fbpx

Välj rätt taklampa till sovrum – 6 bästa tips

Letar ni rätt taklampa till sovrum? Du vill säkert ha sänglampor vid sängen för läsning och kanske också lampor i fönstret. Men den lampa som är kungen i sovrumsrbelysningen är helt klart taklampan i sovrummet. Rätt belysning i sovrummet gör otroligt mycket för hela sovrumsinredningen och hur den ser ut.

LÄS MER: Möbler vardagsrum – bästa tips nånsin

Du kan såklart köpa första bästa taklampa, men som med allt annat är det bättre att läsa på, jämföra och ta ett genomtänkt beslut. Det tänkte vi hjälpa dig med i den här artikeln. Här är våra bästa tips för val av taklampa till sovrum!

Taklampa till sovrum – 6 tips

Ni hittar sovrumslampan ovan HÄR

Lampan ovan är i särklass snygg, eller hur?

Ni hittar ursnygg sovrumslampa ovan HÄR

En plafond är ett perfekt val för taklampa till sovrum!

Ni hittar lampa ovan HÄR

Plafondlampor tar liten plats

En plafondlampa, eller takplafond med ett annat namn, monteras mot taket och har ofta en ganska begränsad höjd. Med andra ord tar den inte särskilt mycket plats. En sådan modell kan vara perfekt för dig som har lågt i tak eller bara vill ha lite mer rymd i sovrummet.

Naturligtvis finns det många olika utformningar att välja mellan. En plafond kan vara mer eller mindre platt nedtill, men den kan också ha kupor, skärmar i veckade mönster och mycket mer. Titta gärna mer noggrant på utbudet av takplafonder. Här finns mer än vad man kan tro.

Kan jag välja en vardagsrumslampa till sovrummet?

Ofta är det ingen större skillnad mellan lampor som marknadsförs som sovrums- respektive vardagsrumslampor. Om du hittar en modell för vardagsrummet, till exempel en hänglampa eller plafond, som du tänker kan passa utmärkt i sovrummet så är det fritt fram!

Ni hittar riktbara spotlights ovan HÄR

Spotlights för riktat ljus

En spotlight koncentrerar ljuset mot en viss riktning. Det kan du använda för att anpassa ljuset i sovrummet som helhet. Typfallet är belysning av väggar och tavlor. Du kan också använda riktningsbara spotlights för att skapa olika ljusmiljöer i sovrummet om ni är två som delar sovrum.

Du har många varianter av spotlight-taklampor att välja mellan. Den mest klassiska består av en stomme med tre spotlights tätt intill varandra som kan riktas individuellt. En annan variant är lampor där spottarna sitter i linje. Vad som är bäst är väl en smaksak, men det är klart att sistnämnda främst gör sig bäst i större rum.

Vilket material är bäst för en taklampa?

Valet av material beror framför allt på inredningsstil och smak. Samtidigt är olika material olika enkla att rengöra. Till exempel har lampor med skärmar i textil eller papper en tendens att dra åt sig mer damm, särskilt om de är veckade.

Ursnygg trendig lampa ovan finns HÄR

LED-paneler för dynamiskt ljus

LED-paneler är en sorts belysning som verkligen är på frammarsch. Det är inte svårt att se varför. En LED-panel är nämligen mer än bara belysning. Den kan lysa i olika färger och i alla tänkbara nyanser. Den ger också en jämn spridning av ljuset för att minska graden av bländning.

En LED-panel är i princip helt platt. Den tar alltså minimalt med plats som taklampa (eller som vägglampa). I webbhandeln kan du idag normalt hitta fyrkantiga modeller (till exempel 60 x 60 cm) och avlånga modeller (till exempel 120 x 30 cm).

Egenskaper hos LED-paneler:

  • Dimbara
  • Kräver strömförsörjning
  • Styrs med smartphone
  • Strömsnål användning
  • Lång livslängd
  • Mindre bländning

Undvik för stora lampor

Oavsett vilken typ av taklampa för ditt sovrum som du väljer så måste vi tipsa om att du ska vara noga när du väljer storlek. En alltför stor taklampa kommer att ta upp mycket plats och det kan göra att rummet känns trångt. Det är normalt inte en känsla man vill uppleva i sovrummet.

Frågan är då hur du kan tänka kring storleken. Ett tips är att utgå från sängens storlek. Om lampan (eller dess mått) tar upp mer än en fjärdedel av längden och/eller en tredjedel av sängens bredd, ja då är den förmodligen för stor.

Är det egentligen viktigt hur belysningen fungerar i sovrummet?

Det är viktigt! Du spenderar en hel del tid i sovrummet varje dag. Förutom att du självklart sover där kanske du läser, tittar på TV, lyssnar på musik eller bara vilar. Med rätt belysning kan du maximera hur du använder ditt sovrum.

Inredningsstil och material

När du ska välja taklampa till sovrummet ska du självklart tänka till kring designen. Det handlar om material, färger, former och hur designen passar in i din inredning i övrigt. Om du har ett minimalistiskt sovrum kanske en diskret och platt plafond kan vara det bästa valet. Om ditt sovrum istället har en rustik stil kanske en ramp med spotlights i bronsfärg är optimal.

Och, glöm inte lampsladden! Om enhetlighet är viktigt för dig, så se till att använda en sladd som matchar lampan och inredningen i övrigt. Det är kanske det minst viktiga tipset här i vår artikel, men det bör inte glömmas bort!

Svart takplafond ovan HÄR

Bonustips: Använd dimmer

Oavsett vilken taklampa du väljer gör du klokt i att installera dimmer. Här finns två alternativ. Du kan installera en dimmer i själva elsystemet eller använda lampor med inbyggd dimmer. OBS! För det första alternativet krävs att du anlitar behörig fackman.

Med en dimmer kan du med enkla grepp anpassa ljuset i sovrummet precis som du vill ha det. Med uppkopplade lampor kan du också använda timer för att till exempel automatiskt dämpa ljusstyrkan på kvällen.

Sammanfattning – taklampa till sovrum

Du har många alternativ att undersöka om du är på jakt efter en ny taklampa till ditt sovrum. Din smak och dina preferenser kring inredning bör vara i centrum, men gå gärna igenom våra tips både en och två gånger för att få extra inspel till ditt beslut. Den bästa lampan för dig är den som ger dig den bästa kombinationen av form och funktion!

OUTLET REA SHOP

Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Soffadirekt
27954395
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Soffadirekt
12953495 - 63 %

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis