Murgröna - skötsel och planteringstips

Murgröna – skötsel och planteringstips

Murgröna (Hedera helix) är en mycket populär vintergrön perenn. Den är dessutom identifierad som en träig krypväxt. Engelsk murgröna kan fungera som marktäckare och breder ut sig platt på marken. Men den är dessutom en bra bergsklättrare, som ett resultat av sina luftrötter, vilket gör att den kan bli hela 25 m hög.

Växten kommer någon gång att bära gröna blommor, men den odlas till stor del för sina vackra vintergröna blad. I detta avseende kan murgröna identifieras som en vegetationsväxt. Den allra bästa tiden att plantera engelsk murgröna är på våren. Det är en snabb, fientlig kultivator som anses vara invasiv på många områden. Murgrönan ses ofta klättra vackert på slott och herrgårdar och anses en nobel klätterväxt.

LÄS MER: Så odlar och sköter ni Magnoliaträd

Varning: Håll ett vaksamt öga på barn och husdjur eftersom murgröna är giftig för människor och även djur.

Historia

För de gamla grekerna och romarna var den glänsande, mörkgröna murgrönan helig för guden Dionysos (Bacchus i Rom), och de hedniska druiderna reflekterade över murgröna i julsången, “Järnek och murgröna”, där växten representerar kvinnlig gudomlighet. Denna växt fortsatte att påverka antika kulturer eftersom dess vintergröna vinstockar fysiskt täckte stora områden i Europa utan större ingrepp.

Murgröna storbladig 10-pack ovan finns HÄR

Murgröna skötsel

Att murgrönaväxter sprider sig snabbt gör att de kan vara användbara som marktäckare för att fylla ut svårplanterade fläckar i ditt landskap. Deras aggressiva natur tyder på att de kan vara effektiva allierade mot erosion på sluttningar. Hemma inomhus eller utomhus, gör engelsk murgröna bra planterad i krukor eller korgar där dess släpande vinstockar kan hänga ner. Murgröna behöver skydd mot vintervindar såväl som den varma sommarsolen, så plantera lämpligt.

Ljus

Engelska murgrönaväxter växer bra i halvskugga till fullskugga. Förmågan att växa i skugga har gjort engelsk murgröna till en traditionell marktäckare för plantering under träd, där de flesta gräs kanske inte växer bra. Eftersom murgröna är kraftig och har ett tätt växtsätt, är det en effektiv marktäckare om ditt mål är att tränga bort ogräs.

Murgröna som odlas inomhus behöver starkt, indirekt ljus på sommaren men kan dra nytta av lite direkt ljus på vintern.

Jord

Odla denna vintergröna vinstock i väldränerad jord. Även om den kommer att växa i fattiga jordar och jordar med ett brett spektrum av pH-nivåer, klarar den sig bäst i genomsnittlig lerjord. Ett tjockt lager kompost hjälper till att hålla jorden fuktig i torrt klimat.

Inomhus gör murgröna sig bäst i krukblandning som är lös och väldränerad.

Vattning

När du vattnar din murgröna, kontrollera alltid jorden innan du tillsätter vatten. Murgröna föredrar att hållas lite på den torra sidan, så låt jorden torka ut lite (torr vid beröring ovanpå) innan du vattnar dina murgrönaplantor igen. Murgröna inomhus eller utomhus föredrar jämnt fuktig men inte fuktig jord. Se också till att din växt har utmärkt dränering. Murgröna ska inte förvaras i stående vatten eller alltför våt jord.

Temperatur och luftfuktighet

Engelska murgrönaväxter växer bäst i temperaturer mellan 70 och 90 grader Fahrenheit. Deras blad kommer att förbli mörkgröna när de odlas i jämn temperatur och medelhög till hög luftfuktighet. Den gillar inte kall vintervind eller högsommarvärme.

I vissa områden och med vissa arter av murgröna är det möjligt att hålla krukväxter utomhus på vintern, och ny tillväxt växer fram från stjälkarna på våren.

Gödselmedel

Gödsla murgrönan varannan vecka under vår- och sommarsäsongen, med en 20-20-20 gödselmedel (eller en 2-2-2 organisk formel). Använd inte gödningsmedel eller växtfoder om växten är i en stressig situation: mycket varm, mycket kall eller mycket torr jord, eller när bladproduktionen har upphört.

Beskärning

Använd rena och vassa skärsaxar för att trimma marktäckande växter på våren för att hålla dem hanterbara och motverka bakteriell bladfläck. Beskär eventuell murgröna till en buskig form genom att nypa av dess växtspetsar, även på våren. En hård beskärning med några års mellanrum hjälper till att vitalisera växten.

Om murgrönan redan klättrar i ett av dina träd, var försiktig om du vill ta bort den. Riv inte bara av en vinstock, det kan skada trädets bark. Klipp istället av varje vinstock där du hittar den kommer upp ur jorden vid trädets bas, där den börjar sin uppstigning. När den är avskuren från jorden (och därmed från en vattenkälla) kommer den del av vinstocken som är kvar förankrad i trädbarken så småningom att vissna och dö.

Denna borttagningsteknik är det bästa sättet att bli av med växten organiskt, men det kräver lite tålamod. Du måste gå tillbaka år efter år och skära av ny tillväxt tills all styrka har tappats ut ur växten. Det är först vid denna tidpunkt som nya skott kommer att sluta dyka upp varje vår.

Snygga murgrönan ovan finns HÄR

Förökning

Samma avklipp eller stamsticklingar som du tar från att beskära din murgröna kan användas för att föröka nya växter med dessa enkla steg:

Använd friska stjälkar som är 4 till 5 tum långa. Sänk de avskurna ändarna i vatten och vänta tills rötterna utvecklas.
Överför stjälkarna till en kruka eller marken. Växter som odlas som marktäckare sprider sig naturligt när stjälkar kommer i kontakt med jorden och slår rot; du kan klippa rotade stjälkar och gräva upp dem för att flytta dem till en kruka eller en annan trädgårdsplats.

Murgröna omplantering

Vissa trädgårdsmästare odlar dessa växter i hängande korgar och låter dem falla över sidorna. Med tanke på deras invasiva kvalitet är detta faktiskt ett mycket förnuftigt sätt att odla vinstockarna för sin skönhet utan att behöva oroa sig för att de kommer att spridas utom kontroll.

Små murgrönaplantor kan planteras om en gång om året, medan större plantor kan planteras om vartannat år. Pottera alltid om med ny krukjord för att säkerställa tillräcklig näring. Äldre växter som kan använda en boost ofta kan återupplivas genom att helt enkelt byta ut jorden i samma behållare.

Vanliga skadedjur och växtsjukdomar

Engelsk murgröna kan tyvärr bli värd för bladlöss, spindkvalster, mjöllöss och andra skadedjur, som vanligtvis kan sprayas bort med vatten och kan bekämpas med neemolja eller insekticid tvål.1 Ett hemgjort botemedel mot bladlöss är att spraya bladverket med en blandning av diskmedel och vatten.

Sjukdomar som påverkar murgröna inkluderar bakteriell bladfläck och rotröta.3 Bladfläckar visas som svarta eller mörkbruna fläckar på växtens bladverk. Tyvärr är det bästa botemedlet att ta bort de drabbade plantorna. Hjälp till att skydda eventuella kvarvarande växter genom att spraya dem med en 10-till-1 blandning av vatten till vinäger.

Rotröta orsakas vanligtvis av varmt och fuktigt väder och kan vara dödligt för drabbade växter. Återigen, borttagning är det bästa botemedlet. Opåverkade kvarvarande växter kan behandlas med fungicid för skydd.

Slutsummering

Murgrönan är en fantastik lättskött växt utomhus och lyckas ni odla den, får ni en snyggare trädgård direkt. Vi kommer även att ta upp Murgröna inomhus så stay tuned och följ vår växtserie, med skötseltips för våra allra kändaste krukväxter både ute och inomhus.

FAQ

Är engelsk murgröna lättskött?

Utomhus behöver engelsk murgröna liten eller ingen vård för att den ska trivas. Inomhus måste du ägna lite mer uppmärksamhet åt växten.

Hur snabbt växer engelsk murgröna?

Eftersom engelsk murgröna är aggressiv kan den växa snabbt. Det etablerar sig snabbt utomhus (inom månader). Engelsk murgröna växer långsammare inomhus och kan ta minst ett år att etablera sig innan den har en tillväxtspurt.

SHOPPA BILLIGT

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Maria Ljungström

    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Annonsering

    Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024