Lasagne är en av mina absoluta favoriträtter! Jag äter inte kött så det blir att laga vegetarisk lasagne för min del. Nyligen uppfann jag ett vegetariskt lasagne recept, med gröna linser och rivna rödbetor istället för köttfärs. Resultatet var över all förväntan och jag misstänker att jag kommer laga den här rätten igen någon gång snart – den som väntar på något gott…
Vegetarisk lasagne recept
Vegetarisk lasagne: 4 – 5 portioner
Ingredienser
- 2,5 dl gröna linser
- vatten
- buljong
- 2 morötter
- 1 stor rödbeta
- 3 klyftor vitlök
- ½ rödlök
- ½ rödchili
- 5 dl passerade tomater
- 3 msk grönsaksfond
- olivolja
- 1 tsk rosmarin
- 1 tsk oregano
- 6 glutenfria lasagne plattor
- 150g mozzarella
- 150g fetaost
- färsk basilika
- salt
- peppar
Vegetarisk lasagne med rödbetor och linser: Så här gör du
- Sätt ugnen på 225 C.
- Koka linserna med vatten och buljong tills de är mjuka (25 – 30 min)
- Riva morötter och rödbeta, hacka löken, vitlöken och chilin
- Steka morötter, rödbeta, lök, vitlök, chili i mycket olivolja
- Häl i passerade tomater, grönsaksfond, rosmarin och oregano
- Häl i linserna. Blanda ordentligt. Salta och peppra efter smak.
- Ta en mellanstor ugnsform. Varva lasagneplattorna med sås. Strö över mozzarella och feta med varje lager.
- Strö osten samt färsk basilika på den översta lagren.
- Grädda i ugnen i ca.40 minuter.
- Servera med ett glas rödvin och njut!
Vill man testa lasagnen på ett nästan-vegetariskt sätt kan man byta ut grönsaksfonden för oxfond och lägga till lite stekt och strimlad kyckling.
Dessutom är ju rödbetor supernyttiga, då de innehåller hög halt av järn. Så mister ni mycket blod vid mens, då ska ni äta denna lasagne en gång i veckan, så kommer ni få bättre järnvärde.
Lycka till i köket!