fbpx

Miljövänlig belysning – rätt i tiden

Vi vill alla leva miljömedvetet. Men det finns områden där det är svårt att vara helt miljövänlig. Bor du på landet är det till exempel svårt att köra mindre bil. Det kanske inte går några bussar när du ska till arbetet, och ska du plocka upp barn och handla längs vägen är det omöjligt att välja bort bilen.

Bor du i stan, å andra sidan, är det knepigt att anlägga en kompost för hushållsavfallet, och du är hela tiden del av bilköerna som automatiskt bildas på en plats där många vill bo. De enklaste sätten att göra ett bidrag för en bättre miljö är när du har ett val att göra.

LÄS MER: Veckans vackraste Instagramhem – @interiorlifestylebyme

Det går att medvetet välja miljövänlig belysning hemma !

Miljövänlig belysning

De nya reglerna för mer miljövänlig belysning

Inom EU har de traditionella glödlamporna successivt fasats ut, och du kan inte längre hitta dem på butikshyllorna. De var helt enkelt för energislukande och när alla vanliga glödlampor är borta inom EU förväntas vi enligt Energi och Klimatrådgivningen spara 39 terawattimmar per år.

Enligt deras uträkningar kommer vi i Sverige att spara 10 % av all hushållsel. Det i sig är en besparing du kommer göra automatiskt tack vare att de gamla energislukarna inte går att köpa längre.

Med det sagt finns det fortfarande skillnader mellan lamporna.

Halogenlampor är bra miljövänlig belysning

Halogenlampan är det alternativ som är närmast den traditionella glödlampan när det kommer till färgåtergivning och ljus. Men den är också den som ligger närmast när det kommer till energiineffektivitet.

Den håller (bara) ungefär dubbelt så lång tid och drar knappt hälften så mycket energi. Även om det är en klar förbättring är halogenlampan det sämsta valet ur energisynpunkt och vill du värna miljön ska du titta efter andra alternativ. Om ett par år kommer EU skärpa reglerna ytterligare för halogenlampor.

vardagsrum belysning

Lågenergilampor

En lågenergilampa, som egentligen består av ett litet, vikt lysrör, är ett bättre alternativ ur energisynpunkt. Om lampan är av god kvalitet håller den 10 gånger så lång tid som en vanlig glödlampa och drar bara 20 % av energin.

Det är än klart bättre lampa för miljön – men även för din plånbok. Även om den kostar mer i inköp är priset per timme lampan brinner avsevärt mycket lägre.

belysning

LED-lampor leder till bättre miljö

En LED-lampa består av en lysdiod och är den mest energieffektiva lampan. Med en livslängd på 50 000 timmar håller den 50 gånger längre än en vanlig glödlampa, och den drar bara en tiondel av energin. Det gör LED-lampan till det billigaste alternativet (trots att den är klart dyrast i inköp

LÄS MER: 10 sammetsmöbler för ett lyxigt hem med WOW-känsla

Dessutom avger den knappt någon värme, vilket gör att den är den är optimal att ha i spotlights etc.

led belysning

Miljövänlig belysning V.s återvinning

LÄS MER: 10 lyxiga sammetssoffor till rejält REA-pris just nu

Vill du vara miljövänlig ska du såklart slänga dina uttjänta lampor på rätt ställe. Halogenlamporna slänger du på samma ställe som övrigt elektronikavfall. Lågenergilampor, däremot, slänger du i speciella behållare avsedda för dem.

Så vill du vara miljövänlig när du köper lampor är det lätt. Du är automatiskt mer miljövänlig nu än för 10 år sedan. Men du kan fortfarande göra ett mer miljövänligt val – och släng sedan gamla lampor på rätt ställe.

Med rätt återvinning vinner vi alla i slutändan !

SHOPPING FAVORITER

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis