Vad är bambu – och hur odlar du det?

Vad är bambu egentligen och är det en bra idé att odla bambu i Sverige? Dessa frågor och fler får du raka svar på nu. 

Vad är bambu?

Bambu är en snabbväxande gräsväxt som vanligtvis finns i Asien. Det är vanligt att bambu blir mellan cirka 0,5 och 40 meter högt, och växten kan användas till i princip vad som helst. Du kan bland annat plantera en bambu häck, men det är inte heller några problem att använda bambu som redskap, byggnadsmaterial eller inom matlagning.

10 intressanta fakta om bambu

  1. Bambu kan växa upp till 1,2 meter per dag.
  2. Bambu skapar 35 % mer syre än regelrätta träd.
  3. Bambu är starkare än stål. Det är därför det är så populärt att använda bambu som byggnadsmaterial.
  4. Bambu har antibakteriella egenskaper. Växten dödar nämligen ungefär 70 % av alla bakterier som försöker få fäste på den.
  5. Det är nyttigt att äta bambuskott. Detta då de innehåller rikligt med såväl kalium som fiber.
  6. Bambu behöver inga bekämpningsmedel och inget gödsel för att trivas. Allt som behövs är lite vatten för att bambu ska må bra och växa.
  7. Ungefär 15 % av alla hus i hela världen är gjorda av bambu.
  8. Du kan använda bambulöv för att göra te. Bambu-te smakar ungefär som grönt te och ger i princip samma hälsofördelar.
  9. Du kan i regel inte äta fullvuxen bambu. Men skotten går att äta som vi nämnde lite längre upp.
  10. Bambu finns i många färger. Det finns bland annat grön, svart, brun, vit, grå, orange, röd och till och med randig bambu.

Kan du odla bambu i Sverige?

Ja, det går utmärkt att odla bambu i Sverige. Idealt ska du skaffa väldränerad, näringsrik och mullrik jord för att bambun ska må som bäst. Jorden kan du lika gärna köpa online på ställen såsom www.garmundo.se, men du kan också köpa den i fysiska butiker såklart.

Värt att tänka på är också att de högre arterna av bambu vill ha mycket sol, medan de lägre arterna trivs bättre när de placeras lite mer skuggigt. Tänk också på det vi sa tidigare; du behöver inte köpa till något gödsel eller andra medel, för bambun återvinner ju sina fallna blad för att således kunna växa såväl snabbare som bättre.

Du ska även tänka på att ge din bambu riktigt med vatten, i synnerhet när den är nyplanterad. Om du glömmer att vattna din bambu kan den bli lite vissen, men i regel gör det ingenting. Ge den rikligt med vatten i efterskott så repar den sig i princip alltid.

Vilka bambusorter kan du odla i Sverige?

I Sverige kan du inte odla jättebambu som blir 30 till 40 meter, men bambu som håller sig mellan 2 och 5 meter är inga problem att odla. Ett exempel på en populär bambu du kan odla i Sverige är bergbambu, som i sin tur passar utmärkt som häck eller buske.

En rolig sak med att ha bambu som häck eller buske är att bladen förblir gröna året om. Det är alltså inte svårt att skapa en riktig nackvridare till häck vintertid om du väljer att odla bambu.

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 397 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis