Lasagne har aldrig riktigt varit en del av min kulinariska repertoar eftersom jag alltid tyckt den tar för mycket tid att laga. Men nyligen försökte jag med en vegetarisk lasagne med gröna linser och rivna rödbetor istället för köttfärs. Resultatet var över all förväntan och jag misstänker att jag kommer laga den här rätten igen någon gång snart – den som väntar på något gott…

Vegetarisk lasagne

vegetarisk lasagne

Vegetarisk lasagne: 4 – 5 portioner

Ingredienser

  • 2,5 dl gröna linser
  • vatten
  • buljong
  • 2 morötter
  • 1 stor rödbeta
  • 3 klyftor vitlök
  • ½ rödlök
  • ½ rödchili
  • 5 dl passerade tomater
  • 3 msk grönsaksfond
  • olivolja
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk oregano
  • 6 glutenfria lasagne plattor
  • 150g mozzarella
  • 150g fetaost
  • färsk basilika
  • salt
  • peppar

Vegetarisk lasagne med rödbetor och linser: Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 C.
  2. Koka linserna med vatten och buljong tills de är mjuka (25 – 30 min)
  3. Riva morötter och rödbeta, hacka löken, vitlöken och chilin
  4. Steka morötter, rödbeta, lök, vitlök, chili i mycket olivolja
  5. Häl i passerade tomater, grönsaksfond, rosmarin och oregano
  6. Häl i linserna. Blanda ordentligt. Salta och peppra efter smak.
  7. Ta en mellanstor ugnsform. Varva lasagneplattorna med sås. Strö över mozzarella och feta med varje lager.
  8. Strö osten samt färsk basilika på den översta lagren.
  9. Grädda i ugnen i ca.40 minuter.
  10. Servera med ett glas rödvin och njut!

Vill man testa lasagnen på ett nästan-vegetariskt sätt kan man byta ut grönsaksfonden för oxfond och lägga till lite stekt och strimlad kyckling.

Lycka till i köket!

/Jon

Författare

Inom inredning älskar jag blandningen av gammalt och nytt, historia gifter sig med nutid, vulgoromantik möter modern stilrenhet. Utöver detta har jag en stor passion för frasiga sidentyger, mörk choklad och långa bad med en doft av lavendel.

24 Comments

  1. Sounds so mouthwatering, would love to taste it!:) Kisses and hugs, have a lovely weekend! xo

  2. tante Mali Reply

    Hi Dear,
    thank’s for the delicous lasagne. I’ll try it soon.
    Take Care
    Elisabeth

  3. Wow, I never would have thought about putting lentils and beetroot in lasagna! I make veggie lasagna all the time with spinach and ricotta, but I’ll definitely have to try this version out.

  4. Maria, thanks so much for following my blog and sending me over here to check out your lasagna! :) I love the idea of lentils, beets and feta in there. Will have to try it!
    Going to browse more of your site now – looks fabulous!

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.