Så planerar och bygger ni en swimmingpool

Så planerar och bygger ni en swimmingpool

Innehållsförteckning

output

En swimmingpool på tomten är en dröm för många. Den ger möjligheter till härlig avkoppling och även friskvård och träning. Poolen blir också naturligt en plats för umgänge med familj och vänner.

LÄS MER: Ytterdörrar bäst i test – Dessa dörrar gäller

Drömmer du om en swimmingpool? Du kan ha en färdig pool på tomten inom 2–3 månader. Här får du tips på hur du kan planera och bygga en swimmingpool.

1. Gör en ordentlig budget

Det är kanske tråkigt att börja listan med ekonomi, men du kan med fördel börja med att sätta en budget för hela prislappen. Hur mycket är du villig att betala? Utifrån den siffran blir det enklare att planera och välja bland alternativ.

När du sedan tittar på varje del i planeringen, försök att uppskatta alla kostnader så exakt som möjligt. Här är inte läge att göra glädjekalkyler!

Det handlar inte bara om kostnaderna för själva poolen. Vad kostar eventuellt markarbete och vad kostar det att bygga eventuellt poolområde? Vad kostar det att rengöra och värma upp vattnet månad efter månad?

2. Planera din swimmingpool i detalj

Det första steget till färdig pool är en ordentlig planering. Det handlar inte bara om storleken – planeringsfasen är betydligt större än så. När du planerar för din swimmingpool kan du utgå från följande tre punkter.

Formen

Ska den vara klassiskt rektangulär, oval eller kanske helt rund? Bra att veta är att en rektangulär modell är mest praktisk. En sådan form är också billigast.

Storleken

Ju större pool, desto större kostnader för byggnation och drift. Samtidigt kan en mindre modell upplevas som trång. Standardmåttet för en pool i Sverige är 4 x 8 meter. Det ger ganska gott om utrymme för flera personer.

Placeringen

Du kan i princip placera din pool var som helst på din tomt. Det finns dock platser som är bättre respektive sämre än andra. Tänk över placeringen noga!

Det finns några grundregler att tänka på, nämligen:

  • Poolen bör ligga i söderläge
  • Du ska kunna ha uppsikt över den från huset
  • Det ska finnas plats runt om poolen för soldäck med mera
  • Den bör vara skyddad från insyn

3. Planera poolområdet

En pool gör sig bäst i ett poolområde. Ett sådant kan bestå av delar som exempelvis altan, soldäck, bubbelbad, matplats, grillplats och etager med växter. Vad du kan få plats med beror naturligtvis på hur stor tomten är och hur den ser ut.

Det är självklart optimalt om du planerar hela eller åtminstone lite större delar av området på en gång. Det gäller bara att dina planer ryms i din budget.

4. Planera för teknik och kemi

Att sköta en pool är lite av en vetenskap. Samtidigt är det en vetenskap som alla poolägare måste behärska. När poolen står i marken måste den skötas om på rätt sätt.

När du planerar, fundera då kring vilken reningsmetod du ska ha. Fundera också på hur du ska placera filter, pump och värmepump. Kort sagt: Ta reda på hur du ska sköta om poolen på bästa sätt och planera för det.

5. Bygg själv eller anlita entreprenör?

När det är dags att bygga poolen har du två alternativ. Du kan bygga den själv och du kan anlita en byggherre. Det första alternativet är självklart billigare. Det är samtidigt mer krävande.

Att anlita en byggherre är en smidig lösning eftersom denne i princip kan ordna med allt kring markarbete, byggnation och installation. Denna service kommer dock med en prislapp.

rund swimmingpool

6. Tänk på säkerheten!

Oavsett hur din pool kommer att se ut måste du alltid se till att den är barnsäker. Det gör du på två sätt, nämligen genom att:

  • Förse poolen med täcke eller tak som man kan gå på
  • Bygga ett staket kring poolen/poolområdet (minst 90 cm högt)

Kan jag bygga pool utan bygglov?

Vanligtvis krävs inget bygglov för själva poolen. För tak, plank och altan omkring den kan dock bygglov krävas. Kontakta byggnadsnämnden innan du börjar planera och bygga.

Vad kostar driften av en pool per månad?

Det är i huvudsak uppvärmningen av vattnet som kostar. Om du har en swimmingpool på omkring 30 kvadratmeter får du räkna med en uppvärmningskostnad på omkring 1000 kr per månad (vid 1 kr/kWh).

Summering

I den här artikeln har vi listat några av de viktigaste sakerna som du bör tänka på när du planerar för drömpoolen. Förhoppningsvis kan du hitta nyttig information bland våra punkter. Ju bättre du planerar poolbygget, desto bättre blir slutresultatet.

Vi tipsar även om Svenska Poolfabriken som har pooler i olika storlekar och prisklasser. Denna poolbutik har även allt annat som krävs för att bygga och underhålla en pool. Som poolskydd, pooluppvärmning, rengöring osv.

 

Interlinked

 

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Maria Ljungström
    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Kontakta oss

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024