(I samarbete med maklarofferter.se)

Är det dags att byta bostad? Kanske ska du sälja din nuvarande bostad för att du har hittat ditt drömboende. Då finns det flera saker som du ska ta med i beräkningen när du väljer mäklare.

När man väljer mäklare är det viktigt att ta med flera aspekter i valet. Hur ser marknaden ut?, Vilken mäklare har sålt flest bostäder i området? Och inte minst, vad ingår i mäklararvodet? Det handlar helt enkelt om att inte ta första bästa mäklare, utan att våga jämföra nogrant.

MäklarOfferter förmedlar kontakten mellan bostadssäljare och mäklare och är inte på något sätt part i eventuell överenskommelse eller avtal mellan bostadssäljare och mäklare.

Jämföra mäklare

Vad ingår?

Mäklararvoden kan skilja en hel del mellan olika mäklare och oftast finns det goda skäl till det. Vad är normala arvoden för mäklare? Att ge ett generellt svar på det är ungefär som att fråga hur långt är ett snöre?

Det beror helt enkelt på vad som ingår i arvodet och hur bra jobb mäklaren kan göra. Det finns tillexempel så kallade lågprismäklare eller gör-det-själv-mäklare som låter dig som säljare sköta arbetet med visningen. Du gör då i praktiken mäklarens jobb, men får ändå betala ett arvode. Det är också vanligt att du hos en lågprismäklare får betala mäklararvodet oavsett om bostaden blir såld eller inte, något som de flesta vanliga mäklare inte tar betalt för.

Det är viktigt att du inte stirrar dig blind på mäklararvodet, utan att du tittar på vad du faktiskt får för pengarna.

I mäklararvodet brukar det vanligtvis ingå:

  • värdering av fastigheten
  • fotografering
  • annonsering
  • visning av fastigheten
  • juridiska råd kring försäljningen och kontraktsskrivning samt deklarationshjälp.

Men som sagt så kan detta variera från mäklare till mäklare, så jämför och se vad som faktiskt ingår i de olika mäklarnas arvoden.

Snabb försäljning

I mäklararvodet ingår det alltså mycket mer än att bara föra samman säljare och köpare. Men det är just momentet att föra samman köpare och säljare som är det viktigaste och mest avgörande gällande om din försäljning blir lyckad eller inte. En bra mäklare som säljer mycket i ditt område kan även ha potentiella köpare i det egna köparregistret eller ha spekulanter som varit på visning av ett liknande objekt som mäklaren nyligen har sålt.

Att bara titta på arvodets storlek utan att titta på vad det är du egentligen får för pengarna är precis som i många andra fall, ett misstag. Jämför flera olika mäklare, deras arvoden och vad som faktiskt ingår i mäklararvodet noggrant innan du fattar beslut om vilken mäklare du ska välja. Oftast lönar det sig att helt enkelt välja den mäklare som verkar bäst och som passar din försäljning bäst, även om det innebär ett par tusenlappar mer i mäklararvode.

Den bästa mäklaren för dig är alltså mäklaren som kan få din bostad såld både snabbare och till ett högre försäljningspris när försäljningsprocessen väl är igång. Kort sagt våga jämföra mäklare!

 

Författare

Inom inredning älskar jag blandningen av gammalt och nytt, historia gifter sig med nutid, vulgoromantik möter modern stilrenhet. Utöver detta har jag en stor passion för frasiga sidentyger, mörk choklad och långa bad med en doft av lavendel.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.