fbpx

Vad är Viktoriansk stil inom inredning?

Termen viktoriansk stil hänvisar inte till en viss stil utan till en tidsålder, nämligen drottning Victorias makt över Storbritannien från 1837 till 1901. Victoriansk stil omfattade mer än 60 år och den innehåller ett sortiment av överlappande design som inkluderar tidig gotisk väckelse, folk viktoriansk, grekisk väckelse, italiensk, andra riket, stick, romansk återuppståndelse, shingel, kolonial återuppståndelse, och även den framstående Queen Anne-designen i slutet av eran.

LÄS MER: Vad är industriell inredning ? Vi går igenom stilen

Viktoriansk arkitektur kom från England och definierar fortfarande i hög grad stilen i dess städer och även städer. Men ett antal stilar av viktoriansk stil spreds också internationellt till platser som Nordamerika, Australien, såväl som Nya Zeeland, där många nationer och områden anpassade den för att passa grannskapets smaker, livsstil och byggmaterial.

Whitney Tuttle / Getty Images

Historien om viktoriansk stil

Arkitektur från viktoriansk tid höll sig till den georgianska (1714– 1830) såväl som den sena georgianska perioden (1830– 1837), som identifierades av vänliga utrymmen i typiskt trevåningshus där hushållen bodde på de första två våningarna och även slavar ockuperade den mindre tredje våningen.

Den viktorianska perioden var en varaktighet av ökande rikedom, en bredare medelklass och en boom i automatisering med hjälp av den industriella förändringen. Fastigheter från viktoriansk tid byggdes för att passa människor från alla samhällsskikt och även intäktsnivåer. Detta innebar varje liten sak från täta rader av terrasserade bostäder utvecklade för fabriksarbetare på trånga smala gator som inte inkluderade gårdar eller sanitet till parhus och även borttagna bostäder som i slutet av den viktorianska perioden innehöll moderna bekvämligheter som att gå hett och kallt vatten, hygien och även gas.

Egenskaper för viktoriansk arkitektur

Arkitektur från viktoriansk tid kännetecknas av dess obotliga hängivenhet för prydnad och blomstra och dess utsmyckade maximalistiska inredning. Även om det finns många olika stilar inom viktoriansk arkitektur, är några vanliga funktioner som hjälper dig att upptäcka en viktoriansk från utsidan:

 • Brant sluttande tak
 • Vanligt eller färgglatt målat tegel
 • Utsmyckade gavlar
 • Målade järnräcken
 • Kyrkliknande takslut
 • Skjutbåge och sneda burspråk
 • Åttakantiga eller runda torn och torn för att dra ögat uppåt
 • Två till tre våningar
 • Generösa omslutande verandor
 • Små trädgårdar
 • Asymmetri

Foto: Christopher Horwood

Inredning i viktoriansk tid var skiktad, rörig, frodig och även excentrisk. Interiörer i hus från viktoriansk tid bestod ofta av:

 • Höga tak
 • Utsmyckat skulpterad träpanel
 • Geometriska kakel korridorer
 • Attraktiva eldstäder
 • Hemfönster i missfärgat glas
 • Mörk trä inredning
 • Rejäla draperier
 • Attraktiv tapet
 • Trägolv täckta med mattor

Fascinerande fakta

I San Francisco är en av stadens mest legendariska bakgrunder en rad ”färgade kvinnor”, märket som gav upp USA till viktorianska och även edvardianska bostäder som målades om på 1960-talet i tre eller fler färger för att försköna deras utsmyckade byggnadsinformation. Sett från Alamo Square Park är dessa bostäder i viktorianska rader i San Francisco kanske landets mest kända. Denna sträcka av 710– 720 Steiner Street, placerad mot bakgrunden av den moderna stadshorisonten, har lämpligt smeknamnet ”Postcard Row” och är en framträdande framkallningsbild som används i många filmer och även TV-produktioner som består av 90-talets sitcom ”Full”. Hus.”

Liknande viktoriansk stil är den edvardianska designen, som startade efter drottning Victorias död och kung Edward VII:s efterföljande makt (1901– 1910), även om allt fram till 1914 är tänkt på en del av varaktigheten. Edwardian design var mindre utsmyckad än viktoriansk, dess interiörer med enklare design samt mycket mindre röra. Den följer med Arts and also Crafts-rörelsen, som började 1880 då såväl konstnärer som designers reagerade mot de tekniska framstegen och även massproduktionen som introducerades av den viktorianska åldern och även letade efter att skapa varor som hyllade mänskligt utförande.

Under hela 2000-talet arbetar mästare av viktoriansk 1800-talsstil som Storbritanniens viktorianska kultur för att bevara och skydda historisk viktoriansk och även edvardiansk stil, och hjälper intresserade firande att lära sig exakt hur man anpassar viktorianska byggnader för att passa moderna boendedesigner samtidigt som man bevarar och respekterar deras unika egenskaper samt bakgrunder.

Slutsummering

Den Viktorianska stilen är tidlös och kommer att stanna kvar för alltid. Många trender kommer och går inom inredningsstilar, men vissa stannar för evigt och denna stil är en av dem.

SOFFOR REA SHOP

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
44955895
Soffadirekt
44956495
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
39954495
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
37954295

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis