Varning när du isolerar med fogskum

Innehållsförteckning

Genom att isolera med fogskum kan du göra ditt hem eller kontor mer energieffektivt. Fogskummet täpper igen mindre hål och sprickor. Därmed skapas en lufttät barriär som minskar energiförlusten.

 Men innan du dyker huvudstupa in i detta projekt är det viktigt att känna igenom både för- och nackdelarna. Här förklarar vi hur du kan isolera med fogskum på rätt sätt. Vi varnar även för misstag som du bör undvika. Läs vidare för att ta del av dessa varningar!

LÄS MER: Så renoverar du huset och höjer värdet

Först vill vi göra dig uppmärksam på dessa viktiga säkerhetstips:

  1. Använd skyddsutrustning – Andas inte in ångorna och undvik kontakt med huden.
  2. Ventilera – Se till att området där du arbetar är väl ventilerat så att du inte andas in de skadliga ångorna.
  3. Använd rätt mängd – Du bör använda fogskum sparsamt. Om du använder för mycket kan detta leda till att materialet expanderar mer än önskat och orsakar skador på ytan.
fogskum billigt

Foto: dinbyggare.se

Fördelarna med att isolera med fogskum

Det finns som sagt vissa risker som vi vill varna för. Men först vill vi belysa de många fördelarna med att isolera med fogskum:

  • Energieffektivt – Materialet minskar värmeförlusten vilket leder till lägre uppvärmningskostnader.
  • Lufttäthet – Det skapar en tät barriär som hindrar kall luft från att komma in och varm luft från att läcka ut.
  • Fuktresistent – Vissa typer av fogskum är vattenavvisande och hjälper till att skydda mot fukt och mögel.
  • Ljudisolerande – Det dämpar ljudöverföringen mellan olika utrymmen och skapar därmed ett tystare och mer behagligt inomhusklimat.
  • Långvarigt skydd – Detta material har en lång livslängd och behåller sina isolerande egenskaper över tid.
  • Flexibelt – Kan användas på svåråtkomliga ytor och tätar effektivt små sprickor och håligheter.

LÄS MER: Så blir du av med  myrjävlar inomhus

Är fogskum isolerande?

Ja, fogskum är mycket effektivt för att täppa igen håligheter och sprickor. Materialet isolerar genom att skapa en lufttät barriär som håller värmen inne på vintern. Samtidigt stänger det även ute värmen på sommaren.

Riskerna att se upp med

Som vi nämnt ovan finns det många fördelar med att isolera med fogskum. Men det finns även risker och varningar som du bör tänka på när du tätar med detta material.

Det första vi vill varna för är överexpansion. Expanderande fogskum kan svälla mer än förväntat. Därmed kan det skada fönster, dörrar och liknande genom att skapa ett stort tryck utåt mot dessa.

Det är också viktigt att  vara medveten om hälsoriskerna. När du använder detta tätningsmaterial frigörs kemikalier i luften som kan vara skadliga att andas in. Därför är det viktigt att rummet du arbetar i är tillräckligt ventilerat. Dessutom bör du använda personlig skyddsutrustning för att minimera risken för irritation i ögon och luftvägar samt på huden.

LÄS MER: Så bygger ni växthus av gamla fönster

När fogskum har härdat är det också mycket svårt att ta bort. Detta kan vara problematiskt om du applicerar det felaktigt. Det kan även ställa till det i samband med framtida renoveringar.

Vissa typer av fogskum är också brandfarliga under appliceringen och torkprocessen. Följ därför alla säkerhetsinstruktioner och använd en produkt som är brandsäker när den har härdat.

Varför ska man inte foga fönster eller dörrar med fogskum?

Expanderande fogskum sväller och kan få fönster och dörrar att bli skeva. Därmed blir svårt att öppna eller stänga dessa. Detta är anledningen till att du inte bör täta dem med detta material.

LÄS MER: Så kan du tjäna pengar online

När ska man inte använda fogskum?

Du bör inte använda fogskum i våta eller fuktiga utrymmen. Anledningen är att det kan stänga in fukten och skapa en grogrund för mögel att växa i. Det blir också hårt när det torkar. Därför bör det inte användas där ytorna behöver kunna röra sig.

Summering

För att sammanfatta den här artikeln finns det en rad olika fördelar med att isolera med fogskum. Genom att göra detta kan du göra ditt hem eller ditt kontor med energieffektivitet och tyst samt skydda det mot fukt och mögel. Materialet minskar värmeförlusten och blockerar oönskade ljud, samtidigt som det är flexibelt nog för att kunna täta även i svåråtkomliga utrymmen.

Men med dessa fördelar kommer även viktiga varningar. Några exempel på sådana är överexpansion, hälsorisker, svårigheter med borttagning och potentiell brandfara. Därför är det viktigt att du känner till detta och förbereder dig på rätt sätt innan du börjar täta. Ventilera ordentligt och följ tillverkarens instruktioner så kan du enkelt minska dessa risker!

 

 

Foto längst upp: Casco.se

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Maria Ljungström
    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Kontakta oss

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024