fbpx

Top 10 bästa badplatser i Sverige

(Innehåller adslänkar)

Letar ni bästa badplatser i Sverige? Sluta leta för här har vi samlat ihop Sveriges absolut bästa badställen värda at besöka mer än en gång. Det finns så himla många fina bad pärlor runt om i Sverige. Många känner inte alla till heller då de ligger lite dolt. Jag som skriver minns en supermysig badplats vid Vänern när jag var barn. Den heter Sjövik och badplatsen ligger när man kört ganska långt in på en grusväg. Detta är ingen lång sandstrand utan bara ett litet mysigt klippbad ställe. Med det sagt kan man ofta finna badpärlor lite avskillt om man bara letar.

LÄS MER: 9 bästa badplatser i Göteborg & hångelvänliga

För alla som letar härliga långa sandstränder har vi här gjort top 10 bästa badplatser i Sverige som ni bara måste besöka nån gång. Ni hittar även flera barnvänliga sandstränder av alla de vi valt ut.

10 bästa badplatser i Sverige

Foto: bubotree.com

Tylesand – Halmstad

Tylesand har blivit utvald till Sveriges bästa strand. Den är även alla brats mecka och Tylesand är ett sommar måste att besöka nån gång. Tylesand sandstrand är 4 mil lång och det går såklart att hitta en mindre crowded del av stranden, då den är såpass lång. Det är något varning för megafester runt stranden i Juli. Så vill ni ha en lugn tyst semester då är detta kanske inte den bästa platsen. För er andra, rock on!

Varberg – Apelviken badplats

Jag börjar med den älskade havsstaden Varberg! Bara för jag själv bor i Göteborg och ofta besöker denna lilla pärla till stad. För alla som inte besökt Varberg så bara MÅSTE ni dit. Det är magiskt vackra omgivningar med havet, stränderna och lummiga lantliga naturmiljöer.

Apelviken är en area nära Varberg city där man kan bada, sola på stranden, cykla, campa och besöka det anrika Varbergs kurort. Det som är så mysigt med Varberg är att man får allt man vill ha på en semester på en och samma plats. Det finns massa annat att göra såklart än att bada. Strosa i stan och varför inte besöka urmysiga Café Kasett, de har hembakat minsann.

Ingen sommar utan att ha besökt Varberg helt klart så iväg dit med er:)

SOMMAR SHOPPEN

Gotland – Sudersands sandstrand

Den vackra sandstranden på Gotland vid namn Sudersand, har blivit korad till en av Sveriges fem bästa stränder. Stranden är milslång och påminner mer om Ibiza i Spanien, än i Sverige. I Juli kryllar det såklart av turister och då framför allt stökiga Stockholmare på stranden. Jag tipsar er istället att åka det i slutet av Augusti och September, då kan ni njuta mer av lugnet vid havet.

Österlen – Rörum/Knäbäckshusen

De långa, vita stränder runt omkring Stenshuvudger tropisk en karibisk känsla. En del av hemligheten ligger i den lummiga grönskan som på sina ställen till och med hänger ner och ger mysig skugga vid strandkanten. Rörums strand är en av Skånes vackraste stränder helt klart. Stenshuvud ger karaktär åt kustlinjen i norr och ett intryck av medelhavsstrand, Underbara ljuva Österlen.

Skåne – Skanör/Falsterbo

Detta badställe är en gammal klassiker och bör ses en gång åtminstone. Vattnet kristallklart och ovanför sanddynerna ligger små pittoreska badhytter i pastellfärger. Den lilla orten bjuder också på många fina hus att beundra  och en mysig hamnpromenad. Skåne överhuvudtaget är bara bäst om sommaren. Man får mer Medelhavsvibbar än Svenska bonnatrakter:)

Piteå – Pite havsbad

Vi beger oss till andra ändan av landet och Norrland. Här hittar vi det anrika Pite Havsbad, även kallat Norrlands Riviera. Den här badplatsen kan jämföras med stränderna utomlands och stranden har finkornig sand, är långgrunt och barnvänlig. Här finns även ett av Norrbottens två naturistbad. Pite havsbad har även en av Europas största anläggningar för hotell, konferrens och aktiviteter.

Öland – Böda sand

Vi beger oss till Öland och den härliga stranden, Böda sand. Böda Sand är ett måste om ni vill få en idyllisk Ölandssemester och passar de flesta. På Ölands två mil långa och krispigt vita sandstrand, hittar man alla otänkliga former av folk. Denna strand ger därmed lite av kontinentalkänslan och är ett måste om ni ska besöka Öland i sommar.

Falkenberg – Skrea strand

Vi åker tillbaka till halland där vi började denna badlista. Nära Varberg ligger nämligen mysiga Falkenberg och Skrea strand som är en av Hallands finaste och populäraste stränder. Denna sandstrand är ca. 2 km lång  och har höga sanddyner hela vägen. Här finns även den kända badbryggan som är hela 250 meter lång. Vid sommartid finns ett rikt utbud av kiosker och serveringar vid stranden.

Vi tipsar även om att besöka Falkenberg Strandbad SPA som är en vacker spaanläggning nära havet och stranden.

Ystad – Sandhammaren

Tillbaka till vackra Skåne och här hittar ni Sandhammaren badstrand. Sandhammaren ligger på bedårande vackra Österlen och är en av Skånes i särklass mest populäraste stränder. Stranden har även flera gånger röstats fram som Sveriges bästa strand,  för sin finkorniga sand och vidsträckta längd.

VARNING: En varning ger vi dock om ni tex ska bada med barn. Att Sandhammaren ligger på sydkustens ostligaste spets och strömmarna i vattnet kan därför vara starka och farliga. Var extra försiktig när du badar här och det är en god idé är att alltid gå ut och simma tillbaka.

Göteborg – Brännö Husvik

Jag avslutar med en otippad badplats vid min fina hemstad Göteborg. Jag måste tipsa er om att besöka Brännö och Husvik badet där. Det är absolut ingen lång perfekt sandstrand. Men urmysigt ändå då det är klassiska Bohuslänska klippor. Badet ligger på vackra Brännö ca 25 min från Göteborg. Ön i sig är väl värd att besöka med urmysiga hus, caféer, ett vackert naturreservat att vandra på och så klart klassiska ”dans på Brännö brygga”

TIPS: Besök café Varvet när ni är på Brännö. Det är ett bohemiskt mysigt ställe mitt i ett gammalt båtvarv.

Brännö Husvik badet är magiskt vackert!

FAQ badplatser:

En badstrand är vilken strand som helst som brukas för bad. En badstrand kan alltså vara en strand utan bryggor och närliggande parkering. Ett strandbad brukar innebära en längre hophängande strand vid havet eller en insjö som är välbesökt.
Var finns bra bad på Västkusten?
  • Stocken CampingStocken. Gemytlig familjecamping på Orusts västkust.
  • Hafsten ResortUddevalla. …
  • Hitta till kallbad i södra Bohuslän. …
  • Svanesunds badplats Svanesund. …
  • Småholmarna badplatsHenån. …
  • Slussens badplatsSlussen. …
  • Nordöns badplatsNordön. …
  • Stockeviks badplatsStockevik.
Böda Sand! Är man dessutom van vid klippor och skär, blir man förvånad över hur en så vit och sandkornig sandstrand som denna, kan ligga i Sverige. Böda Sand är i särklass Sveriges längsta sandstrand och sträcker sig hela 2 mil.
Hoppas ni hittar ert favorit badställe från detta inlägget och får många långa sköna bad i sommar :)

REA PÅ INREDNING

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis