fbpx

Våga jämföra mäklare innan din bostadsförsäljning

I maj sjönk priserna för bostadsrätter över hela Sverige och framförallt i storstäderna. Det visar både Boolis och SBAB:s prisindex som baseras på Boolis registrerade bostadsförsäljningar i maj månad.

I en perfekt värld skulle man alltid kunna förutspå när det är dags att lägga ut bostaden till försäljning, men det är lättare sagt än gjort. Förresten är det inte ens säkert att man har möjlighet att sälja när bostadspriserna är som högst. Det är lätt hänt att du måste sälja när bostadspriserna går ner, men låt inte det avskräcka dig allt för mycket. Du kan fortfarande göra en bra affär om du gör lite smarta val.

Hitta en mäklare som får resultat

En del mäklare är helt enkelt bättre än andra när det kommer till att hitta rätt köpare och få ett bra försäljningspris. Många som ska sälja en bostad väljer att gå på rekommendationer från familj och vänner som har sålt med goda resultat, men du kan även jämföra olika mäklare för att hitta rätt. Du kan till exempel använda en sida som MäklarOfferter för att se vilka mäklare som får högst försäljningspriser i ditt område.

Förhandla fram ett bra arvode

Mäklare kan ha arvode som är fast, rörligt eller en arvodestrappa. Det finns inte någon bestämd gräns för vad som är normala arvoden för mäklare, utan det kan skilja sig en del åt beroende på var i landet du ska sälja och vilka tjänster som ingår i boendet. Du kan alltid försöka förhandla till dig ett lägre arvode, men tänk på att alltid jämföra vilka tjänster som faktiskt ingår i arvodet. Tänk även på att mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen.

Räkna på den faktiska skillnaden

I Storstockholm föll priser på lägenheter med -2,5 procent, i Storgöteborg med 1,4 procent och i Stormalmö med -1,4 procent i maj månad. Kolla gärna upp hur mycket det föll i den region där du vill sälja och räkna på vad det skulle kunna innebära rent pengamässigt.

Kommer du att ha skulder kvar om bostaden säljs för under inköpspriset? Eller går det jämnt ut för att du eventuellt även kan köpa din nya bostad billigare? Testa lite olika scenarion för att se hur ett prisfall kan påverka dig.

Tänk på att bostadspriser alltid rör på sig

När bostadspriserna sjunker med 15 till 20 procent på ett år så kallas det för en bostadskrasch. Den orsakas alltid av att bostadspriserna har gått upp mycket på grund av låga räntor, låg arbetslöshet och förmånliga lånevillkor. Men när räntorna stiger eller fler blir arbetslösa kan den så kallade bostadsbubblan krascha. Små fluktueringar på bostadsmarknaden har vi dock alltid, så det är ingen idé att få panik innan priserna verkligen rusar nedåt.

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis