Så här inför sommaren fester vill jag bjuda er på en svensk klassiker, flädersaft.

FLÄDERSAFT

För er utomlands som aldrig druckit den säger jag bara NI MÅSTE prova den någon gång. Fläder är en buske med stora vackra vita blomklasar, det är de blomster man plockar när man ska göra flädersaft. Saften i sig är enkel att göra och gudomlig att smaka. Jag minns när jag bodde på landet, så fanns det ett öde hus bakom en skog och dit gick jag varje sommar för att plocka fläder.

Här följer det bästa receptet på flädersaft NÅNSIN :)

Flädersaft recept

Ingredienser

  • 40-50 klasar fläderblommor
  • 3-4 stora citroner
  • 2 liter vatten
  • 2 kg strösocker
  • 30 g citronsyra

Tillagning

  1. Plocka fläderblommorna.
  2. Lägg de nyplockade blomklasarna i ett kärl stort nog att rymma minst sju liter.
  3. Borsta citronerna noga under varmt vatten och skiva dem tunnt. Lägg dem i kärlet tillsammans med fläderblommorna.
  4. Koka upp vatten och rör ner socker och citronsyra. Häll den heta vätskan över fläderblommorna och citronerna. Täck kärlet med lock.
  5. Låt saften stå svalt i 3-4 dagar.
  6. Sila saften och häll upp den i ursköljda plastflaskor eller plastlådor med lock. Förvara saften i frysen.
  7. Drick och njuuuuttttt :)

Jag är priviligerad som har så fina barndomsminnen från landet och jag är även glad att bo i ett rent land med så vacker natur. Om sommaren i Sverige bjuder naturen på otaliga läckerheter att skörda. Jordgubbar, hallon, blåbär, fläder och massor av grönsaker. Så gå ut och botanisera i härligheten, fyll frysen för kalla mörka dagar och njut av flädersaft och sommaren, här och nu :)

LOVE M

Flädersaft special

ps. Bonus gästvideo av Sofia B om hur man gör flädersaft:
http://www.youtube.com/watch?v=Yge2U_UK20s

Författare

Inom inredning älskar jag blandningen av gammalt och nytt, historia gifter sig med nutid, vulgoromantik möter modern stilrenhet. Utöver detta har jag en stor passion för frasiga sidentyger, mörk choklad och långa bad med en doft av lavendel.

18 Comments

  1. it must be very fresh and good for summer, thanks for sharing dear! kisses and have a nice day!

  2. TUSEN TACK för tipset!
    Flädersaft är absolut den godaste saften!!!

    Kul att hitta hit till dig :)

    Kram Eva

  3. Åh, vad det är roligt då det dyker upp en ny person i kommentarsfältet. Styrsö har jag tillbringat många somrar på då min faster o farbror fortfarande bodde där. Den ön kommer alltid att ha ett eget rum i mitt hjärta :)
    Ser att jag får ta mig tid efter midsommar för att kika runt här hos dig.
    Ha det gott och ha en fin midsommarhelg!
    Milla

  4. That is such a unique recipe you have there! I so so so want to try it just for the experience! Writing it down in my notebook now!

  5. Hej och tack för din kommentar, kul att du gillar min blogg, jag har F.B men länkar sällan dit så vill du följa den är det lättast att ansluta sig som följare.
    Du har också en väldigt fin blogg.
    Ha en fin kväll.
    Lotta

  6. Hei. og takk for hyggelig kommentar hos meg.:) og nei, verken twitter eller facebook.:)

    Flott blogg du har.:) flotte bilder og fin variasjon.:)

    Ha en kos dag..)

    KLem

  7. Hello! So nice to meet you :) Thank you for the lovely comment on my blog! Your is beautiful! I love the images, though I will need to translate the words into english ;) I followed you on twitter…you can find/follow me there if you would like :) XO Brynn

  8. Beautiful blog! I could just tell from the ”inspiration” that I would love it. Thanks for visiting mine as well. I don’t have facebook or twitter but hopefully will soon. Have a great day! xx

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.