En svensk arkitektur guide från dåtid till nutid

En Svensk arkitektur guide från dåtid till nutid

Foto ovan: arkitekt.se

Sveriges arkitektur omfattar ett betydande kulturellt fenomen i den skandinaviska regionen. Sveriges distinkta kultur och geografi ledde till unika designstilar och karaktäristiska element. Den stora kulturella och regionala utvecklingen har påverkat utformningen av strukturer. Här går vi igenom Svensk arkitektur från Medeltid till modern tid och allt däremellan.

Medeltiden arkitektur historia

Precis som andra former av design började svensk arkitektur fokusera på ren funktionalitet. Designelement som byggnadselement, material och former bestämdes av klimat, praktiska krav, rymdfunktionalitet och resurstillgänglighet. I de tidiga tiderna var de flesta byggnader av den religiösa typologin men inkluderade också fort och palats. På grund av spridningen av europeiska konströrelser gjordes både landsbygds- och stadsstrukturer i timmer,n tegel och sten. Sådana byggnader hade en karakteristisk enkel formning som återspeglar symmetri och ordning. Sakta för långsamt införlivade de nordisk djurornamentik.

Hälleskogsbrännan. Foto: Jason Strong.

Uppkomsten av en modern tid

Med åren som gick började ornamentiken seopraktisk ut. Av denna anledning skiftade svensk arkitektur mot en mer grundläggande och funktionell design. Denna period startades av den nordiska klassicismrörelsen, Swedish Grace, som hämtade sin inspiration från nyklassicism och folkliga stilar. Denna design theory tittade på mer än estetik. Det fokuserade på funktionalitet samtidigt som dessa ideal införlivades genom stadsplanering och urbanisering. Ideologin medförde ämnen som ökade offentliga utrymmen och prisvärda bostäder, vilket resulterade i stora socialaoch politiska vågor.

Hela den moderna eran bevittnade en benägenhet till avskalade och geometriska mönster med uppmärksamhet på formning och struktur istället för utsmyckningar. Varför? Dessa volymer och former uttryckte konstnärliga värden.

Efterkrigstiden medförde en surge i den svenska befolkningen och en utbredd urbanisering. Som ett resultat ökade efterfrågan på förbättrade levnadsvillkor, särskilt för de mindre lyckligt lottade. Således blev detta centrum för fokus i design. Dessutom krävde den ekonomiska och inhemskahögkonjunkturen i regionen en förändring av stadsplaneringssystemet för att tillgodose flerfamiljslägenheter, funktionellt arrangerade städer och nya vägar för att öka människors levnadsstandard.

(Foto cred ovan: Artipelag)

Svensk Arkitektur idag

I dag har Sverige formulerat sin egen arkitekturstil utifrån sin estetik och lokala funktionskrav. En gemensam svensk designfilosofi – den skandinaviska designstilen – uppnår en förenklad och minimalistisk design med naturligt ljus, neutrala färger och tydliga linjer. Det syftar till att erbjuda praktiska lösningar på lokala begränsningar samtidigt som man kombinerar interiörer med den naturliga omgivningen med naturliga material som trä.

Fokus för design för svenska arkitekter idag är högteknologi, nyfunktionalism, minimalism, expressionism och ekologisk design. De går utöver att säkerställa att funktionalitet och användarkomfort är de ständiga teman som är associerade med design.

Trender inom svensk arkitektur ska bevittnas 2023

Design är en ständig återspegling av rådande tider. Så efter ett år av oväntade utmaningar kommer nästa års design att omfamna material, färger och stilar som ger en säkerhets- och komfortkänsla.

Här är några av de trender som sannolikt kommer att forma arkitekturens framtid i Sverige ochi delar av världen.

Material

Material som har varit årets höjdpunkt är bland annat betongelement, mässing och lätta träslag. Ljust trä är en skandinavisk klassiker. Förvänta dig dock inte att se det bara på golv. Nästa år kommer att ledatill en trend med träelement på tak och väggar. Betong är fortfarande den perfekta följeslagaren för detta trä.

Förutom att betong är snyggt är det hållbart. Med en överhängande klimatkris fokuserar Sverige på att använda hållbara material. För attöka hållbarheten rekommenderas återvinning av betong från gamla projekt.

För ett kontrasterande material har koppartiden upphört, och in kommer mässing. Mässing är detsamma som guld, bara att det är mer dämpat. Som ett resultat ökar populariteten för mässingsduschhuvuden, kranaroch hårdvara ständigt. Detta beror på att metallens färg passar utmärkt med andra material och ger ditt utrymme en varm glöd.

Containerhuset. Foto: Staffan Andersson.

Vertikal byggnad

Att gå vertikalt handlar inte om att föredra gigantism framför andra arkitektoniska tillvägagångssätt. Istället är det ett sätt att utnyttja lättillgängliga resurser och utrymme effektivt. Som ett resultat kommer denna design att vara perfekt för flervåningsbyggnader och kontor som är avsedda att vara värd för många individer.

Minimalism och enkelhet

Framtidens arkitektur avgudarrationell användning och funktionalitet. Den minimalistiska agendan, som kännetecknas av geometri, rena linjer, öppna utrymmen och monokromatiska paletter, passar perfekt. Enkelhet i materialval och detaljering vid utveckling av en husmall är en trend somkommer att fortsätta att bevittnas.

Mångsidiga utrymmen

Allomfattande utrymmen blir långsamt populära bland människor. Du kan till exempel kombinera ett vardagsrum med kök och arbetsutrymme. Tanken här är att fullt ut utnyttja det tillgängliga utrymmet och välja flerafunktionella möbler som nedfällbara bord, förvaringshyllor under sängen etc.

Smarta hem

Teknik tjänar till att förbättra komforten i ditt hem. En av anledningarna till att ha ett smart hus är att uppnå ett bostadsutrymme som överensstämmer med dina behov. Smarta hem gör det möjligt för passagerare att reglera temperatur, belysning, energiförbrukning, fönster, applikationer etc. samtidigt som de sparar o energikostnader.

Flergenerationsboende

Medan moderna tider driver människor att bo i städer, är priserna på fastigheter i dessa städer höga, så inte alla har råd med en plats att bo. Det är här flergenerationsboendet ärekvationen. Ett hushåll med minst två generationer kan samexistera fredligt i sådana anläggningar. Du kanske tror att detta inte är ett klokt drag eftersom invånarna upptar mindre utrymme än om de byggde separata hus. Men om du tittar på det frånett annat perspektiv kommer du att inse hur fördelaktig denna bostadslösning är. Till exempel hjälper det till att stärka familjebanden och minskar de finansiella kostnaderna. Andra inslag i anläggningar med flera generationer inkluderar avancerad säkerhet och konstituerandehjälp.

Modulära byggnader

Oavsett om det är permanent eller tillfälligt, är modulära byggnader en värdig representant för arkitektoniska trender. Off-site konstruktion har flera fördelar. För det första påverkas inte tillverkningsprocessen av vädret. Två, det germindre avfall. Slutligen är det mer kostnadsvänligt jämfört med de andra alternativen. Förutom sin hållbarhet är modulbyggnader flexibla och miljövänliga.

Hur ser resten av världen på svensk arkitektur?

De flesta är förundrade över svensk minimalistisk design med sina luftiga rum och färgklickar för att ge värme till utrymmen. Men vad är det egentligen som skiljer svensk arkitektur från resten?

De avgörande delarna i svensk design är funktionalitet, enkelhet och tillgänglighet. Dessa element är ansvariga för det samtida neutrala utseendet som är förhärskande i de flesta moderna byggnader i Sverige.

Vilka är de bästa arkitektoniska måsten i Sverige?

När det gäller Sveriges arkitektoniska platser finns det en lång lista att utforska. Här är några av dem:

 • Artipelag, Stockholm: Arkitekt Johan Nyrens verk, museet ligger på en yta på 32 000 kvadratmeter och är omgivet av 54 tunnland.
 • Treehotel, Swedish Lapland: Detta “fågelbo” består av rum upphängda 4 till 6 meter över marken med utsikt över Lule älvdal.
 • Skogskyrkogården, Stockholm: Skogskyrkogården är platsen att gå till om du vill utforska religiös arkitektur.
 • ArkDes, Stockholm: Detta är ett studiecenter, museum och arena för debatt. ArkDes anordnar också konferenser och seminarier med fokus på teman som stadens framtid. Dess arv går tillbaka till 50-talet.
 • Bastun i Frihanmen, Göteborg: Skapad av den tyska arkitekten Raumlabor Berlin, har denna anläggning en rostig stål exteriör formad av återvunnet material.

SHOPPA DESIGN

 1. It reminds me of a home I visited as a child but not in Sweden. Lovely setting.

 2. Well my dear i think you will share with us a lot of amazing pictures like this in the future..!!!

 3. wow so beautiful photo dear! Kisses!

 4. Lovely blog. Now following you on Face book

 5. I would be soooo happy to walk by this every day. Lucky YOU!!!

 6. wow really gorgeous house with a big patio. great.

 7. Great picture! I love! thanks for your visit!

 8. Så väldigt svenskt och idylliskt fint! Kram Nilla

 9. Absolutely beautiful!! I love your blog!

 10. Just adorable!

 11. Hello :)
  Thank you for visiting my blog ages ago (sorry for getting back to you so late)
  You do have a lovely blog, I will look for some inspiration for a party I’m throwing next month, thanks!
  Michela

 12. A very lovely place, also the garden is beautiful and really big. Nice shoot!

 13. aaahhhh, Sverige är bra vackert ibland!

 14. That’s beautiful. I would love to see more of Sweden! I have never been to Sweden. Maybe next time…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024