Tekoppar inspiration & allt att veta om dem

Tekoppar inspiration & allt att veta om dem

Det är höst och dags för lite mysig tekoppar inspiration! Vi vet alla hur viktig den där kaffekoppen eller tekoppen är en kylig vintermorgon. Oavsett om du underhåller dina gäster i ditt hem eller håller en kontorsfest, kan du aldrig gå fel med kaffe och te. Vet du vad mer som är användbart? Vackra tekoppar. Du kan hitta tekoppar i olika former och storlekar för olika tillfällen. I denna post kommer vi gå igenom de olika typerna av tekoppar, materialen de är gjorda av och hur man väljer rätt set. Innan vi dyker in i alla dessa, låt oss först titta på tekopparnas historia.

Tekoppar inspiration

Tekoppar historia

Rötterna till tekoppar kan spåras tillbaka för flera århundraden sedan. De första kända tebehållarna var handgjorda keramiska skålar tillverkade i Kina. Än idag använder många människor dem i traditionella teceremonier. När engelsmännen äntligen började te med iver på 1600-talet började denna vara anlända till brittiska kuster genom Ostindiska kompaniet.

Eftersom den nya varan till en början var populär bland överklassen, fanns det ett behov av ett lämpligt elegant kärl, eftersom teskålar visade sig opraktiska och alltför röriga. Lösningen? En tekopp på ett fat importerat från Kina. Detta var normen fram till 1774, då Josiah Wedgwood uppfann ett oglaserat stengods som heter jaspis. De bestod av hans signaturnyans av blått och var utsmyckade med reliefer av gudomliga eller klassiska drag.

På 1700-talet nådde tedrickandet till Ryssland och ny tekopp design uppfanns. Faberge förhöjde tekoppen till en glasflöjt i en hållare av emalj och silver. Tack vare deras utveckling kan du hitta ett brett urval av tekoppsdesigner på marknaden idag. Oavsett om du letar efter en designerkreation eller ett vintagefynd finns det alltid något för alla.

SHOPPA TRENDIGA TEKANNOR

Ni hittar tekoppar ovan 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR 5. HÄR 6. HÄR

Typer av tekoppar

Här är de typer av tekoppar du hittar på marknaden:
• Teskålar
• Kaffekoppar
• Kaffeburkar
• Mustaschkoppar
• Ogiltiga koppar
• Minneskoppar
• Demitasse-koppar
• Lock tekoppar
• Föräldralösa tekoppar
• Kabaréuppsättningar

Hur tar man hand om vintage tekoppar?

Här är tips som hjälper dig att ta bättre hand om dina vintage tekoppar:
• Placera dem inte i diskmaskinen
• Handtvätt dem med mild tvål
• Blötlägg dem inte, eftersom det kan göra att de går sönder
• Undvik att använda sura material som citron på dina vintagemuggar
• Förvara dem alltid bakom glas
Klassificering av tekoppar
Tekoppar klassificeras utifrån följande faktorer:
• Typ av material
• Form
• Handtag
Typ av material
Det finns flera typer av material som används för att göra teserviser:

Tekoppar från Ernst ovan hittar ni HÄR

Keramik

Detta material är det mest använda vid tillverkning av tevaror. Keramik hänvisar till bakad lerkeramik tillverkad i ugnar. Den innehåller även porslin, stengods och terrakotta. Keramik är ett populärt material när det kommer till funktionalitet och estetik. På grund av sin porositet har materialet hög värmehållningsförmåga. Dessutom har den hög motståndskraft mot höga temperaturer och förhindrar att något material sipprar in i ditt te.

Porslin och ben Kina

Detta material har använts i evigheter för att göra dina favoritteserviser. Gjort på rätt sätt är porslin otroligt icke-poröst. Dessutom gör dess förglasade glasyr den icke-reaktiv. Benporslin är som porslin på alla sätt, den enda skillnaden är att det använder en blandning av lera och benaska. Den mjuka konsistensen av koppar av porslin och benporslin förhindrar att tannin i ditt te fastnar på sidorna. Som ett resultat bevaras teets kropp.

Glas

Förglasat glas reagerar inte med te. Det kan dock tappa värme snabbt, beroende på dess tjocklek. Ett bra val skulle vara borosilikatglas som kan jämföras med porslin och är mindre ömtåligt. Du kan också välja dubbelväggiga glaskoppar. Namnet trogen har de en dubbel glasvägg. Innerväggen håller värmen medan ytterväggen förblir behaglig att röra vid.

Rostfritt stål

Ja, rostfritt stål kan användas för att göra tekoppar. Det har dock funnits oro över läckage från servis av rostfritt stål. Detta är efter att det upptäcktes att repade redskap i rostfritt stål kan läcka nickel och järn i din mat. Dessutom kan koppar av rostfritt stål bli för varma och bränna dina läppar när du dricker ur dem.

Plast

Liksom lerkoppar och stengods rekommenderar inte tekännare plastmuggar. Du kan använda dem om det behövs, men kom ihåg att väldigt få plaster är kemiskt inerta. Därför kan de som inte är det läcka ut giftiga ämnen när de utsätts för höga temperaturer.

Tekoppars form

En tekopps form avslöjar volymer om dess ålder. Här är några minnesvärda former under 1700- och 1800-talen:
• Bägare med vertikal fluting i början av 1800-talet
• Londonformen var populär 1812
• Parisflöjten populär mellan 1815 och 1825
• Empireformer som var på modet mellan 1815 och 1830
• Adelaideformen för att hedra kung William IV:s hustru
• Sutherland-formen populär mellan 1830 och 1840

Tekopp ovan hittar ni HÄR

Tekoppens handtag

Handtagen avslöjar koppens ålder och dess tillverkare. Vanliga handtag inkluderar det fyrkantiga handtaget, det ovala ringhandtaget, öronhandtaget, Etrusc-handtagen, det gamla engelska handtaget och det njurformade handtaget. Andra inkluderar det inre spårhandtaget, det skårade öglehandtaget och nyp.

Hur håller du en tekopp på rätt sätt?

Enligt engelsk tekoppsetikett är det bästa sättet att hålla din tekopp genom att föra en eller två fingrar genom handtaget. Medan du gör det, använd tummen för att ge balans över handtaget. De återstående sökarna ska förbli krökta under handtaget.

Att välja rätt tekopp

Efter att teet har tillagats påverkar allt det kommer i kontakt med dess kvalitet och smak. Av denna anledning förtjänar varje teservering en perfekt tekopp. Här är några egenskaper att titta efter när du väljer din kopp:

Porositet

Materialet som används för att göra din kopp ska vara icke-poröst. Sådana material innehåller teets ursprungliga smak och smak, vilket är anledningen till att de är allas favoriter.

Värmelagringskapacitet

Det är viktigt att koppen du väljer har en hög värmehållningsförmåga. På så sätt kommer det inte att tillåta ditt te att svalna snabbare. Tänk också på att koppar med smala kanter håller värmen bättre än de med bredare kanter.

Kemikaliesäkerhet

Dina koppar ska vara fria från kemiska gifter. De ska inte heller tillåta urlakning. Därför är det klokt att hålla sig borta från plastmuggar.

Vad är skillnaden mellan en tekopp och en mugg?

En tekopp rymmer färre mängder vätska jämfört med en mugg. Medan en tekopp vanligtvis rymmer cirka 8floz, rymmer en mugg cirka 8 till 15floz. Dessutom är muggar mer robusta än tekoppar som ofta är känsliga.

Varför inte anordna en mysig Afternoon tea hemma?

Slutsats tekoppar

Om du älskar ditt te kan du bli glad över att upptäcka att det finns flera typer av tekoppsset du inte har utforskat ännu. Om du är en samlare kan du bli ännu mer exalterad. Tekoppar har en rik historia och finns i olika former och storlekar. Vi hoppas att läsningen av den här artikeln har berikat din förståelse för detta mindre omtalade ämne.

Hoppas nästa gång du dricker kaffet nu, att du tänker lite mer medvetet på koppen du dricker ur:)

SHOPPA TRENDIGA TEKANNOR

 1. Riktigt läckra tekoppar från Indiska. Rätt många olika att välja bland. Har några stycken hemma som jag gillar.
  Absolut, te är gott ! Dricker kaffe också.
  Önskar dig en fin tisdagskväll !
  /Marie

 2. Riktigt fina koppar! Vad ska man dricka för löste då? Har fastnat i kaffeträsket men ibland vill jag ha te och då finns bara de där tradiga Lipton i skafferiet ;)

  • Hej Maria :) jag hör ditt dilemma! Det bästa du kan göra är att besöka din lokala tebutik därinne kommer du upptäcka ett helt nytt väldoftande himmelrike. Be att få dofta på alla burkar som lockar och köp sedan ett hg med dig av de du gillar doften på mest. Det finns ett som jag inte kan LEVA utan :) det är grönt te med namnet Goji Havtorn det är bara DIVINE. Det finns lösa teer på ica också en bra är grönt te Paradis. Prova dig fram och köp en tekula så du kan dra teet hemma i koppen sen Tro mig du kommer inte ångra din nya teresa :) OCH ha alltid lite flytande honung eller agavesirap i gröna teer det tar bort det beska och ger teet en helt ny dimension. LOVE

 3. Hej där!
  Indiska levererar mycket fint i vår!
  Jag gillade nr 6 bäst:)
  Har även siktat in mig på ett kuddfodral som skall komma i butik typ slutet på jan eller början på feb. :)
  Ha de fint!
  Kram Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024