5 bra anledningar att skaffa ett uterum

Ett uterum står högt upp på önskelistan för många husägare. Med all rätt, tycker vi! Det finns nämligen många fördelar med att ha ett extra rum som är i gränslandet mellan inomhus och utomhus. Det handlar inte bara om den extra ytan. Det finns fler fördelar än så.

LÄS MER: Top 10 bästa gräsklippare 2023

Här kan du läsa om 5 bra anledningar att bygga uterum. Samt vi tipsar om färdiga uterum som enkelt går att sätta ihop, även om ni är amatör hantverkare!

Ni hittar uterum ovan HÄR

Ett uterum förlänger utesäsongen

Sommaren är tyvärr ganska kort i Sverige. Om du glasar in altanen eller bygger ett fristående uterum kan du förlänga utesäsongen rejält. Det räcker faktiskt med en enkel inglasning utan isolering för att lägga till flera månader till säsongen.

Ju mer du isolerar, desto fler månader kan du använda ditt extra rum. Du kan till och med vinterisolera för att göra så att rummet kan nyttjas året om, en så kallad vinterträdgård.

Det finns lite förenklat tre nivåer av isolering:

  • Ingen isolering (sommarmånaderna)
  • Isolering för tidig vår och senhöst
  • Vinterisolering

Ni hittar uterum ovan HÄR

Ökad bostadsyta

Ett uterum skapar naturligt mer yta. Det är sällan en nackdel! Med mer yta har du mer plats för vänner och familj. Hela bostaden kan också kännas luftigare och större. Till exempel kan ett extra rum i anslutning till ett mindre parhus/radhus göra en enorm skillnad.

Hur du väljer att nyttja den större ytan är naturligtvis upp till dig. En del använder utrymmet för ett extra vardagsrum eller en extra matplats. Andra inreder med möbler och inredning med fokus på avkoppling. Om du går i tankarna att bygga, se till att hämta uterum inspiration från bloggar, inredningsmagasin, inredningssajter med mera.

Vad är en vinterträdgård?

En vinterträdgård är ett rum som är isolerat för att klara vinterns låga temperaturer. Det är ett rum du kan njuta av och ha växter i även när det är snö och kallt.

Ni hittar lyxigt uterum ovan HÄR

Praktiskt på sommaren

Sommaren kan definitivt bli bättre om du har ett uterum, oavsett om det är i anslutning till ditt hus eller fristående på tomten. Tänk dig att vädret ställer till det med regn och blåst när du dukar fram till middag eller fest ute. Då kan du och dina gäster använda rummet för att äta och umgås.

Inte nog med att ni klarar er från regn och blåst, ni kan också ha det varmt och skönt. Ett uterum håller ofta kvar värmen från dagen länge och med skjutdörrar till uterum kan du reglera temperaturen på ett smart sätt.

Utrymmet är praktiskt även för mycket annat. Det kan fungera som skydd för växter om det regnar och blåser – det är bara att stoppa in plantorna. Rummet är också som gjort för förvaring av dynor och annat som du har på uteplats och altan. Lägg in dina saker så att de är skyddade på natten.

När måste man ha bygglov för uterum?

Grundregeln är att du måste söka bygglov om ditt uterum är 15 kvadratmeter eller större. Om arean är mindre än så krävs bygganmälan. Det är till kommunen du vänder dig för ansökan och mer information.

Höjt värde på din bostad

Det primära syftet med att glasa in eller bygga uterum är nog alltid att skapa mer livskvalitet. Samtidigt går det inte att komma ifrån att en sådan här tillbyggnad förmodligen också ökar värdet på din bostad.

Det går såklart inte att säga exakt hur mycket det extra utrymmet skulle vara värt vid en försäljning. Mellan tummen och pekfingret borde du dock kunna räkna hem investeringen. Med andra ord får du igen kostnaden för ditt nya rum om du skulle sälja.

Kan man bygga uterum själv?

Du kan absolut bygga ett uterum själv, utan att anlita hantverkare. Den smartaste lösningen är då ofta att köpa färdiga byggsatser. Med god planering, rätt verktyg och en hjälpande hand från en vän eller två tar byggandet inte särskilt lång tid.

Stort växthus/uterum ovan finns HÄR

Extra utrymme för förvaring

Slutligen innebär den extra ytan självklart att du får extra plats för förvaring, särskilt höst och vinter. Du kan ha sommarmånadernas alla möbler, prylar och annat i säkert förvar under de kalla månaderna. När våren kommer är dina saker på plats, redo att användas.

Sammanfattning

Ett uterum kan verkligen vara ett mångsidigt utrymme. Vi tror inte att det är särskilt många som ångrar en investering i en inglasning eller ett fristående uterum. I den här artikeln har vi tittat på 5 bra anledningar att göra en sådan investering. Det finns självklart ännu fler. Vilka andra kan du komma på?

SHOPPA SOMMARKLÄNNINGAR

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

8 kommentarer

Friskey torsdag, december 12, 2013 - 13:13

sv: tack! :D

Skulle inte kunna tänka mig att köpa ett nyckelfärdig hus, visst det hade väl varit superskönt och det går fort att bygga ihop men jag hatar hus som ser ut som alla andra. Haha så därför hade inte jag velat köpa ett färdig hus efter en mall lixom. Men däremot hade jag kunna tänka mig att beställa ett eget ritat hus så det hade blivit mer personligt :)

Svara
Amanda Dudas torsdag, december 12, 2013 - 14:40

Herregud vilka fina hus!

Svara
Lisa torsdag, december 12, 2013 - 17:14

Snyggt! :)

Svara
Olivia - Julkalender torsdag, december 12, 2013 - 20:20

åh va fiint!

sv: tusen tack :D
kramis ♥

Svara
Viktoria Eriksson torsdag, december 12, 2013 - 20:59

Åh, så fint! ^^

SV:Hihi, japp det är det! Vad härligt ^^Ska definitivt kolla in din blogg!
Dsm, kram! <3

Svara
Elin lördag, december 14, 2013 - 22:45

Vi byggde hus för ett par år sedan och är jättenöjda med Fiskarhedenvillab.
Vet att många väljer älvsbyhus men jag skulle aldrig personligen välja dem, har hört för många skräckhistorier av folk som byggt med detta företag.

Svara
Ove Hellström måndag, maj 27, 2019 - 17:52

Vi har havstomt i Hudiksvall o funderar o bygga ett hus på tomten
Vi vill ha ca 100 m2 nyckelfärdigt!!!
Mvh
Ove

Svara
Maria Ljungström tisdag, maj 28, 2019 - 13:03

hej Ove Detta är en inredningsblogg jag säljer inga hus :) men kontakta företaget i blogginlägget dessa https://www.alvsbyhus.se/sv/ så hjälper de dig VH Maria PS hälsa dem gärna du hittade dem via min blogg Inredningsvis :)

Svara

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 kommentarer 304 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis