Så här inför sommaren fester vill jag bjuda er på en svensk klassiker, flädersaft.
FLÄDERSAFT
För er utomlands som aldrig druckit den säger jag bara NI MÅSTE prova den någon gång. Fläder är en buske med stora vackra vita blomklasar, det är de blomster man plockar när man ska göra flädersaft. Saften i sig är enkel att göra och gudomlig att smaka. Jag minns när jag bodde på landet, så fanns det ett öde hus bakom en skog och dit gick jag varje sommar för att plocka fläder.
Här följer det bästa receptet på flädersaft NÅNSIN :)
Flädersaft recept
Ingredienser
- 40-50 klasar fläderblommor
- 3-4 stora citroner
- 2 liter vatten
- 2 kg strösocker
- 30 g citronsyra
Tillagning
- Plocka fläderblommorna.
- Lägg de nyplockade blomklasarna i ett kärl stort nog att rymma minst sju liter.
- Borsta citronerna noga under varmt vatten och skiva dem tunnt. Lägg dem i kärlet tillsammans med fläderblommorna.
- Koka upp vatten och rör ner socker och citronsyra. Häll den heta vätskan över fläderblommorna och citronerna. Täck kärlet med lock.
- Låt saften stå svalt i 3-4 dagar.
- Sila saften och häll upp den i ursköljda plastflaskor eller plastlådor med lock. Förvara saften i frysen.
- Drick och njuuuuttttt :)
Jag är priviligerad som har så fina barndomsminnen från landet och jag är även glad att bo i ett rent land med så vacker natur. Om sommaren i Sverige bjuder naturen på otaliga läckerheter att skörda. Jordgubbar, hallon, blåbär, fläder och massor av grönsaker. Så gå ut och botanisera i härligheten, fyll frysen för kalla mörka dagar och njut av flädersaft och sommaren, här och nu :)
LOVE M
Flädersaft special
ps. Bonus gästvideo av Sofia B om hur man gör flädersaft:
http://www.youtube.com/watch?v=Yge2U_UK20s
18 Comments
Lilli
tisdag, juni 19, 2012 at 12:34it must be very fresh and good for summer, thanks for sharing dear! kisses and have a nice day!
Pamela
tisdag, juni 19, 2012 at 13:28This drink seems refreshing. A toast to you for this refreshing post!
inner-outerbeauty.com
tisdag, juni 19, 2012 at 17:09Tack för tipset, älskar flädersaft! Kram Caroline
Eva
tisdag, juni 19, 2012 at 17:12TUSEN TACK för tipset!
Flädersaft är absolut den godaste saften!!!
Kul att hitta hit till dig :)
Kram Eva
Milla
tisdag, juni 19, 2012 at 19:21Åh, vad det är roligt då det dyker upp en ny person i kommentarsfältet. Styrsö har jag tillbringat många somrar på då min faster o farbror fortfarande bodde där. Den ön kommer alltid att ha ett eget rum i mitt hjärta :)
Ser att jag får ta mig tid efter midsommar för att kika runt här hos dig.
Ha det gott och ha en fin midsommarhelg!
Milla
Laura
tisdag, juni 19, 2012 at 19:24That is such a unique recipe you have there! I so so so want to try it just for the experience! Writing it down in my notebook now!
Lotta
tisdag, juni 19, 2012 at 19:47Hej och tack för din kommentar, kul att du gillar min blogg, jag har F.B men länkar sällan dit så vill du följa den är det lättast att ansluta sig som följare.
Du har också en väldigt fin blogg.
Ha en fin kväll.
Lotta
Janice
onsdag, juni 20, 2012 at 05:32thanks for sharing! i’m a fan for drinks!
thanks for visiting my blog and left me a comment!
the STYLE Fringe BLOG
http://the-stylefringe.blogspot.com
Thelma Louise
onsdag, juni 20, 2012 at 08:57Hei. og takk for hyggelig kommentar hos meg.:) og nei, verken twitter eller facebook.:)
Flott blogg du har.:) flotte bilder og fin variasjon.:)
Ha en kos dag..)
KLem
Girl in Oslo
onsdag, juni 20, 2012 at 11:27Maybe i aught to try that :)
Have a great day
Beauty Follower
onsdag, juni 20, 2012 at 11:34Follow you via Bloglovin’
Brynn {chartreuse & a twist}
onsdag, juni 20, 2012 at 17:14Hello! So nice to meet you :) Thank you for the lovely comment on my blog! Your is beautiful! I love the images, though I will need to translate the words into english ;) I followed you on twitter…you can find/follow me there if you would like :) XO Brynn
Rosine
onsdag, juni 20, 2012 at 20:57♥♥♥
Anna
onsdag, juni 20, 2012 at 21:11Very coo! Would live to try this.
Neda
torsdag, juni 21, 2012 at 01:42Beautiful blog! I could just tell from the ”inspiration” that I would love it. Thanks for visiting mine as well. I don’t have facebook or twitter but hopefully will soon. Have a great day! xx
Nieszka
fredag, juni 22, 2012 at 00:29gorgeous designs! thanks for your comment :) I don’t have a fan page on facebook and still working on twitter, but you can follow via bloglovin or gfc :)
memoriesoftimespast.blogspot.com
Tiaz
onsdag, juni 27, 2012 at 15:18Great recipes. I love the smell of edelflower in spring.
Victoria - Limestone by the Sea
onsdag, juni 27, 2012 at 22:55Det skall jag försöka hinna med i år. Tusen tack för tipset! kram Victoria