Strandkastanj - skötsel och planteringsråd

Strandkastanj – Skötsel och planteringsråd

Strandkastanj eller Pengarträd som det kallas på Eng, är en trädart som är hemma i Central- och Sydamerika. Växten har blivit en tilltalande, lättskött krukväxt tack vare sin hållbara natur. Strandkastanj , som först marknadsfördes som krukväxt i Taiwan under 1980-talet, projicerar ut bland dem som utövar feng shui och tros skapa positiv “chi” eller kraft i hemmet. Bara detta har faktiskt gjort det till en häftklammer i både kontor, banker och hem.

Strandkastanjen marknadsförs oftast som små växter med en flätad stam som består av tre, 5 eller sju stjälkar. Träden är sammanflätade av babyrum när de är unga och kommer att fortsätta att expandera genom att göra detta när de mognar. I denna artikel går vi igenom allt ni bör veta om Strandkastanj som skötsel och planteringstips.

Kan man odla Strandkastanj inomhus?

Även om dessa träd kan bli väldigt höga i naturen, kommer Strandkastanj som inomhusväxt vanligtvis bara att bli uppåt 1,5 m höga och kan dessutom trimmas som bonsai, om du föredrar att hålla den liten. Hemligheten med att odla ett pengaträd inomhus är att ge det rätt mängd ljus och vatten. Den goda nyheten är att det är utmanande att övervattna Strandkastanj , vilket gör dem utmärkta för människor som har en tendens att döda sina växter med för mycket öm kärleksfull omsorg.

LÄS MER: 10 lättskötta träd inomhus

När de utvidgas utomhus får Strandkastanjen magnifika gulvita blommor, som någon gång förändras av stora fröskal med jordnötsliknande nötter inuti. Ändå, när den expanderas inomhus blommar inte växten, eftersom den kräver pollinering för att göra det – en uppgift som vanligtvis utförs av fladdermöss i det vilda. Oavsett detta, när rätt vård ges i ditt hem, kan kontantträd växa och samtidigt öka den gynnsamma kraften i ditt hus.

Strandkastanj skötsel

Ljus

Utomhus kan dessa växter tolerera rakt solsken, men inuti kassaträd kräver vissa ljuskrav. De bör placeras i intensivt till verktyg indirekt solsken, i minst sex timmar om dagen.

Konstgjort ljus

Om du inte har ett varmt fönster som ger tillräckligt med ljus, kommer denna växt säkert också att lyckas under lysrör.

Temperatur och fukt

Strandkastanj  uppskattar milda temperaturnivåer och hög luftfuktighet. I allmänhet bör de hållas mellan 20-25 grader, och inte placeras nära några kalla drag. Eftersom hemmiljöer vanligtvis är helt torra, kan du öka fukten runt ditt kontantträd genom att placera det ovanpå en stenbricka fylld med vatten. Du kan distra löven på ett kontantträd ofta eller använda en liten luftfuktare.

Vattning

Strandkastanj måste vattnas relativt ofta, varje gång den översta tum av jorden är helt torr. Vanligtvis bör vattning av pengaträd vara mer regelbundet på våren och sommaren och mindre konstant på hösten och vintern. Medan växten älskar mycket vatten, var försiktig så att du inte övervattnar dem, eftersom det snabbt kan döda dem. Det bästa sättet att undvika att övervattna din växt är att garantera att krukbehållaren och jorden har rätt dränering.

Gödsling

Din Strandkastanj behöver gödningsmedel. Gödsla din växt varje månad under våren och sommaren, när växten proaktivt genererar helt nya nedfallna löv, och varannan månad under förlusten och vintern. En grundläggande gödselblandning som faktiskt har tunnats ner till halvstyrka kommer säkert att fungera bäst.

Trimning och underhåll

Beskärning är en viktig del av att ta hand om ditt pengaträd, speciellt om du vill fläta det eller träna växten till en bonsai eller hantera dess dimension. Regelbunden trimning av de nedre bladen kan dessutom hjälpa till att uppmuntra ny tillväxt på toppen av växten.

Hur underhåller man en flätad Strandkastanj?

Om du har tre unga, friska och balanserade kontanta träd med smala och flexibla stammar, kanske du tänker fläta ihop dem och kruka dem som en planta. Eller så kan du fläta ihop helt nya och flexibla stjälkar på befintliga växter. Flätning tros fånga lyckan i sina veck. Det är en enkel procedur, ungefär som att fläta hår, men det krävs också metod och en försiktig beröring för att få det rätt. Här är åtgärderna:

 • Stjälkarna måste vara mer än 30 cm långa för att effektivt fläta. Ta växterna ur krukorna och klipp bort överflödiga nedfallna löv som kan vara i mitten av stjälken som säkert kommer att störa flätningen.
 • Du kan börja vid basen eller toppen av plantorna när du flätar, vilket som är lättast för dig. Från vilken ände du än börjar, sätt en tvinnad slips, ett band eller en bit snöre runt ändarna för att hålla ihop stjälkarna vilket kommer att göra sammanflätningen mycket lättare.
 • När du flätar, håll den lös; tätt sammanflätade problem med växten eftersom stjälkarna tjocknar när den växer.
  Släpp flätan och se om den finns kvar, men om inte, knyt den försiktigt och löst med ett snöre, en snurrslips eller placera en tejp på den för att skydda flätan.
 • Efter ett par månader kan du ta bort tejpen eller snöret som håller flätan.

Krukans storlek

När du väljer en kruka för ditt träd, se till att det hela tiden har gott om vattendräneringsöppningar, eftersom kontanta träd inte gillar att deras rötter ligger i vatten och snabbt kan skapa ursprungsröta om lämplig dränering inte ges. En mindre storlek 6-tums kruka är omtyckt för pengaträd.

Krukjord och dränering

En väldränerande, näringsrik krukväxtjord är bäst för Strandkastanj. En torvmossabaserad blandning skulle säkert vara lämplig, men en typisk snabbdränerande jordblandning som vanlig kaktus- eller blomjord kommer säkert också att fungera. Om smutsen behöver ännu mer dränering kan du ändra blandningen med sand eller grus.

Strandkastanj omplantering

Omplantera ditt pengaträd behövs bara om du vill att ditt träd ska förstoras. Om du vill att ditt pengaträd ska förbli litet är att behålla det i en liten kruka ett av de allra bästa sätten att göra det.

Flytta ut pengarträd under sommarsäsongen

Överväganden

Du kan flytta Strandkastanj utomhus under varmare månader, men detta föreslås för varmare sydliga områden snarare än kallare mellanvästern, östra eller nordöstra områden.

Under två veckor, flytta gradvis din växt utomhus så att du inte chockerar den med temperaturnivåändringen. Placera växten i värmen i ett par timmar och ta tillbaka den inomhus. Flytta långsamt till soligare platser under två veckors varaktighet innan du tar in den på kvällen. Ställ det inte helt i direkt solljus för långa tider, annars kan de fallna löven på ditt pengaträd brinna. På samma sätt, se till att växten inte är i den direkt regn, annars kan växten vissna om för mycket vatten sipprar rakt in i krukan.

Vanliga växtproblem

Strandkastanj  är enkla nog att expandera och bevara, men ett antal problem kan dyka upp. Några enkla vårdtips kan lindra bekymmer.

Gula eller brunaktiga blad

Normalt gulnande eller brunfärgade blad visar övervattning eller undervatten. Ett sätt att särskilja är att se om löven är både nedsmutsade och krullade, vilket tyder på undervatten. Det kan också tyda på att du faktiskt har erbjudit växten överdrivet eller otillräckligt solljus så du kommer säkert att behöva ändra växtens område för att se om det hjälper.

Mjuka stjälkar/stam

Om stjälkarna eller stammen blir lika mjuka och går i riktning mot mosig, övervattnar du plantan.

Långbent ranglig

Om du märker att det inte finns någon helt ny nedfallen löv och växten ser även långbent ut, kan det tyda på att du inte ger den tillräckligt med ljus. En helt ny plats kan hjälpa.

FAQ

Vilka växtskadegörare är vanliga för pengaträd?
Strandkastanjer är mottagliga för en rad vanliga krukväxter när de expanderas inomhus, men är särskilt benägna att få mjöllöss och fjäll.1 Om ett problem uppstår, mål att ta itu med växten omedelbart med en lätt bekämpningsmedel eller trädgårdsolja, som neemolja .

REA PÅ SOFFOR

Foto: plantredo.com

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024