Höja värde på hus – 5 ställen ni tjänar på att renovera

Att höja värdet på hus oavsett storlek vill väl alla! Det finns många rum att satsa på att renovera där hemma och tjäna en rejäl slant samtidigt. Den mest lönsamma renoveringarna man kan göra är dock att renovera en altan. Man kan öka värdet av de investerade pengarna med så mycket som 200%. Med ett privatlån med en ränta från 2,95% så kan man därmed göra en väldigt bra vinst.

Självklart är det många faktorer som spelar in. Geografi och adress på bostaden kommer ju oftast i första hand. Vid renovering av just altan är placering och utformning av altanen viktigt. En välplanerad stor altan i söderläge med utsikt är mer attraktivt än en liten balkong in mot en bakgård.

LÄS MER: Måla staket- 10 bästa tips nånsin

Enligt Göran Lindohf, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, kan en renovering av en altan i rätt läge ge dig så mycket som dubbelt tillbaka, dock kan en liten balkong mot en bakgård i värsta fall kanske bara ge 80% tillbaka av det du investerat vid en eventuell försäljning.

Höja värde på hus

5 bästa ställen att renovera för att höja värde på hus

Köket

Det gamla nedslitna köket byts ut mot ett högklassigt nytt kök i tidlös stil.
Utgift: 300.000 kronor
Värdeökning av utgiften i procent: 25-50 procent
Kommentar: I en dyrare fastighet är det lättare att räkna hem en större del av investeringen i ett nytt kök. Ju dyrare hus, ju mer förväntas det att innehålla ett kvalitetskök. Men som utgångspunkt är det en dålig investering, även i dyrare områden. I allmänhet är kök något man utformar efter sina behov och önskemål. Risken är att det inte passar en framtida köpares smak.

Badrummet

Det gamla badrummet får ett lyft med spa och passande materialval.
Utgift: 300.000 kronor
Värdeökning av utgiften i procent: 20-40 procent
Kommentar: Utgiften för ett lyxigt badrum anses generellt ännu svårare att få tillbaka än utgiften för ett nytt kök. Ett badrum, även i högsta klass, för flera hundra tusen kronor ska man inte förvänta sig att hämta hem i form av ett högre huspris. Precis som med kök är badrum ett rum man utformar efter sin personliga smak. Därför finns det även här en stor risk att det är något som inte faller eventuella spekulanter i smaken.

Taket

Det gamla slitna taket byts ut mot ett nytt tak i bästa kvalitet som passar i stil med huset.
Utgift: 200.000 kronor
Värdeökning av utgiften i procent: 20-60 procent
Kommentar: Nytt tak över huvudet är i allmänhet uppskattat bland husköpare. Tyvärr är det sällan man får tillbaka för kostnaderna om man väljer de dyraste materialen. Man har en större chans att göra en högre procentuell vinning om man i detta fall väljer billigare material.

Altanen

En ny altan byggs med fint golv och ett exklusivt glasräcke som släpper in ljuset och omgivningen.
Utgift: 80.000 – 150.000 kronor
Värdeökning av utgiften i procent: 80– 200 procent
Kommentar: För en fin altan kan du få dubbelt tillbaka för vad du gett för den, ligger den dessutom i söderläge med utsikt är chanserna mycket goda. Skulle altanen ligga i norrläge med utsikt mot en bakgård har man ändå en god chans att få tillbaka de investerade pengarna vid försäljning.

Källaren

En fuktig källare på 75 kvadratmeter renoveras och fixas till med både dränering och isolering. Tre användbara rum inreds.
Utgift: 150.000 kronor
Värdeökning av utgiften i procent: 25-200 procent
Kommentar: Har man en dåligt utnyttjad källare, som kanske inte går att använda på grund av fukt, kan det vara en god investering att göra den användbar. Inte minst i områden med höga kvadratmeterpriser. Det är en relativt billig investering som öppnar upp många extra kvadratmeter.

Slutsummering – höja värde på hus

Som ni märker kan att renovera hemma vara lönsamt på fler sätt än att det bara bli snyggare. Jag var själv med och renoverade mitt barndomshem och jag tyckte det var riktigt kul. Att se huset sakta förändras från slitet till nytt och fräscht. Sedan den tiden har förtjänsten dock ökat markant hur mycket man kan tjäna på att göra om hus. Glöm dock inte att skaffa en villaförsäkring ifall att du vill göra renoveringen på egen hand.

All orsak att ta tag i det där renoveringsprojektet som legat och väntat ett tag alltså:)

Renovera mera!

 

Fakta info från rackesbutiken.se och Länsförsäkringar

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

3 kommentarer

Rena lördag, april 21, 2018 - 09:49

You are so right! With renovations the value of a house is increasing!
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com

Svara
Pauline söndag, april 22, 2018 - 21:03

bra tips

Svara
Lauren måndag, april 23, 2018 - 00:23 Svara

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 kommentarer 542 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis