fbpx

Takstolar – all fakta och tips ni bör ha

Vad menas med en takstol? Takstolar är den vanligaste strukturen för att stödja taket på en fastighet. Det finns många varianter av takstolar. Det enklaste taket består av 2 lutande takstolbalkar, som är anslutna från botten till en annan balk. Takstolen har en abnorm inverkan på ett husbygge och därför ska det alltid utföras av fackman på ett professionellt vis.

LÄS MER: Ytterdörrar bäst i test 2023

I denna artikel går vi igenom det mesta inom takstol bygge och vad man ska och inte ska göra!

Får man bygga takstolar själv?

Om du ska bygga hus, kan man då bygga takstolarna själv? Det är en fråga varje husbyggare måste ställas inför och som med många saker handlar det om balans. Att bygga egna stolar är ingen stor sak för en hantverkare, men frågan är om det fortfarande är värt det? Visst kan man tjäna pengar på att bygga takstolarna själv, men det  är en ganska liten summa som i många fall är helt försumbar.

Ser man lite längre och bredare på saken handlar det om vikten av korrekta, stabila stammar, som ger hela takkonstruktionen längre livslängd. Takstolarna bygger upp hela byggnaden och minsta tillverkningsfel kan därför leda till förödande konsekvenser, med ett instabilt tak som i värsta fall rasar på grund av exempelvis snötyngden.

Fakta om olika takstolar varianter

Står du inför en nybyggnation är det en bra idé att studera och lära sig hur en takstol fungerar. Då får ni ett bygge som håller sig på både på kort och lång sikt. Eftersom det finns olika typer av takstolar, med olika funktioner måste denna beskrivning delas upp i olika delar. Enkelt uttryckt beror förekomsten av olika typer av takstolar dels på skillnader i öppningar (avstånd mellan ytterväggar) och dels på historiska förhållanden.

Äldre timmerhus hade inga takstolar, men taket stöddes av längsgående åsar, som vilade på mellanväggar av tvärstockar. Takstolar var reserverade för adelsbyggnader.

Traditionella takstolar: Hit räknas t.ex. Svensk takstol och olika versioner av ramstol. Dessa typer av takstolar är vanliga i 11/2-våningshus eftersom de drar nytta av vindsutrymmet. Den svenska takstolen var vanlig före 1950.

Idag används begreppet överstomme även för hög sockel och understomme för golvbjälkar, samma begrepp används för takstolar. Det kan dock bli något missvisande. Ur lastsynpunkt kan högbenet/överramen ses som en böjd balk med fyra stöd, en kam, en hanbalk, ett stödben och en hammarstång. Detta gör att det höga benet kan göras med mindre dimensioner än om det endast skulle stödjas med domkraft och hammare. Det höga benets dimensioner påverkas huvudsakligen av följande faktorer: spännvidd, taklutning och snölast och takets egenvikt. Takets lutning har stor betydelse, dels för att den avgör hur stor del av takbelastningen som kommer att påverka nocken nedåt, dels för hur snölasten sänks.

Takstol beräkning – snö

En taklutning mellan 30° och 60° minskar successivt snöbelastningen. Snölaster över 60° beräknas vanligtvis inte. Värdet av snölasten på marken kan ses på kartan på byggföretagets hemsida. Snöbelastningen varierar från 1-5,5 kN/m² (ca 100-550 kg/m²) beroende på i vilket land du bor. Lägst värde på Skånes västkust, högst i Norrlandsfjällen. Förutom att stödja det höga benet är hanbalkens huvudsakliga funktion att förhindra att de övre kanterna på det höga benets ytterväggar trycker ut. Syftet med stödbenen är att stödja de höga benen och hjälpa till att sänka takbelastningen genom golvbjälklaget/basen.

Foto tass.se

Fackverk takstol

En fackverk takstol består av pinnar anslutna tre gånger i en triangel. Detta är en mycket gammal konstruktionsprincip som har sitt ursprung i romartiden. Det finns många olika mönster för att bygga en spaljé. En vanlig takstol modell kallas W-fackverk.

Fackverk takstolar har ett antal typiska egenskaper. De kan byggas av ganska tunt trä och tål relativt stora springor och kräver inget stöd i form av ett skott i mitten. En fackverk är ett enda konstruktionselement som normalt inte kan demonteras. Det innebär tydliga begränsningar för möjligheterna att rekonstruera en sådan takkonstruktion. Takstolar blev vanliga vid byggandet av småhus i Sverige på 1970-talet (bostadshus) och förblev så. Träiden har måtttabeller för olika backar, öppningar och snöområden på W takstolar.

FAQ

Vad är skillnaden mellan Takås och takstol?

Takstolarna är till för att bära upp taket och takåsen för att det ska bli ordentligt med plats.

Vad består en takstol av?
Fackverkstakstol. Fackverk utförs av konstruktionsvirke eller limträ och i vissa fall i kombination med dragstag av stål. De tillverkas ofta industriellt.
Hur mycket tål takstolar?
Dimensionerande belastning för en takbalk eller takstol beror bland annat på hur tätt takbalkarna eller takstolarna är placerade och på byggnadens geografiska och topografiska läge.

Slutsummering

Vi hoppas att denna takstolfakta har gjort att det ljusnat en aning inom ämnet för er. Och vi rekommenderar ingen att bygga takstolar själv, då det helt enkelt kan ha framtida negativa konsekvenser. Vissa saker inom bygge är bättre att lämna till fackman, hur bra man än må vara på DIY-bygge!

Lycka till!

 

Foto längst upp: xlbyggstenvalls.se

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis