Trädgårdstrender 2021 - för balkong och uteplats

Trädgårdstrender 2021 – för Balkong och Uteplats

(I samarbete med plantinavia.se)

Dags för lite heta Trädgårdstrender 2021! Har du en balkong eller uteplats som behöver piffas upp? Låt dig då inspireras av en eller flera av trädgårdstrender 2021 som snabbt  kan förvandla din utemiljö till något magiskt. Vilka material gäller ute i år? Är lounge utemöbler fortfaranden hetast?

Här får ni nu några av de största trenderna i Sverige, men även några av årets trender från Storbritannien, USA, med mera. När vi tittade på internationella inspirationskällor för uteplatsen, valde vi trender som även går att implementera här i Skandinavien. Dessutom ville vi gärna lyfta fram sådant som främjar miljövänlighet och hållbarhet.

LÄS MER: 10 STÖRSTA TRÄDGÅRD & UTEPLATS TRENDER 2022

Svenska trädgårdstrender 2021

En blandning av att att odla för skönhet såväl som nytta, miljövänlighet och hållbarhet. Trädgården blir som en förlängning av hemmet är återkommande teman. Elmia Gardens team – bestående av Kristina Andersson, Jan Rundgren, Malin Hidesäter and Helena Kaasik – valde Craft of Nature, Eclectic Garden och Happy Hybrid som årets tre trädgårdstrender.

 • Craft of Nature – En trend som använder naturliga färgskalor, med fokus på grönt och accentuerande milda rosa nyanser. Lämpar sig bäst under de varmaste månaderna eftersom den bäst uttrycks med hjälp av sommarblommor och ätbara växter och blommor.

 • Eclectic Garden – Teamet föreställer sig den eklektiska trädgården som “det nya inomhus”, med andra ord en plats som är inbjudande, avslappnande och känns lyxig på ett smakfullt sätt.

 • Happy Hybrid – Den här trenden handlar om att kombinera innovation med glädje. Gadgets och andra tekniska prylar används för att skapa en trädgård eller odlingsyta som är vacker, funktionell och produktiv, utan alltför krävande underhåll. Typiska växter för denna trend är bär, lättodlade grönsaker och växter som går att odla på en liten yta.

Wexthusets VD Lena Ljungquist berättar att hon alltid utgår från sitt företags ledord om hållbar livsstil. I sin lista nämner de bland annat klimatsmarta odlingslösningar, hållbara material, året-runt-odling av ätbara växter och hemmet som en kreativ arbetsplats.

Detta var alltså en snabb genomgång av vad experterna anser är trendigast på våra balkonger och utemiljöer i år. Här följer lite mer praktiska idéer som kan användas för att uppdatera din utemiljö.

(Innehåller annonslänkar)

trendig Trädgårdsbänk med textilier

Utebänk ovan finns HÄR

Ute bänkar och trädgårdssoffor – trendar stort

Gör din egen lilla oas i trädgården med en snygg utebänk eller trädgårdssoffa. Gärna utemöbler i rotting, som är årets hetaste  ute trend.

Shopping – 35 % rabatt på utemöbler

Trädgårdstrender 2021 Trendiga utemöbler i rotting

Ni hittar utemöbler ovan: 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR 5. HÄR

Största trädgårdstrender 2021

Oavsett om du har ett hus med egen tomt och balkong på övervåningen, eller om din balkong är den enda utomhusmiljö du har att tillgå i din citylägenhet, blir du genast trendig om du stylar om den till en liten trädgård. Det kan räcka med en minimalistisk tolkning i form av några fredskalla, svärmorstunga eller lavendel i kruka, eller så kan du förvandla din balkong till en formidabel skogsglänta.

En inramning av städsegröna växter, klematis och bärbuskar ger en härlig blandning av dekorativa och ätbara växter. Hängande trädgårdar har varit populära ett tag nu, och är något som är perfekt att använda på en balkong. Detta kan du enkelt få till genom att låta en klängväxt klättra längs med en spaljé.

2. Fönsterträdgårdar

Fönsterträdgårdar är en trend som går att applicera oavsett om du bor i villa, radhus eller lägenhet – du behöver inte ens ha en balkong. Välj ut ett fönsterbleck som får minst 6 timmar sol dagligen, och bestäm dig för om du ska odla prydnadsväxter eller ätbara växter, eller både och.

Om du vill odla växter för matlagning bör du testa en blandning av örter, spenat, grönkål, vitlök, minibetor, chili eller ärtskott. Välj krukor eller behållare som ger bra dränering och som går att montera säkert vid fönstret, och använd jord av hög kvalitet.

Läs mer: 5 TIPS FÖR ATT INREDA BALKONG UNDER 1000 KR

3. Vilda trädgårdar

I detta fall handlar det mindre om en utemiljö som är dåligt skött, snarare om en vildvuxen trädgård som är anpassad för att efterlikna naturen och locka vilda djur. Tro det eller ej, med detta är en trend som även funkar på balkonger och andra små utrymmen.

I en trädgård på marknivå kan du plantera buskar, klängväxter och vintergröna häckar om lockar till sig fåglar, igelkottar och andra smådjur och insekter. På en solig balkong, uteplats eller terrass kan du odla blommor som drar till sig pollinerare i krukor. Förutom att vara vackra är växter som gräslilja, blåklint, citronmeliss, lavendel, tagetes, vallmo, rhododendron och solros rika på nektar och är viktiga födokällor för bin, humlor och fjärilar.

Vatten bör alltid förekomma i en naturlig trädgård, så placera gärna ut ett fågelbad, damm, liten vatteninstallation eller en vattenkälla för bin – en sådan kan du tillverka genom att fylla en djup bricka eller ett fat med glaskulor och sedan hälla på vatten tills det når halvvägs upp till kulornas topp.

Shopping favoriter

Uteköket ovan hittar ni HÄR

Uteköken trendar stort 2021! Bjud hem vännerna och laga maten utomhus till fåglars skönsång.

Trädgårdstrender 2021 Utekök och grillar i olika prisklasser.

Alla snygga prisvärda utekök ovan hittar ni HÄR

4. trendiga Utekök

En av de största trenderna för balkonger och uteplatser 2021 är att i större utsträckning integrera dem med vårt vardagsliv. Ett populärt sätt att göra detta är genom att bygga ett utekök som kan bli precis så avancerat eller enkelt som du vill.

Om du bara har en balkong kan det räcka med att hålla sig till något enklare, exempelvis en pizzaugn eller en grill som kan monteras på balkongräcket. Om du har ett fristående hus med stor trädgård kan du ha en stor grill, en gasspis som är skyddad från väder och vind, en vask och till och med förvaring för bestick, porslin och andra kökstillbehör utomhus.

Är tanken på att laga mat under bar himmel inget som du lockas av? Då kan du fortfarande skapa ett rum utomhus, anpassat för aktiviteter som yoga eller meditation, umgänge med vänner, hantverk och hobby, eller bara som en plats för avslappning.

5. Vackert oavsett säsong

De vackra färgerna, formerna och texturerna hos vår- och sommarblommande växter gör att många väljer att fokusera på att skapa trädgårdar som gör sig bäst på sommaren. När säsongen övergår i höst och vinter har dessa utemiljöer dock en tendens att bli tomma och trista, och dessutom lockar de sällan till sig så mycket djur, insekter och fåglar. En av de främsta trädgårdstrenderna 2021 är att skapa en trädgård som är vacker och levande året om. Plantera för all del vackra sommarblommor, men se även till att placera ut barrväxter, städsegröna bladväxter och prydnadsgräs.

Lyxig veranda i New England stil.

Dessa är bara några av de idéer och trender som du kan låta dig inspireras av till din egen trädgård eller balkong. Oavsett vilken trend som faller dig i smaken, glöm inte att göra hållbara och miljövänliga val. Även den minsta yta kan förvandlas till en magisk plats. Och med rätt materialval och miljövänliga möbler lir uteplatsen både snygg och bra för miljön.

Shopping – 35 % rabatt på utemöbler

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024