Maria och jag (Jon) startade Inredningsvis i februari 2012 och sedan dess har jag sett ett stort antal svenska inredningsbloggar. Jag har också lärt mig mer om skandinavisk stil och hur vissa bloggare använder sig av detta som designkoncept för sina bloggar.

Vi har ägnat mycket tid åt design och layout på Inredningsvis för att bloggen ska visa fram sitt bästa Svenska ansikte utåt mot världen. Även om inredningsvis blandar olika inredningsstilar för att passa alla, så har vi alltid ett motto: Keep it clean, keep it simple :)

I det här inlägget ska jag försöka förklara lite om den eftersökta Skandinaviska/Svenska stilen och hur vi har använt oss av dessa element i jobbet med Inredningsvis – denna genomsvenska inredningsblogg som vi båda är mycket stolta över.

Låt oss då börja med den skandinaviska stilen.

Svensk inredningsblogg

bästa svensk inredningsblogg

Svensk inredningsblogg och skandinavisk stil

Enkelt. Funktionellt. Minimalistiskt. Cleant. Klassigt. Subtilt. Dessa ord kännetecknar skandinavisk stil, heminredning, interiör och konst.

Vardagsrummet här på bilden under är ett lysande exempel av typisk svensk stil. Rummet är inte särskilt extravagant utan cleant, enkelt och fräscht. Även den vackra kakelugnen smälter in med väggarna bakom och skriker inte ”jag är vacker” på något sätt eller vis. Den minimalistiska Svenska heminredningen utan plotter och riff-raff ger rummet en lugn och öppen känsla.

På Inredningsvis blogg har vi valt att använda vit, off-white och grå som basfärg. Nyansera i vår layout liknar mycket väggarna i vardagsrummet och ger ett lugnt, öppet och stilrent intryck. Vill du själv satsa på en sann svensk inredningsblogg är detta ett absolut måste.

svensk heminredningsblogg

Svensk heminredning funkar även på bloggar

Den svenska heminredningsstilen visas oftast som en röd tråd i en lägenhet. I lägenheten nedan ser vi ett öppet fritt flöde mellan vardagsrummet, köket och matsalen.

Vi försöker få till den här effekten på Inredningsvis hemsida, vilket även gör det lätt för följare att hitta gamla inlägg.

Hur har vi gjort detta? Vi visar alltid ett första blogginlägg i sin helhet och efterföljande inlägg som utdrag med miniatyrbilder. Men vi använder en tunn linje i ljusgrå mellan inläggen, istället för att bryta flödet med annonser, tjocka svarta linjer eller andra onödiga detaljer.

Detta är vårt sätt att skapa ett fritt flöde på bloggen. Andra har även kopierat detta designkonceptet på deras Svenska heminredningsbloggar.

svensk inredningsblogg

Detaljerna avgör i heminredning, design och på bloggar

Ta en ordentlig titt på köket nedan. Nu föreställa er samma rum utan lampskärmar, antika stolar, och utan retro köksdetaljer. Tråkigt, va?  De här små detaljerna är subtila, men de avgör ändå hela skillnaden här.

Noggrannhet är viktigast för oss i vårt försök att upprätthålla hög kvalité på vår Svensk inredningsblogg. Visst är vackra bilder viktiga, men har ni märkt att alla våra bilder har samma bredd i nästan varje inlägg?  Detta är ingen tillfällighet :) Vi försöker också vara konsekvent i våra rubriker och andra teckensnitt. Detta kan tyckas var oviktiga bagateller, men liksom detaljerna på köksbilden är det små detaljer som gör att bloggen bibehåller den stilrena svenska / skandinaviska stilen.

svenska inredningsbloggar

Accentfärg i inredningen, accentfärg på en inredningsblogg

I vardagsrummet nedan är det accentfärgen rosa som ger hela rummet ett lyft. Tänk er rummet utan de rosa nyanserna… rummet blir direkt kliniskt, platt och trist. Däremot med rosa som accentfärg blir vardagsrummet charmigt, klassigt och feminint, men ändå Svenskt stilrent.

Vi har använt samma accentfärgs principen med Inredningsvis. Alla våra länkar visas med ”inredningsvis rosa” – en speciell färg som vi valde ut tidigt i designprocessen. Med den blågrå layouten kontrat med rosa länkfärg, får vi en balans mellan feminint och maskulint som tilltalar alla.

rosa vardagsrum inredning

Svensk inredningsblogg V.s skandinavisk stil: Sammanfattning

Svensk design handlar om enkelhet, stilrenhet och skönhet. Dessa principer genomtränger alla former av skandinavisk design, inklusive möbler, heminredning och mode.

Vi har försökt att använda oss av de här principer för att skapa Sveriges bästa inredningsblogg.

Kanske några av våra idéer kan användas i er blogg också?

Vad gillar ni Svenska inredningsbloggar och den kända Skandinaviska dekorstilen?

Ha en stilren helg!

/Jon

Vidare läsning:

Författare

Inom inredning älskar jag blandningen av gammalt och nytt, historia gifter sig med nutid, vulgoromantik möter modern stilrenhet. Utöver detta har jag en stor passion för frasiga sidentyger, mörk choklad och långa bad med en doft av lavendel.

20 Comments

 1. Vilket bra inlägg :)
  Jag älskar den svenska/ skandinaviska stilen. Den är verkligen fab!
  Jag är gift med en engelsman och familj och vänner till honom som kommer och hälsar på oss här tycker att alla här har så fint hemma. Haha! Och det är ju faktiskt nästan helt sant. Svenska hem är ofta både personliga och spännande. Mycket fina detaljer som man kan vila ögonen på :)

 2. Det är så roligt att se hur ni skriver era inlägg.
  Praktiska Jon förklarar så bra :)

  Bra inlägg som vanligt.

  • Maria Reply

   haha TACK Stoffis vi är glada att du gillar och tycker J är praktisk:) LOVE

 3. Nydelig og ren stil!! Selv er jeg vel litt mer varm og maksimalistisk i stilretning :). Takk for kommentar inne hos meg.
  Klem Madelén

 4. Hejsan

  Fina bilder och fint inredda rum. Lite mycket vitt, men det är ok ändå. Jag gillar rätt mycket färger.

 5. Wauw – superfint!! Tycker t o m jag som har noll intresse för inredning och design. Men hos oss skulle det se ut sådär i ca 25 sek tills hundar, ungar och arbetsgubbar intagit rummen :)

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.