i för lite ljus kan resultera i tunnare och långsammare tillväxt, medan extremt, direkt solsken kan utlösa vita platser på löv eller krispiga, brunaktiga förslag.

Jord

Yuccaväxter expanderar normalt i sandig yta. Inuti, odla din yucca i en lös, väldränerad krukväxtblandning. Yuccas med lågt underhållsbehov behöver inte speciellt formulerad eller rik jord.

Vattning

Yucca är mycket känsliga för övervattning. Vattna din växt en gång i veckan under våren och sommaren, men se till att den har utmärkt vattendränering och torkar ut mellan vattningarna. Komma vintermånaderna, minska din vattning kadens till en gång varannan vecka (och till och med mycket mindre). Låt aldrig en yuccaplanta sitta i en bricka med vatten.

Temperaturnivå och fukt

Yucca-växter är anpassade till öknen, där temperaturen kan nå över 30 grader varmt under dagen och ner till 10 grader under natten. Av den anledningen är yucca relativt mångsidiga för de flesta invändiga temperaturskiftningar. De kommer att expandera finast med måttlig luftfuktighet, men som ökenväxter är de perfekt material i torra problem, och det finns aldrig någon form av behov av att dimma denna växt.

Gödselmedel

Mata din inomhusyuccaväxt under den växande säsongen med flytande eller kontrollerad frisättning växtfoder enligt klassificeringsinstruktioner. En matning en gång i månaden räcker vanligtvis.

Typer av Yucca-växter

I ökenområden (som sydöstra USA) är yucca vanliga utomhusväxter där de når sin fullständiga storlek. Inuti har dock individer en tendens att hålla sig till två typer:

Yucca gigantea (även kallad Y. guatemalensis och Y. elephantipes): I vissa fall kallas den ryggradslösa yucca eller yucca promenadkäpp, denna växt expanderar från en sfärisk bas med långa, svärdliknande nedfallna löv som saknar den normala bladspetsryggraden .

Fullvuxna prover förvandlas till små, grenade träd med kala stammar toppade med spiralformade rosetter av böjda nedfallna löv. De är ganska tröga odlare och kommer att leva inne i flera år innan de växer ur sitt utrymme. Denna typ är utan tvekan en av de mest framstående krukväxter.

Yucca aloifolia: Kallas ibland den spanska bajonetten, denna yuccaväxt har styva blad som slutar i vassa spetsar. Bladen är upp till 20 tum långa och kan vara oroväckande vassa. Vanligtvis är detta inte en växt som rekommenderas för hem med småbarn.

Trimma Yuccapalm

Inne behöver yuccaväxter ibland trimmas när de expanderar för högt för ditt utrymme. Men att göra det är lite ovanligt, speciellt om du är van vid att trimma konventionella landskapsväxter. Klipp ner tidigt på våren.

För att beskära, ta försiktigt bort växten ur krukan och använd en såg eller vass uppsättning grensaxar (Långskaftade trädgårdssaxar) för att halvera stammen. Plantera om den rotade änden av stammen och vattna den väl, kvar för att ta hand om plantan som du traditionellt skulle göra. Om bara ett par veckor måste plantan börja skapa nya nedfallna löv, någon gång visa sig högt upp som tidigare, bara mycket kortare. Du kan dessutom odla den främsta delen av yuccan för att försöka föröka en andra växt.

Omplantering

Yuccapalmen klarar sig bra om de är i kruka, så länge de inte blir tillräckligt tunga för att tippa över sina behållare. Du behöver inte krångla med omplantering under minst 2 eller tre år.

Att plantera om större yuccaplantor kan vara utmanande, så större plantor kan föryngras med ny krukjord genom att gräva ut de översta 2 tum av behållaren och lägga till helt ny smuts. Under en vanlig omplantering kan du bli av med yuccaplantan från dess behållare och höja den med en behållardimension, alltid med hjälp av färsk krukväxtsmuts.

Övervintring

Krukrodlade fröstarter av Yucca bör hållas inne och skyddas från frost den första vintersäsongen.
Mogna växter kan få vinterbränna på sina blad i områden med kalla, blåsiga vintertider. När yucca-växter går in i dvala under de kyliga månaderna, kommer de att sluta hålla vatten i sina fallna löv, vilket skyddar växten från djupfrysning. I områden med kalla vintertider, sänk extra vattning på sensommaren.

Låt stjälkarna normalt försvinna tillbaka. Växten kommer säkert att lagra sina näringsämnen i sitt ursprung. Isolera och skydda den från de kalla vintermånaderna genom att skära av det vissna lövet till marken och använda 6 till 8 tum kompost över växten på senhösten före den allra första frosten. Täck komposthögen med plastduk eller trasa i de kyligaste zonerna för att ge ytterligare isolering. Ta bort folie och kompost på våren efter att risken för frost faktiskt har passerat.

Typiska skadedjur och växtsjukdomar

Även om yucca-växter inte har många problem med skadedjur, finns det ett par normala brottslingar du bör hålla utkik efter, såsom bladlöss och små mjöllöss. Flera yucca-växter måste dessutom efterlikna agaveplantor som tränger igenom de fallna löven och drar ut juicen. Om du upptäcker små bruna märken på bladen på din växt finns möjligheten att du har problem med agaveväxter. För att hantera, spraya växten med flera appliceringar av insekticid tvål tills alla tecken på ett problem faktiskt har upphört.

Tillsammans med lätta skadedjursbekymmer kan yuccaväxter vara i riskzonen för svampsjukdomar, som uppträder med utbredda svarta fläckar. Växtens vegetation kan vara extra medveten vattning ovanför, vilket introducerar överskott av fukt i växtens täta kärna och kan reproducera svampsjukdomar. För att ta bort, behandla växten med en kopparfungicid eller neemolja tills såren faktiskt har sänkts.

Hur man får man en Yucca att blomma?

Yucca växter är omhuldade tillägg eftersom de bryter ut i attraktiva blommor. Om din yucca inte växer finns det några saker du kan överväga att justera. Till att börja med, se till att du gödslar din yucca tillräckligt. Om din jord är särskilt näringsbrist, välj en växtfoder rik på fosfor – benskål kan dessutom fungera.

Utöver adekvat gödsling, se upp så att du inte övervattnar din yuccaväxt. Alldeles för mycket vatten kan leda till svampsjukdomar, göra växten sjuk och hämma tillväxten. Tänk också på att flytta din växt utomhus tidigt på våren när det är möjligt. De flesta yucca kommer säkert att blomma på våren och försommaren.

Typiska problem med Yuccapalm

Yuccaväxter är så enkla att ta hand om, torka förlåtande och insektsimmuna, men de kan fortfarande få periodiska besvär om deras skötsel inte är optimal.

Gulnande fallna löv

I de flesta fall kan gulnande blad orsakas av att växten får för mycket vatten. Huvudstammen kan börja bli mjuk, vilket är ett säkert tecken på att växten övervattnas. Yucca behöver bara vattnas när smutsen nästan har torkat. Planera inte att behålla en rutinmässig vattningsrutin; undersök istället den torra huden på smutsen med hjälp av fingret som vägledning.

För att fixa en övervattnad planta: Sluta vattna och öka dräneringen genom att flytta plantan till en kruka med ännu fler dräneringsöppningar eller tillföra väldränerande jord. Öka luftflödet runt växten och se till att fukten inte är för hög nära växten.

Gula, brunaktiga eller vita fläckar på löv

Yucca-växter gillar solen, men de kan bli solbrända om de oväntat avslöjas för överdriven sol utan justering. Solbränna på växter liknar gula, brunaktiga eller vita områden. För att förhindra att detta händer, anpassa plantan gradvis till ett växande antal solljus varje dag. Det kommer i slutändan att förändras när det görs gradvis.

För att hjälpa en växt att återhämta sig från solbränna, flytta växten till ett mer skuggigt område. Se till att den har vatten och låt den återhämta sig. Återställ det gradvis till den soligare platsen, ett växande antal varje dag.

Krusiga blad

Om du märker att dina yuccablad krullar sig kan det vara för varmt eller för kallt för växten. Yucca föredrar ett temperaturintervall mellan 45 F till 90 F. Närhelst en yucca-växt upplever temperaturstress, kan den till och med få röda fläckar på bladen och börja tappa. För att rätta till situationen, flytta anläggningen till en plats där temperaturen passar anläggningen. Det bör börja förbättras inom de närmaste två dagarna.

FAQ

Var ska jag placera min yuccaväxt?

Yucca-växter trivs i fullt ljusa lägen, så de är perfekta för ett fönster i västerläge som kan vara för ljust för de flesta andra krukväxter.

Vilka växter liknar yuccaväxter?

Om du gillar en yuccaväxts utseende och skötselkrav kan du prova att odla en växt från Dracaena-släktet med liknande utseende.

REA PÅ SOFFOR

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
44955895
Soffadirekt
44956495
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
39954495
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
37954295

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 56 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis