Måla på kakel som ett proffs - bästa tips

Måla på kakel som ett proffs – bästa tips

Kan jag måla på kakel? Det är en fråga många har ställt oss genom åren. Svaret är ja det kan man, men man måste ha några saker i åtanke innan man börjar måla kaklet.

Att byta ut kakel ger ett mervärde till ditt hem. Men nytt kakel kan bli dyrt. Kakelsättning är också svår att bemästra och många gör-det-själv-are väljer professionell sättning av plattor. Om det inte räckte, är det mödosamt, rörigt och knappast miljövänligt att riva och kassera gammalt kakel.

Att måla kakel är ett mycket snabbare, billigare och betydligt renare alternativ till hel kakelbyte. Även om målade plattor aldrig kommer att hålla lika länge som nya plattor, är det ett projekt som kan förlänga livslängden på plattan och återställa den till ett nästan nytt utseende.

Måla på kakel steg för steg

Förberedelser Innan du börjar måla

Att förstå huvudtyperna av primer och kakelfärg kan hjälpa dig att välja den som är bäst för ditt projekt.

Bonding Primer

För att måla kakel, använd en primer med “bonding” i dess namn. Undvik betong, murverk eller metallgrunder. Limgrunder bildar en vidhäftande länk mellan plattan och färgen med speciella hartser som inte finns i universalgrundfärger. Den bindande primern kommer att mildra skalning, flagning och flisning.

Val av kakelfärg

Vilken färg fäster på kakel? Ni måste välja en våtrumsfärg och inte vanlig väggfärg.

Endelad epoxifärg: Endelad epoxifärg är lätt att arbeta med eftersom flera skikt inte behövs. Enfärgade epoxier är lufthärdade produkter. Däremot härdar epoxi i flera steg genom en kemisk process. Vissa endelade epoxier finns i sprayburkform.

Tvådelad epoxifärg: Efter att en komponent har blandats med en andra komponent borstas eller rullas den resulterande substansen på plattan. Det är vanligtvis lättare att hitta tvådelade epoxier, så det finns fler valmöjligheter.

Tvåprocessfärg: Denna typ av kakelfärg kräver två separata steg. Först applicerar du ett bindemedel. För det andra applicerar du topplacket. Kakelfärg med två processer är seg och håller länge.

Detta behöver ni:

Utrustning / Verktyg

  • Målarrulle och lock
    Målarbricka och liner
    Penslar
    Tack tyg
    Orbital slipmaskin
    Sandpapper
    Spackel
    Ren hink
    Skursvamp
    Latex- eller latexersättningshandskar
    Ögon-, hörsel- och andningsskydd

Material

  • Kakelfärg
    Bonding primer
    Klarlack av polyuretan
    TSP eller TSP-ersättningsrengörare
    Målningsbar caulk
    Vattentät spacklingpasta av exteriörkvalitet
    Kakelfog
    Målartejp
    Plåtplast

Instruktioner – måla kakel

1. Rengör kakel noga

Fyll hinken med varmt vatten och lägg till TSP i hinken. Torka av plattan med handskar för att ta bort så mycket av smutsen du kan. Börja på toppen och arbeta nedåt, byt ofta ut hinken med varmt vatten och TSP. Skölj plattan med rent vatten och låt den torka.

Vad är TSP?

Trinatriumfosfat, känt som TSP, är ett luktfritt torrt pulver. När det blandas med vatten blir det ett mycket effektivt rengöringsmedel för att skära igenom fett och smuts. I vissa områden är TSP förbjudet. Om så är fallet för ditt område, leta efter fosfatfria substitut.

2. Reparera kakelplattor

Tunna sprickor och små nagg på kakelytan kan repareras med fogmassa. Medan du bär handskar, applicera en liten mängd caulk på sprickan eller chipet och torka av det i nivå med fingret.

Större defekter kan fyllas i med vattentät spackle av exteriörkvalitet. Som med fogmassan, applicera en liten mängd på sprickan eller chipet. Använd spackeln för att torka bort överskottet och föra ner fyllmedlet till kakelytan.

3. Reparera trasiga fogar

Eftersom att måla kakel betyder att man målar över fogmassan måste den vara i gott skick. För små fläckreparationer, använd kakelbruk som säljs i rör. Applicera injekteringsbruket med ett handskar och torka sedan bort. För mer omfattande injekteringsbruk, ta bort injekteringsbruket och ersätt det med nytt injekteringsbruk.

4. Slipa ytan (va försiktig här)

Medan du bär ögon-, hörsel- och andningsskydd, använd en handhållen orbitalslipmaskin utrustad med sandpapper i kornintervallet #100 till #150. Slipa inte ner till kakelkroppen (delen under glaset). Skrapa istället upp glasyren.

5. Rengör kakelplattor med tygduk

Rengör plattan med vatten. Efter att plattan har torkat, rengör en gång till med en häftduk. Hårt tryck på häftduken kommer att bädda in bivax på kakelytan, vilket kräver ytterligare en omgång av slipning. Håll trycket lätt.

6. Skydda icke-målningsbara områden

Använd målartejp och plastark för att skydda områden som inte kommer att målas.

Kan man måla kaklet i duschen?

Ja det går! Det är säkert att måla kaklet i badrummet så länge du utför ett noggrant förarbete samt ser till att använda våtrumsanpassade produkter. Se till att maskera fogarna för att undvika att stänga in fukt när du målar kakelplattorna.

7. Applicera Primer

Häll en liten mängd bonding primer i en fodrad färgbricka. Doppa färgrullen i primern och rulla sedan ut överskottet på brickan tills rullen är nästan torr. Rulla primern på plattan, var noga med att inte trycka för hårt på rullen. Applicera endast ett tunt lager för att undvika dropp.

Efter att primern har torkat, applicera ett andra tunt lager primer.

8. Måla kaklet noga

Lägg en ny liner i färgbrickan. Tillsätt endast en liten mängd färg till brickbehållaren och rulla sedan ut rullen tills den nästan är torr. Rulla kakelytan med ett lager färg. Fyll i och bättra på kanterna med en pensel.

9. Ta inte för mycket färg

Undvik att överbelasta din roller eller pensel med färg, eftersom för mycket färg kommer att droppa och kan lämna fula märken på din slutliga yta.

Låt färgen härda och applicera sedan ett andra skikt. Om två lager inte räcker kan du lägga till ett tredje lager efter att det andra lagret har torkat.

10. Applicera försegling

När färgen har härdat helt, applicera två lager polyuretanförseglare för att skydda färgbeläggningarna.

Foto: Bygg.se

Sammanfattning – måla på kakel

Att måla kakel skiljer sig från många andra målningsprojekt eftersom kakelytor inte tar färg bra. Kakelytor är ofta glaserade till en hög glans för att stöta bort praktiskt taget allt – smuts, fläckar, damm, olja och ja, färg. Nyckeln till att måla kakel är att ge ytan tand – en informell term för matthet eller brist på glans.

Välj den bästa ytan: Målning av kakel fungerar bäst på vertikala ytor som torra eller fuktsvaga väggar eller backsplash. Det fungerar också bra på horisontella ytor med låg slagkraft, som utvalda bänkskivor.

Rengör plattan: Eftersom kakel är en skyddande yta kan åratal av smuts och smuts vara svårt att ta bort. Ta dig tid att noggrant rengöra alla delar av plattan, särskilt fogarna.

Putsa plattan: Blanka ytor tappar färgen lättare. Slipning av kakelytan skapar en matt yta – tand – för att färgen ska fästa bättre och längre. Kakel kommer aldrig att ha samma porositet som trä. Men att slipa bort glansen exponerar en del av porerna under kakelglaset.

Primer för hållbarhet: Även om användningen av primer kan diskuteras med andra ytor, är det obligatoriskt med svåra ytor som kakel. Använd alltid primer och se till att det är en bindningsprimer.
Använd endast kakelfärg: Akryl-latex invändig eller exteriör husfärg bör inte användas vid målning av kakel. För bättre resultat och maximal hållbarhet, använd epoxifärg eller färg betecknad som kakelfärg.

Lycka till!

 

 

  1. Vilken fin guide! Gillar både tavelväggar och din fina sida här! Trevlig helg /Hanna

  2. Great ins[piration here. Choosing the right frames and position on the walls makes all the difference. I especially like the last image…..the sofa, cushions and frames look amazing together.
    http://missbbobochic.blogspot.co.uk/

  3. love that picture frames,very nice
    I posted a new article, I’d love to know your opinion
    would you like to pass from my blog?
    tr3ndygirl.com
    kiss

  4. Snyggt!
    Bra tips det tackar jag för :)

    Ha de så gott!
    Marie

  5. I love picture walls, I did this with my oldest, it was her throughout the years… I feel a bit disappointed in myself that I haven’t done this with my youngest… My oldest loved it, I think when I move, I will put up a wall of my youngest so that she can see her growth through the years too :)

  6. Åh så härligt inspirerande!
    Tavelramar ska strax inhandlas till mitt hem =)

    Ha det gott!
    Catta

  7. Snyggt och inspirerande inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024