fbpx

Svärmorstunga – Skötsel och planteringstips

Svärmorstunga (Dracaena trifasciata), är en populär och hållbar krukväxt med stela, svärdliknande blad från 6 tum till 12 fot höga i sin inhemska miljö men blir vanligtvis 2 fot lång när den expanderas inomhus. De varierar i färg men flera har grönbandade eller randiga blad med gul eller krämfärgad kant. Svärmorstungor är mycket lätta att odla och är nästan okrossbara. De expanderar långsamt inomhus och anpassar sig till kanter med både intensivt ljus och svagt ljus, men ett par timmars direkt solljus på morgonen kan öka utvecklingen. Odling och även omplantering utförs bäst på våren.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

VARNING: Svärmorstunga är giftig att förtära för husdjuren.

Svärmorstunga skötsel

Svärmorstungan är ett utmärkt alternativ för nybörjare på grund av dess breda motstånd mot expanderande problem. Det är en utmärkt containerväxt som inkluderar upprätt ram samt intresse som en attraktiv inredningsväxt. Ormväxten växer i varmt väder och är torkbeständig, men den är känslig för övervattning och kämpar i kalla atmosfärer. Vattna bara växten när jorden känns torr. Dessa växter kan gå två månader mellan vattning under vintersäsongen. Under varmare månader, vattna inte mer än varannan vecka.

Ljus

Dessa gröna växter föredrar varmt, starkt ljus och växer bra med åtta till tio timmars indirekt solljus eller några timmars direkt solljus tidigt på morgonen. För mycket direkt solljus gör att bladen blir slappa och kan bränna växten. De tolererar skugga men otillräckligt ljus bromsar fotosyntesen, hämmar tillväxten och späder ut färgen i bladen. För att hålla din ormväxt robust och frisk se till att den får lite solljus dagligen.

Jord

Som krukväxt föredrar ormväxter en lös, väldränerad krukjordsblandning. De klarar sig bra i sandig jord vilket gör allsidig kaktuskrukjord till ett bra val. Undvik jordblandningar som innehåller en hög andel torv, som kan hålla kvar för mycket vatten.

Vattning

Vattna din planta när jorden är nästan helt torr, vattna sedan ordentligt. Kontrollera jordblandningen varannan vecka för fukt under vintern. Din växt kan behöva hydrering bara en gång i månaden. Om bladen blir sköra och torra, vattna omedelbart. En gång varannan vecka under växtsäsongen på våren och sommaren är vanligtvis tillräckligt, men tänk på att övervattning är det snabbaste sättet att döda en ormväxt. För mycket vatten eller att låta plantan sitta i vatten ruttnar det grunda rotsystemet. Gulnande löv är ett tidigt tecken på att din växt kan vara vattensjuk

Temperatur och luftfuktighet

Svärmorstungor växer bäst i varma temperaturer runt 20-25 grader.. Håll växterna borta från drag. De kommer inte att tolerera frost och långvarig exponering för minusgrader kommer så småningom att leda till dess undergång. En genomsnittlig luftfuktighet i hushållet mellan 30 och 50 procent är lagom.

Gödselmedel

Gödsla en gång på våren och mitten av sommaren med ett balanserat, långsamt släppande 10-10-10 gödselmedel utspätt till hälften. Gödsla inte på vintern.

Typer av svärmorstunga

Dracaena trifasciata ’Hahnii’: Även kallad fågelbo ormväxt, ’Hahnii’ blir bara sex tum lång.
Dracaena angolensi: Denna cylindriska ormväxt har runda, styva blad flera fot långa. välvd utåt från en central krona.
Dracaena trifasciata ’Laurentii’: Denna brokiga sort har krämgula bladkanter.
Dracaena trifasciata ’Twisted Sister’: Vridna blad bär horisontella ränder med gulbrokiga kanter. Den växer till 15 tum hög.
Dracaena trifasciata ’Bantel’s Sensation’: Bladen är smala med vita vertikala ränder på denna tre fot höga sort.
Dracaena pearsonii: Kallas ibland noshörningsgräs, denna växt har saftiga rödtonade löv och växer till 12 tum lång.

Sticklingar

Växten cirkuleras under våren eller sommarsäsongen av sticklingar eller avdelningar när plantorna är minst 4 tum höga. Nya bränder som uppstår kan även krukas fristående. Följ dessa instruktioner för båda teknikerna.

Multiplicera genom ursprungsavdelningen

Samla ett vasst rent blad, en ren kruka, samt krukjord som är gjord för att expandera kaktusar såväl som suckulenter.
Ta bort växten från krukan och placera den på en jämn yta. Borsta smuts från rotramen eller rhizom.
Använd kniven för att dela växten rakt in i sektioner, och behåll rötterna för varje sektion intakt.
Plantera om områden direkt i rena krukor laddade med krukväxtsmuts.
Vatten samt område på delvis soligt läge.
Spin-offs eller hundar är babyväxter som uppstår från smuts. Följ anvisningarna för ursprungsavdelningen för att ta bort hundar samt plantera om var och en i sin egen kruka.

Cirkulera från lövsticklingar

Använd en steril skäranordning för att eliminera en lång, frisk och balanserad nedfallen löv vid basen.
Sänk ned den avskurna änden av det fallna lövet i en städad behållare med vatten och placera burken i ett delvis ljust område. Eller låt den avskurna änden vara osympatisk i 1 dag och efteråt gjuta den nedåt.
När du använder tillvägagångssättet för vattenrotning, uppdatera vattnet varannan vecka.
Rötter utvecklas på en till 4 månader. När de blir en tum långa, plantera sticklingen i kaktuskrukblandning.
Vattna och ställ på en delvis ljus plats.

Krukväxt samt omplantering

Svärmorstungor föredrar stora grunda krukor med gott om dräneringshål. Behållarens diameter bör vara ungefär två gånger storleken på rotsfären. När du planterar en ormplanta, placera den i exakt samma grad som den låg kvar i den ursprungliga krukan. Fast ursprung kan gå sönder och skada plastkrukor så välj en tuff kruka med keramik, terrakotta eller lera. Det är dags att plantera om en gång till rakt in i en behållare som är 2 tum större när rötterna blir proppfulla eller växten växer ur sin ursprungliga kruka. Den bästa tiden att plantera om är på våren.

Övervintring

Ormväxt är en tropisk växt som försvagas i temperaturnivåer som ständigt är lägre än 50 grader Fahrenheit. Om du odlar växten utomhus, ta med den inuti och underhåll den i ett mysigt område skyddat från svala drag. När växten går in i vintermånadernas inaktivitet, minska vattningen och låt smutsen torka ut helt innan vattning.

Vanliga skadedjur

Ormväxter är i riskzonen för vanliga krukväxtinsekter som skog, knott, larvkvalster, bladlöss, mjöllöss och även vitflugor.1 Många kan elimineras för hand eller med en mild vattenspruta. Behandla angrepp med neemolja.

Hur får man svärmorstunga att blomma?

Ormväxter som odlas inne året runt blommar nästan aldrig. De kan generera känsliga, krämvita, rörformade blommor när exteriör odlingsproblem är perfekta. Nattblommande blommor är aromatiska och utseendemässigt jämförbara med liljor. En del solljus och även att göra det möjligt för växten att bli rotbunden kan motivera den att skapa en blomstjälk. Se till att välja en sort som blommar på grund av att inte alla ormväxter blommar.

Typiska problem

Svärmorstunga är bland de enklaste växterna att bevara och håller i flera år. Många problem orsakas av övervattning som kan orsaka svampinfektioner och även rotröta.2.

Illaluktande jord

När smuts utvecklar en illaluktande lukt, har plantan troligen rotröta.3 Ta bort plantan från sin kruka och inspektera rötterna för att fastställa om den kan räddas. Skär bort alla typer av bruna, sörjiga ursprung och löv och odla sedan om den friska och balanserade delen av roten.

Gula eller bruna blad.

Friska och balanserade ormväxtblad är miljövänliga med krämfärgade, gula eller vita sidor. Gula eller brunaktiga blad tyder på övervattning, skadedjur eller ursprungsröta. Undvik dessa problem genom att bevara en ordentlig vattningsrutin endast när jorden är helt torr.

Löv som krullar ihop

Trips är ett typiskt skadedjur som skapar lockiga blad.4 Ta bort kraftigt påverkade blad och spraya även plantan med neemolja för att hålla dessa små skadedjur på avstånd.

Löv som faller

Friska och balanserade ormväxtblad expanderar uppåt och står upprätt, men för mycket vatten, för lite ljus eller dåligt krukväxtmaterial kan få fallna löv att hänga eller falla över. Flytta plantan till ett ljusare område, lägre vattningsfrekvens, samt byt ut smuts mot en blandning som dränerar bättre.

Fördelar med Svärmorstunga

 • Lättskött samt en fantastisk allra första planta för startande trädgårdsentusiaster.
  Specialform inkluderar höjd och intresse för krukväxtsamlingar.
  Anpassar sig till olika ljusförhållanden samt tål lågljusatmosfärer.
  Växten är flexibel och praktiskt taget oförstörbar.
  Tar bort luftföroreningar inomhus5.
  Absorberar koldioxid och frigör även syre6.
  Kompakt utveckla

Hur snabbt växer Svärmorstungan?

Ormväxten växer långsamt. Säsongsförändringar stimulerar utvecklingen, så att placera växter i en skugga eller delvis skugga utomhus på sommaren ökar ofta tillväxten.

Hur länge lever en Svärmorstungaväxt?

Den genomsnittliga livslängden för en ormväxt är fem till tio år; dock kan de leva upp till 25 år eller mer.

REA PÅ SOFFOR

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
1049513995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
1549517995
Soffadirekt
999512795
Soffadirekt
1299513995
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
44956295
Soffadirekt
44956495

 

 

Foto längst upp: Plantagen

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis