Sveriges Corona strategi bra eller katastrof?

(Innehåller annonslänkar)

I skuggan av det horribla beteendet av folk som gick ut i helgen, trots nya restriktioner och mass shoppade loss på Black Friday, kommer detta inlägg!

LÄS MER: BÄSTA JULKLAPPSTIPS 2020 – KLAPPAR ALLA VILL HA

Glöm Ikea och Abba! Det som satt Sverige ännu mer på den utländska kartan är nu den omtalade Corona strategin. Medan andra länder kör strikt lockdown och facemask, så kör Sverige en relax öppen strategi. Många tycker Sveriges sätt att hantera Corna smittan ät vansinnig. Andra tycker vår strategi är smart och genomtänkt. Den stora frågan som alla frågar sig är, varför kan Sverige köra denna strategi när andra länder inte kan det? Här har jag nu grävt fram all info möjlig om Sveriges ökända Corona strategi och hur den kan fungera här men inte i resten av världen.

Sveriges Corona strategi

Man tror inte att det är sant! Detta är Nordstan på Black Friday, och resten av världen är i lockdown.

Därför kör Sverige ingen lockdown

Ingen lockdown har gjort det möjligt för Sveriges ekonomi att stå kvar, när andra länder faller. Beslutet måste även sättas i perspektiv till hur Sverige socialiserar. Verkligheten är att svenskar inte umgås så mycket och ofta som i utlandet och Europa. Jämfört med medelhavsländer som Spanien eller Grekland de deltar Sverige i mycket mindre sociala aktiviteter.

Sverige är det tredje största landet i Europa med en befolkning på drygt 10 miljoner. Det står
som ett av de Europeiska länderna med lägre befolkningstäthet och det finns det i genomsnitt 22
Svenskar per kvadratkilometer. Detta är en av anledningarna till att viruset inte sprids så hårt i Sverige som
i andra länder. Om vi jämför Sverige med övriga Europeiska länder, med ett liknande antal
invånare kan vi enkelt dra slutsatsen att den låga befolkningstätheten är den viktigaste orsaken bakom
den kända Svenska strategin. Portugal, Grekland och Tjeckien har drygt 10 miljoner människor, men
deras befolkningstäthet är mycket högre än Sverige, 112, 82 respektive 135.

SHOPPING FAVORITER

Detta har lett till den annorlunda stil som Sverige använt för att bekämpa pandemin. I teorin har länder med en högre befolkningstäthet ett högre antal Covid-19 fall, eftersom människor tenderar att vara närmare varandra och interagera oftare. En annan slående sak om den svenska metoden är avsaknaden av obligatorisk användning av ansiktsmask. När man använder en ansiktsmask i Sverige beter sig människor ofta som att du antingen är Corona smittad, eller att du kom från en annan planet och parkerade ditt
rymdskepp i närheten. Om munskydd ska användas eller inte är en stor fråga. Vissa säger det beror på vilka munskydd man använder, att de i tyg tex är värdelösa då virus går igenom. Eftersom myndigheter inte har krav på munskydd i Sverige är det helt upp till var och en att ta sitt ansvar.

Det faktum att folk i Sverige inte bär ansiktsmasker har gjort det möjligt för de flesta Svenskar att bygga upp en immunförsvar mot Corona (tror man). Samtidigt som det tillåter landets ekonomi att vara mindre påverkade än deras europeiska motsvarigheter. Analysera ekonomiska data från andra europeiska länder från andra kvartalet kan vi se det Sverige trots att ha minskat sin BNP och upplevt en ökning av arbetslösheten har det lyckades göra mycket bättre än de flesta av sina europeiska motsvarigheter.

Sverige singel landet

Verkligheten är att svenska hushåll skiljer sig helt från andra europeiska länder i boendeform. Det genomsnittliga svenska hushållet har 1,8 personer, jämfört med ett EU-genomsnitt på 2,3. Hälften av alla Svenskar bor ensamma. Sverige är det Europeiska land där antalet individer per hushållet är det lägsta. Myndigheterna kan förvänta sig lägre infektionsnivåer med tanke på att majoriteten av svenska hushåll består av ensamstående. Detta jämfört med andra länder med högre antal individer per hushåll, eftersom flera generationer bor tillsammans. Detta ger Sverige även en stor fördel när man försöker stoppa virusets spridning.

Det är uppenbart att Sverige var ett av de minst drabbade länderna i Europa. Ingen lockdown
tillät företag att fortsätta arbeta och höll människor i arbete som förbättrade ekonomin. Nyligen med vintern runt hörnet och influensasäsongen som påverkar generalen befolkning. Sverige har därmed tagit en ny uppsättning strängare regler. Flockimmuniteten var inte helt bra men i allmänhet presenterar Sverige fortfarande lägre fall än det genomsnittliga smittoantalet från andra Europeiska länder.

Antalet totala infektioner är fortfarande lägre än jämförbara länder med liknande befolkning
tal. Den senaste 14-dagarsrapporten visar att jämfört med andra Europeiska länder, trots ingen lockdown och ingen ansiktsmasker är antalet Covid19 smittade fall fortfarande relativt lågt.

Corona strategin sammanfattat

Bakom Corona siffrorna finns en historia och i den här berättelsen var Sveriges strategi kanske den inte är så dålig som vissa kunde förvänta sig i början av pandemin. Och det förklaras delvis av att olika sociala dynamiker i Sverige är helt annorlunda än andra Europeiska länder. Med tanke på de speciella egenskaperna hos dess befolkning har Svenska myndigheter försökt utforma mest framgångsrika strategin. När man jämför de olika tillvägagångssätten hade vissa länder vad gäller pandemin är det viktigt att förstå dess specifika egenskaper befolkning. Detta är vad Svenska myndigheter har gjort, då de insåg att deras befolkning var bra
fördelat över hela landet och att de flesta hushåll var människor som bodde ensamma. Baserat på dessa data bestämde de sig för att inte ha lockdown, då denna öppna strategi var den som passar Sverige bättre. Trots den senaste tidens ökande fall har landet kunnat hantera virusets spridning och de ekonomiska effekterna av pandemin på ett bra sätt. Vi kommer att se framåt om strategin kommer att bestå, eller om strängare regler
måste användas för att stoppa virusets spridning en gång för alla.

Personlig notis

På Black Friday REAn struntade alla folk ute i butikerna i regler om att hålla avstånd och många blev arga över Stockholmarnas nonchalanta betende. Man talar om flockimmuntitet, men nu har ju flera drabbats av Corona flera gånger, så frågan är om den ens fungerar. Jag anser att alla ska ta sitt induviduella ansvar i detta och stanna hemma just nu när det är som värst. Själv använder jag facemask i alla kollektiva områden, både för mig själv men även för andra. Att ge sig ut och REA shoppa när stadsministern nyss sagt vi inte ska ha stora folksamlingar är bortom idioti, tänk på sjukvården om ni inte tänker på andra. Det funkar ju inte att 100 pers håller avstånd och stannar hemma, om resten av landet springer och shoppar & festar. Vi måste ALLA samarbeta i detta för att få ner smittan en gång för alla.

Vi lever annars i ett stort frågetecken om framtiden när det kommer till Corona pandemin. Men en sak är klar Sverige har alltid gått sin egen väg och så även denna gång. Frågan kvarstår om det är att gå framåt eller rakt åt pipsvängen!

Stay at home and shop online!

LOVE M

INREDNINGSVIS KÖPTIPS

Homeroom
1 076 SEK1 195 SEK
Homeroom
5 099 SEK5 999 SEK -15%
Homeroom
1 439 SEK1 799 SEK
Homeroom
4 499 SEK5 999 SEK -25%
Newport
4 700 SEK
Ellos
1 199 SEK1 499 SEK -20%
Soffadirekt
5995 SEK10 575 SEK
Soffadirekt
3995 SEK4995 SEK
Soffadirekt
8995 SEK11995 SEK
Soffadirekt
10495 SEK15995 SEK
Soffadirekt
10495 SEK15995 SEK

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 465 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis