Spara upp till 80 % med bergvärme via greenmatch

Spara upp till 80 % med bergvärme via Greenmatch

Bergvärme är en hållbar och pålitlig energikälla. Den används för uppvärmning på vintern och svalka under varma sommardagar. Bergvärme utvinns ur berggrunden genom att värmeenergi lagrad i marken utnyttjas. I denna artikel kan du läsa hur bergvärme fungerar, kostnadsbesparingar och miljövänliga aspekter. Ett plus i kanten är att bergvärme kommer att öka värdet på din fastighet markant.

Bergvärme är en grön energikälla med minimal påverkan på miljön

Bergvärme utvinns ur lagrad värmeenergi i berggrunden. I det 100-200 meter djupa borrhålet sänks en slang ner. Denna fylls med en så kallad brinevätska. Vätskan pumpas runt i systemet med hjälp av bergvärmepumpen och energin utvinns – både till att värma upp och producera kyla. En av de främsta fördelarna med bergvärme är att det är en förnybar energikälla som inte förbrukas på samma sätt som fossila bränslen. Det är en hållbar lösning som kan användas för att minska beroendet av fossila bränslen och därmed även koldioxidutsläppen.

Bergvärme är en långsiktig kostnadsbesparing

Bergvärme leder till betydande kostnadsbesparingar. Installationen av ett bergvärmesystem är dyrare än exempelvis el eller olja. Trots detta ger bergvärme betydligt lägre energikostnader på lång sikt. Detta beror på att bergvärme är en ytterst effektiv och energisnål teknik. Under optimala förutsättningar kan du spara upp till hela 80 % på dina värmeräkningar. Är du nyfiken på bergvärme så kan du få upp till fyra gratis och icke-bindande offerter på bergvärme via GreenMatch.

Bergvärme är en miljövänlig energikälla som bidrar till en hållbar framtid

Bergvärme är  en mycket miljövänlig energikälla som bidrar till att minska koldioxidutsläppen. Om du använder bergvärme kan du som fastighetsägare minska din påverkan på miljön och bidra till en mer hållbar framtid.

Bergvärme ökar värdet på ditt hus

Fastigheter med bergvärme får ett högre värde på sitt hus än de som inte har bergvärme. Detta beror på flera faktorer. Du gör massiva besparingar på dina elräkningar. Fastigheter med bergvärme lockar också till sig miljömedvetna köpare och hyresgäster. Bergvärme är ett medvetet val av energikälla ur många perspektiv. Är du nyfiken på bergvärme? Du kan få upp till fyra offerter på bergvärme via Greenmatch. Offerterna du får genom oss är alltid gratis och utan bindning. Vi samarbetar alltid med erfarna och certifierade installatörer.

Fördelarna med bergvärme

✅ Du kan göra stora besparingar. Investeringskostnaden är hög men brukar återbetala sig inom fem till åtta år. Och tänk på att du kan spara så mycket som 80 % på dina värmeräkningar jämfört med direktverkande el.

✅ Bergvärme är lagrad solenergi i grundvattnet i berggrunden. Denna energikälla är outsinlig.

✅ En bergvärmepump har en livslängd på cirka 20 – 30 år.

✅ Underhållsfri. Bergvärmepumpen står och går utan att du behöver göra någonting, till skillnad från till exempel värme med ved eller pellets. Det kan vara bra att titta till den då och då och se till att allt står rätt till. Service med några års mellanrum är optimalt för att så lång livstid som möjligt.

✅ Oberoende av vädret. Energin utvinns långt ner i marken och påverkas inte av yttre väderförhållanden.

Nackdelarna med bergvärme

✅ Stor investeringskostnad. Både pump och borrning är dyra.

✅ Tillstånd och anmälan av värmepump krävs, eftersom slangen innehåller etanol och du ska borra i berggrunden. Det tar både tid och kostar pengar.

✅ Kräver borrning och återställning. Du måste borra ett cirka 100-200 meter djupt hål på din tomt.

✅ Ingen värme vid strömavbrott. Eftersom värmepumpen går på el kan det bli kallt om du får strömavbrott under en längre tid. Du kan införskaffa en pelletspanna eller kamin som komplement om du vet att ditt hus drabbas av strömavbrott då och då. För säkerhets skull.

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024