Varför är min elräkning så jäkla dyr i vinter?

Det är inte en överraskning för många av oss att vår senaste elräkning är mycket dyrare än räkningarna från de senaste månaderna. Men själv blev jag väldigt förvånad, och det fick mig att undra: vad som är orsaken bakom denna prishöjning? Kommer detta att fortsätta under nästa år? Är den så dyr för att det har vart så lång kall vinter? Här är svaret NEJ, det är inte pga kylan alls. Nhäää säger ni vad beror det på då?

Med alla dessa obesvarade frågor var vi verkligen tvungen att gå till botten med detta och ta reda på de sanna orsakerna. (och inte de påhittade)

Varför ökade elpriserna så radikalt?

Det finns två huvudorsaker som förklarar den senaste tidens elprisökning. En av dem är inflationen. Under det senaste året har inflationen fortsatt att stiga. Det gör att allt blir dyrare varje år. Det är en konsekvens av inflationen. Världsekonomin är känd för sina kedjereaktioner. Eftersom det mesta blir dyrare, så kräver människor högre löner för att kunna behålla samma livsstil och levnadskvalitet som de tidigare haft. Detta driver i sin tur upp priserna.

Detta leder till det andra skälet: högre råvarupriser. Vad är en råvara? Nåväl, råvaror är sådant som olja, gas och till och med uran. När inflationen ökar, ökar också processen för att utvinna dessa råvaror. I sin tur blir elen som produceras från dessa råvaror också dyrare att producera, vilket leder till din högre elräkning.

Energikällor i Sverige

Våra huvudsakliga energikällor är biobränslen och avfall, kärnkraft och olja. Eftersom priserna på uran och olja fortsatte att stiga, påverkar det direkt kostnaden för att producera el. Ökad råvarupris göra det dyrare för elbolag, som sedan tvingas ta mer betalt av sina kunder.

Detta är dock inte de enda skälen. Det finns mer att diskutera.

Förnybar energi och deras roll

Vi alla gillar förnybar energi. Det är ett rent och miljövänligt sätt att få el till allt vi behöver. Men förnybar energi har några nackdelar, och den är det faktum att det är dyrare. När vi jämför de förnybaras priser för att producera samma mängd el som med kol, gas eller till och med olja, kommer vi dra slutsatsen att om vi vill generera samma mängd el kommer vi att spendera mycket mer om elen genereras från förnybar energi.

Otillförlitlighet för förnybara energikällor

Det finns också en stor nackdel med att använda förnybara energikällor, vilket är deras tillförlitlighet. Ett kolverk eller ett naturgasverk kan köras när du vill och producera el på begäran. Förnybar energi, å andra sidan, är beroende av en rad faktorer. Har du solpaneler kommer du bara att producera el om det är soligt. Samma sak händer med vindkraft och vattenkraft, även om vattenkraften kan någorlunda styras från dammar.

Eftersom dessa energikällor är något opålitliga måste vi använda säkrare och mer pålitliga energikällor, som gas, olja, kol och kärnkraft. Det är för att det säkerställer att du alltid har elektricitet när du trycker på strömbrytaren i ditt hem.

Elpriserna rusar upp över hela Europa

På grund av dessa faktorer såg många europeiska länder att sina elpriser har fortsatt öka mycket under förra året. En av anledningarna till detta är att naturgaspriserna ökade mycket.

Eftersom många europeiska länder är beroende av el som genereras med naturgas har det påverkat dem direkt. Hur påverkar detta Sverige? Nåväl, länder exporterar och importerar el mellan sig, beroende på deras behov. Detta gör indirekt elpriset i Europa dyrare. Det betyder att om vi behöver köpa el från andra länder är priserna högre.

Just i Sverige ökade elpriserna mer än 266%. Det är nästan 3 gånger så mycket som den senaste elräkningen, vilket såklart får alla att höja på ögonbrynen.

Vad gör den svenska regeringen?

Den svenska regeringen är väl medveten om problemet och de vet hur skadligt dessa höga elpriser kan vara för dem som inte har det så bra ekonomiskt ställt. Det är olyckligt hur denna prisökning oproportionerligt påverkar de som har mindre, för de behöver samtidigt ha ett varmt hus under vintern.

Svaret på detta problem är att skapa en fond som hjälper familjer som kämpar med att betala sina elräkningar under vintern. Det verkar vara den bästa lösningen för att hjälpa de behövande som annars måste välja mellan att vara varm eller äta. Ingen ska behöva välja mellan dessa absolut nödvändiga behov, och det är synd att vissa människor får kämpa på grund av denna situation.

Kommer elpriserna fortsätta att stiga?

I nuläget är det svårt att säga om elpriserna kommer att fortsätta på denna nivå eller inte. Med vinterns slut beräknas efterfrågan bromsa in, vilket i sin tur kan driva ned priserna. Vi kan dock förvänta oss att priserna under 2022 kommer att fortsätta att vara högre jämfört med 2021.

Den stora frågan är om priserna kommer att bli ännu högre vintern 2023. Det är här det kan bli väldigt fult om dessa prisökningar fortsätter, och kostnaden för att värma upp ditt hus blir så höga att det är svårt att få mat på bordet. Regeringen bör vara medveten om detta och försöka skydda de behövande. Ingen ska någonsin behöva välja mellan att ha mat på bordet eller vara varm.

/Maria

Foto: azernews.az

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 143 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis