Får man sätta upp vindkraftverk hemma?

Får man sätta upp Vindkraftverk hemma?

Innehållsförteckning

Förr i tiden var det ganska vanligt med små vindkraftverk på gårdar och i jordbruket. Numera är det ovanligt. Den småskaliga vindkraften är dock på frammarsch igen och många privatpersoner har börjat alstra sin egen gröna el.

LÄS MER: Voltbox – scam eller nåt som sparar pengar

Hur skulle det vara med vindkraft hemma som ger lite extra el helt gratis? I vår artikel får du alla svar du behöver för att sätta igång direkt! Vi går igenom allt kring hur små vindkraftverk hemma fungerar, viktiga förutsättningar, var och hur du ska bygga, hur mycket du kan spara och även lite om risker.

Bygga vindkraft hemma – att tänka på

Du har garanterat sett ett och annat vindkraftverk när du har varit ute och rest. Du kanske till och med har en större modell i närheten där du bor? Hur är det då med så kallade miniverk för personligt bruk, fungerar de på samma sätt?

I grunden är svaret ja. Ett miniverk för hemmabruk fungerar som ett storskaligt kraftverk. Vinden sätter fart på vingbladen och därigenom alstras energi – precis som för de ”riktiga” kraftverken.

vindkraft hemma Ni hittar vindkraft ovan HÄR

De delar som behövs för ett kraftverk är:

  • Torn eller ställning
  • Vingblad med rotor
  • Generator
  • Ledningar

Du kan bygga ditt kraftverk på egen hand (dock ej elarbeten). Det kan vara spännande att börja från början för att till slut kunna se det egna kraftverket producera grön el! Du kan också ta den lite enklare vägen att köpa ett färdigt paket med allt som behövs.

LÄS MER: Så blir du av med  myrjävlar inomhus

Vad är ett vertikalt vindkraftverk?

Om du inte vill eller kan bygga på höjden, finns alternativet med vertikala kraftverk. Dessa tar inte särskilt mycket plats vare sig på höjden eller på bredden. Effekten blir dock mindre eftersom de inte når så högt upp.

Viktiga förutsättningar

För att du ska kunna bygga bästa vindkraftverk hemma behöver du tillräckligt med vind. Du behöver också placera själva turbinen så att vinden så att säga kommer åt att träffa vingbladen.

Om du bor tättbebyggt finns det många hinder för vinden. Andra byggnader och träd står helt enkelt i vägen. Grundregeln är att små vindkraftverk har bäst effekt på öppna ytor, till exempel vid lantgårdar med öppna fält, om de sätts upp på en höjd en bit (minst 5–10 meter) över träd och byggnader.

LÄS MER: Så byter du företagslokal enkelt och lätt

För att få effekt på ditt kraftverk behöver vindens hastighet i snitt vara minst 5 meter per sekund. Hur mycket är det? Man kan säga att det blåser 5 m/s om flaggor vajar i vinden och löv vibrerar på träden.

Grundregeln är alltså att ju högre, desto bättre. Men, hur är det med bygglov? Du behöver inte bygglov om du kan uppfylla följande:

  • Höjden får inte vara högre än 20 meter
  • Bladen får inte vara mer än 3 meter i diameter
  • Hela kraftverket måste rymmas inom din tomtgräns om du tänker dig att du lägger det på marken med foten på den plats du placerar det

Du måste dock alltid göra en bygganmälan till din kommun. Läs mer på din kommuns webbplats om hur du går tillväga.

Kan jag sälja överskott från mitt vindkraftverk?

Om du får överskott på el från kraftverket kan du sälja elen och tjäna pengar. Förutsättningen är att kraftverket är anslutet till elnätet.

Så här mycket kan du spara

En viktig fråga är såklart hur mycket du kan få ut i el och även pengar av ditt vindkraftverk. Går det att räkna hem en investering? Ett litet kraftverk kan ge uppemot 1000 kWh el per år vid genomsnittliga vindhastigheter och kontinuerlig drift.

Ett lite större vindkraftverk för enskilt bruk kan ge 2000 kWh eller något mer med optimala förhållanden. Det är inte någon enorm mängd el, men det kan ändå räcka en bit för att få ner elräkningen och dessutom är det ju grön el du skapar.

En färdig byggsats kostar från cirka 15 000 kr och uppåt. Precis som med allt annat får du vad du betalar för. Utrustning av riktigt bra kvalitet kostar i regel från 50 000 kr och uppåt.

Negativt med vindkraftverk hemma

Det kan kännas som en odelat positiv sak att investera i och bygga vindkraftverk. Det finns dock saker att tänka på och saker som tyvärr kan gå fel. Här är tre saker att uppmärksamma.

Först och främst gäller det att inse att elektricitet är det centrala. Det är något du måste ta på allvar. För varje installation, eldragning med mera ska du kontakta behörig fackman.

En annan sak vi måste nämna är att det finns risker med att snåla med kvaliteten. Viktigast är att det finns kvalitetsmärkningar (till exempel CE och IEC). Det borgar för säkerhet och kvalitet. Billig import är inte rätt väg att gå.

Sedan måste vi också nämna att ditt vindkraftverk faktiskt kan ramla ner eller gå sönder. Kraftiga vindar i kombination med en mindre genomtänkt montering kan leda till rejäla skador.

Kan man kombinera vindkraft med solkraft?

Det går utmärkt att kombinera vind med sol för att alstra ännu mer grön energi. En smart och ganska enkel lösning är att sätta solpaneler på ställningen för rotorbladen.

Sammanfattning – Vindkraftverk hemma

Det är något kittlande med att kunna skapa egen el från tomma luften (bokstavligt!). I den här artikeln får du en slags grund till vindkraftens möjligheter och även en liten genomgång av risker. Att investera i vindkraft för hemmet kan vara både roligt och givande och kanske framför allt bra ur miljösynpunkt.

 

 

Foto längst upp: highlandsenergi.com

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Maria Ljungström
    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Kontakta oss

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024