Välja rätt gardinlängder - saker måste ni tänka på

Välja rätt gardinlängder – saker måste ni tänka på

Innehållsförteckning

Att välja rätt gardiner och gardinlängder, kan vara himmel eller helvete! Rätt val av gardiner i ett rum gör dock hela skillnaden När det kommer till gardinval, men bara om valet blir hundra rätt. Det handlar det om färg, upphängning, tyg, längd, foder och skräddarsydda kontra färdigsydda. Med så många beslut att ta är det lätt att bli totalt förvirrad. Jag har själv fått flera läsare som skrivit och frågat mig vilka gardiner de ska välja, hur de ska hänga osv.

LÄS MER: 6 tips att hänga gardiner rätt och snyggt

Därför kände jag att nu är det på tiden att jag skriver en komplett guide när det kommer till att välja rätt gardiner till rätt rum. Med rätt val av gardiner kommer inredningen få ett rejält lyft!

Välja rätt gardinlängder

(Innehåller annonslänkar)

Ni hittar återvunnen gardin HÄR

HÅLLBART VAL!

Gardinen ovan är till verkad av ett återvunnet material och är därmed ett hållbart val!

LÄS MER: Markiser inspiration – välj rätt solskydd 

Foto: Alexander White

Färg och material val!

Tyg är en av de viktigaste delarna av valet av gardiner, eftersom materialet kommer att diktera hur bra gardinerna fungerar och håller sig över tiden. Om de är för tunga får de platt fall och är de för lätta får de inget fint fall överhuvudtaget.

När ni är ute i gardinbutiken så försök hålla upp olika tyger i ett fönster, även i ett tygutställningsrum. Låt gärna tygets rynkor liknar ett dragspel i toppen och låt det sedan falla fritt ner. Då ser ni exakt hur tyget kommer att se ut och falla även på hemmaplan. Men be gärna om ett stort tygprov, minst 2 meter, eftersom en mindre bitar inte visar tygets sanna fall.

LÄS MER: Så bygger du ett altan tak

Extra bred gardin finns HÄR

Det andra att tänka på i tygvalet är att solljus kommer att blekna tyg över tiden. Om rummet i fråga får mycket solljus, då är det smart att undvika väldigt ljusa färger, eftersom de tenderar att blekna snabbare. Byter ni däremot gardiner ofta är neutrala färger det bästa. Jag brukar själv fodra gardinerna om det är ett känsligt material som tex. siden jag använder. Det är ett perfekt sätt att skydda tyg från solen då fodertyget får ta stryken istället.

När det gäller material val är linne, siden, faux silke och sammet de bästa valen att använda i fönster eftersom de tenderar att falla bäst. Så kallad falskt siden tenderar att vara det mest hållbara materialet, särskilt i ett soligt rum då falsk siden inte bleks lika snabbt som äkta siden.

Vissa tyger kan hjälper även till att hålla kyla utifrån borta. Många hotell använder mocka, sammet, gobeläng eller tweed, eftersom deras vikt bidrar till att blockera ljuset och hålla värmen bra.

SAMMET TRENDAR IGEN!

Ni hittar sammetsgardin ovan HÄR

Sammetsgardiner är super trendigt denna säsong igen! Inget ger sånna lyxiga fönster som exklusiv sammet ger.

Längd och bredd!

Ta ett steg tillbaka från fönstret och bestäm hur högt ovanför fönstret du vill att gardinerna ska börja. gardinlängder högre än fönstret kommer att ge en känsla av höjd i rummet. Tumregeln enligt inredare är att hänga gardinerna minst 20 cm upp från fönsterkarmen. För ett rum med hotellkänsla och illusion av högt i tak, häng gardinerna från taket istället, från en sk. gardinskena.

LÄS MER: 6 tips att välja rätt gardinstång för snyggare fönster

Mät nu från toppen av fönstret till golvet, plus de extra cm av höjd där gardinerna kommer att hänga från. För ett mer traditionellt utseende så låt gardinlängden ligga litte puffad på golvet. För ett modernt, stilrent utseende låt gardinens nederkant gå preciiiisss ner till golvet.

När du mäter bredden på ditt fönster, var noga med att lägga till ca. 30 cm på båda sidor och dubbla det totala antalet för att säkerställa gardinens fyllighet. Jag personligen har mina gardiner hela vägen från fönsterkarm ända till väggen på sidan av gardinen. Genom att låta gardinerna gå längs väggen får man ett rum med mycket textil och det ger en classy hotellkänsla i rummet.

Om du planerar att använda gardinerna för att stänga ute solen, kommer de extra cm av gardinerna runt fönsterramen hjälpa till att solskydda.

Extra bred gardin ovan finns HÄR

Maskintvätt eller kemtvätt!

Bestäm innan nästa gardinköp om du ska köpa enbart enbart kemtvättbara eller maskintvätt vänliga gardiner, det sparar tid och pengar på lång sikt. Tänk på att du kan förstöra högkvalitativa gardiner genom att försöka tvätta dem själv med vatten. Maskintvättbara gardiner passar annars bra i en barnfamilj där småbarnen kladdar på gardinlängderna

Skräddarsytt eller färdigsydda!

Ett annat val att tänka på är om gardinerna ska komma färdigsydda, eller om ni har tex. högt i tak och kräver specialsydda gardiner. Skräddarsydda gardiner är som inom mode lite lyxigare än mainstream tillverkning. De kan fås i önskad längd och bredd, samt med val av hur de ska hängas upp.

LÄS MER: 5 tips för den lyxiga New England stilen billigt

Färdigsydda gardiner har i sig fördelen att vara bra mycket billigare i priset än skräddarsydda är. Det är helt enkelt en fråga av behov i rummet och plånbokens storlek.

MÖRKLÄGGNINGSGARDIN!

Ni hittar mörkläggningsgardin ovan HÄR

Mönstrade eller enfärgade!

En god regel är den omvända! dvs. om ni har enfärgade väggar så kan ni gärna välja mönstrade gardiner utan att det stör. Har ni däremot mönstrade tapeter och annan mönstrad inredning, välj ist. enfärgade gardiner för annars kan rummet lätt ge psycho Bates Motel-huset vibbar.

Foto: Alexander White

När ska man anlita gardinproffs?

OM! det mot alla odds ändå hänger sig så ni inte får hängt gardinerna. Överväg då att ta hjälp från ett gardinproffs som kommer på hembesök och hjälper till mot betalning. Här i Göteborg finns en smart firma som heter Gardinbussen.se, de hjälper till med alla delar inom gardinhängning. Hela baletten med Idéer, rådgivning, måttagning, sömnad och sist montering.

Slutsummering – Välja rätt gardinlängder

Jag hoppas att min lilla gardinguide löst vissa trassliga trådar i gardinvalet. Glöm dock aldrig att ert hem ska inte se ut som i en klinisk inredningstidning, det är ERT hem så gå efter hjärtat och vad NI tycker är snyggt när ni väljer både gardiner och övrig inredning.

 

 


+ follow Maria Ljungström on APPRL

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024